Tłusty czwartek. Kiedy wypada tłusty czwartek w 2021 r.?
Tłusty czwartek zawsze przypada w ostatni czwartek karnawału, czyli w ostatni czwartek przed Środą Popielcową. Data tłustego czwartku, jak również Środy Popielcowej, zależy od daty Wielkanocy, która zawsze przypada w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca. W 2021 roku Wielkanoc przypada 4 kwietnia, a Środa Popielcowa 17 lutego. Tak więc tłusty czwartek, który rozpocznie ostatni tydzień karnawału, obchodzimy w tym roku 11 lutego.
Niektórzy nawet twierdzą, że tłusty czwartek to największe polskie święto. Dlaczego? Ponieważ w tłusty czwartek jemy dużo, słodko, tłusto, niezdrowo, ale za to bardzo smacznie.
Co warto zjeść w tłusty czwartek?
Tłusty czwartek, znany także jako zapusty, rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.
Najpopularniejszym przysmakiem w tłusty czwartek są oczywiście pączki oraz faworki, zwane także w niektórych regionach Polki chrustem lub chruścikami.
Kiedyś objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
Kiedy przypada tłusty czwartek w latach 20209 - 2030?
- Tłusty czwartek 2021 r. przypada 11 lutego
- Tłusty czwartek 2022 r. przypada 24 lutego
- Tłusty czwartek 2023 r. przypada 16 lutego
- Tłusty czwartek 2024 r. przypada 8 lutego
- Tłusty czwartek 2025 r. przypada 27 lutego
- Tłusty czwartek 2026 r. przypada 12 lutego
- Tłusty czwartek 2027 r. przypada 4 lutego
- Tłusty czwartek 2028 r. przypada 24 lutego
- Tłusty czwartek 2029 r. przypada 8 lutego
- Tłusty czwartek 2030 r. przypada 28 lutego
Historia zwyczaju tłustego czwartku
Geneza tłustego czwartku sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tzw. tłusty dzień.
Inne święta związane ze świętami wielkanocnymi:
- Śledzik - 16 lutego 2021 r. (ostatni dzień karnawału)
- Popielec - 17 lutego 2021 r. (pierwszy dzień Wielkiego Postu)
- Niedziela Palmowa - 28 marca 2021 r.
- Wielki Czwartek - 1 kwietnia 2021 r.
- Wielki Piątek - 2 kwietnia 2021 r.
- Wielki Sobota - 3 kwietnia 2021 r.
- Niedziela Wielkanocna - 4 kwietnia 2021 r.
- Lany Poniedziałek (Śmigus-dyngus) - 5 kwietnia 2021 r.
Przepis na pączki
Ile kalorii ma pączek?
Powszechne jest przekonanie, że idealny (polski) pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty, z jasną obwódką dookoła – ma to świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu. Wartość energetyczna jednego typowego pączka (60 g) wynosi ok. 244 kcal. Rzeczywista kaloryczność pączka będzie w znacznym stopniu uzależniona od ilości tłuszczu pochłoniętego przez ciasto.
TŁUSTY CZWARTEK - PRZEPISY NA PĄCZKI
Przepis na pączki ze słodką śmietanką
Składniki:
- 1 kg mąki
- 15 żółtek
- 13 dag drożdży
- 15 dag masła
- 150 ml śmietanki słodkiej
- 350 ml mleka
- 15 dag cukru
- 50 ml spirytusu
- skórka pomarańczowa (2 łyżki)
- do posypania cukier puder z wanilią
- nadzienie - powidła (najlepsze własnej roboty: róża, wiśnia, śliwka, porzeczka; można wszystkie wymieszać i zrobić własną kompozycję)
Przygotowanie:
- Śmietankę i mleko podgrzać dodać cukier i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia.
- Gdy wyrosną dodać mąkę, żółtka i wyrabiać dotąd, aż ciasto zacznie odstawać od ręki i miski (ok. 30 min).
- Dodać rozpuszczone masło i ponownie wyrabiać, aż się wszystko ładnie połączy.
- Dodać spirytus i skórkę. Dobrze wymieszać.
- Odstawić przykryte do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, mieszamy króciutko i odstawiamy jeszcze na chwilę. Po tym czasie możemy przystąpić do formowania pączków.
- Odstawiamy, a gdy są pięknie wyrośnięte, smażymy w rozgrzanym tłuszczu.
Przepis od Czytelniczki Danuty Balcerowskiej
Przepis na pączki z dżemem, na pączki z budyniem
Czytelniczka Maria Weiss korzysta z tego przepisu od ponad 30 lat:
Składniki:
- 1 kg mąki tortowej
- 4 całe jajka
- 1/2 kostki margaryny
- 5 łyżek cukru
- 7 dkg drożdży
- 1/2 litra mleka
Przygotowanie:
- Jajka ubić z 4 łyżkami cukru (tak jak na biszkopt).
- Dodać mąkę, roztopioną margarynę oraz ciepłe mleko i ubite jajka.
- Na koniec dodać wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu, zrobić wałek i pokroić na kawałki, z których robimy pączki.
- Odstawić pączki do wyrośnięcia i smażyć: około 3 minuty z jednej strony, a następnie przewrócić na drugą stronę i dosmażyć. Gotowe wyjmujemy na ręcznik papierowy, lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
- (Aby zapobiec przypalaniu pączków, wrzucamy do garnka kilka plasterków surowego ziemniaka).
- Takie pączki można nadziewać dżemem czy też budyniem.
ZOBACZ TEŻ
Zobacz też: Co lepsze na Tłusty Czwartek: pączki czy faworki?
Zobacz:
Przepis na pączki
TO WARTO WIEDZIEĆ
- Dlaczego warto pić sok z buraka? Ma niezwykłe właściwości
- Nietolerancja laktozy: choroba współczesności?
- Dlaczego warto pić sok pomidorowy. Wiedziałeś o tym?
- Cukrzyca ciążowa. Jak ją rozpoznać i leczyć?
- Które banany są najzdrowsze? Patrz na kolor skórki!
- Ćwiczenia na barki. Jak ćwiczyć w domu i na siłowni [WIDEO]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?