Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

TŁUSTY CZWARTEK 2021. Przepisy na pączki z dżemem, różą, budyniem. Proste i tradycyjne

Magda Weidner
Magda Weidner
Sprawdzony przepis na pączki to podstawa
Sprawdzony przepis na pączki to podstawa IstockPhoto
TŁUSTY CZWARTEK 2021. Niektórzy już odliczają dni. Przypomnijmy, że w tym roku dzień, w którym nie liczymy kalorii, przypada 11 lutego. Macie ochotę na smaczne pączki w tłusty czwartek? Możecie wybrać się do cukierni albo ominąć kolejki i... przygotować je samemu w domu. Jak upiec pączki? Przygotowaliśmy dla Was zestaw sprawdzonych, łatwych przepisów. Poznajcie sprawdzone receptury naszych Czytelników i zaprzyjaźnionych blogerek kulinarnych. Sprawcie, aby tłusty czwartek była naprawdę wyjątkowy i słodki.

TŁUSTY CZWARTEK - sprawdzony przepis na pączki

Pączki smażone, pieczone. Te tradycyjne i oryginalne. Pączki z dżemem, czekoladą, serkiem albo rumem. Już 11 lutego 2021 roku ogarnie nas pączkowe szaleństwo. Przed nami tłusty czwartek. Dzień, w którym każdy sięga po pączka. Nawet jednego. Oczywiście padają też rekordy. Niektórzy przez cały rok potrafią nawet nie patrzeć na pączki właśnie po to, aby w czwartek najeść się ich jak najwięcej.

W tłusty czwartek możemy oczywiście wybrać się do cukierni i kupić sobie smaczne, ociekające lukrem czy czekoladą pączki. Ale... jest też inna opcja. Możemy upiec je sami. I to nie jest wcale takie trudne. Każdy jest w stanie sam przygotować pączki. Jak to zrobić? Na co zwrócić szczególną uwagę? Jakiś czas temu o przygotowaniach do tłustego czwartku rozmawialiśmy z Katarzyną Siudą i Agnieszką Maciejowicz z pracowni cukierniczej "Cukier Projekt" z Zielonej Górze. Dzisiaj przypominamy złote zasady, które zdradziły nam dziewczyny, a sprawdzają się zawsze!

TŁUSTY CZWARTEK 2021. Przepisy na pączki z dżemem, różą, budyniem. Proste i tradycyjne
Sprawdzony przepis na pączki to podstawa IstockPhoto

Nie każdy ma zdolności cukiernika, ale podobno pączki nie są na tyle wymagające i nawet amator jest w stanie je przygotować. Na co zwrócić szczególną uwagę?

Po pierwsze, musimy zadbać o to, aby w pomieszczeniu było ciepło. Nie może być żadnych przeciągów. Odpowiednia temperatura to podstawa, aby ciasto nam spokojnie rosło. Jak jest za zimno, to trwa to po prostu dłużej. My mamy nauczkę. Jakiś czas temu pączki nas po prostu pokonały. Nie zwróciłyśmy uwagi na to, że może być im za zimno i... nie wyszło tak, jak chciałyśmy. Aby pączki były bardziej puszyste, to najlepiej użyć do ciasta mąki pszennej - tortowej. Jeśli nie chcemy, aby chłonęły podczas smażenia tłuszcz, sprawdzonym sposobem jest po prostu dolanie odrobiny spirytusu lub wódki. Oczywiście, jeśli jesteśmy w stanie kontrolować i mierzyć temperaturę tłuszczu, to unikniemy takiej sytuacji. Potrzebujemy wtedy dobrego termometru cukierniczego.

A jak powinno wyglądać nasze ciasto?

Musi być ono dosyć luźne. Nie za twarde i takie błyszczące. Pamiętajmy również o tym, aby się nie spieszyć. Ciasto drożdżowe jest kapryśne. Nie możemy go popędzać. Oczywiście kontrolujemy jego stan, by nie za bardzo wyrosło. Ale wszystko na spokojnie. Pączkowe ciasto nie lubi pośpiechu. Może to śmiesznie zabrzmi, ale tak właśnie jest. Gdy już nam wyrośnie i zabierzemy się za jego rozwałkowywanie, to blat najlepiej lekko posmarować olejem i posypać delikatnie mąką, ale nie za dużo, bo wtedy ciasto zrobi się twarde. Do ciasta potrzebne są głównie żółtka. Aby nie zmarnować białek, przygotujmy z nich bezy.

Co ze smażeniem. Czego najlepiej używać?

Najlepiej smakują, jak są smażone na smalcu. Są wtedy kruche i takie delikatne. Można też smażyć na „plancie”, tłuszczu, który jest bezzapachowy. My jednak trzymamy się tradycyjnych zasad, bo mamy pewność, że pączki smakują wtedy naprawdę wybornie. Nie żałujmy też tłuszczu. Pączki mają być w nim zanurzone i swobodnie pływać, nie dotykać dna.

Nadziewamy je przed, czy po smażeniu?

Gdy skusimy się na nadziewanie pączków przed smażeniem, to musimy liczyć się z tym, że to już wyższa szkoła jazdy. Trzeba mocno zlepić pączki, jednak to dalej nie daje nam gwarancji, że masa nie wypłynie podczas smażenia. A mało tego, może się tak zdarzyć, że wokół nadzienia może wyjść zakalec. Najbezpieczniej z nadziewaniem poczekać na sam koniec. Tuż po smażeniu, jak jeszcze są ciepłe. Wtedy pączki są podatniejsze. Jak ostygną, to fizycznie trudniej je nabić. Do nadziewania najlepiej używać po prostu worka cukierniczego ze specjalną końcówką.

Pączki lubią każde nadzienie?

Podstawą jest gęstość nadzienia. Ważne jest, aby nie wypływało. Czyli tak naprawdę nadziewać możemy je wszystkim, na co mamy ochotę. My pozostajemy przy tradycyjnych smakach, czyli nadziewamy marmoladą i konfiturą różaną. Można dodać do pączków masę serową, makową czy na przykład masę czekoladową.

Podobnie jest z ich dekoracją? Tutaj chyba także mamy pole do popisu.

Owszem. Oczywiście podstawą zazwyczaj jest klasyczny lukier czy cukier puder. Ale możemy się bawić. Posypać pączki płatkami migdałów, pokruszonymi orzechami. Do lukru (czyli cukru z wodą) dodać sok z cytryny czy pomarańczy, aby był bardziej

orzeźwiający. Sprawdzą się również różnego rodzaju kolorowe posypki i czekolada.

Tłusty czwartek - 20 lutego 2020 roku

Trwa głosowanie...

Co lubisz zjeść w tłusty czwartek?

Zobacz również: Tłusty Czwartek- Czas zapomnieć o kaloriach

Jak już znamy złote zasady, czas zabrać się do pieczenia pączków

TŁUSTY CZWARTEK 2021:

Przepis na pączki z różą

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • skórka z pomarańczy i limonki
  • 100 g zimnego masła
  • olej rzepakowy do smażenia (ok. 3-4 szklanki)

Przygotowanie:

  1. Letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami
  2. Odstaw na chwilkę, aby drożdże się spieniły
  3. Dodaj do miski z mlekiem i drożdżami resztę cukru i żółtka
  4. Wszystko wymieszaj
  5. W osobnej misce połącz ze sobą mąkę z solą i skórką z pomarańczy i limonki
  6. Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszaj palcami
  7. Do mąki z masłem dodaj rozczyn (mleko z drożdżami) i wymieszaj drewnianą łyżką
  8. Na stolnicę oprószoną mąką wyłóż ciasto i wyrabiaj je przez 5-6 minut aż będzie gładkie i błyszczące. Nie dosypuj mąki, bo wtedy pączki będą twarde.
  9. Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej masłem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, przykrywając je z góry ściereczką bawełnianą
  10. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uderz w nie pięścią
  11. Wyjmij na blat i formuj małe kuleczki o średnicy 2-3 cm i odkładaj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem
  12. Blaszkę z pączkami odstaw ponownie w ciepłe miejsce na godzinę, przykryte bawełnianym ręcznikiem
  13. W rondlu rozgrzej olej
  14. Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony, wykładaj na ręcznik papierowy
  15. Kiedy pączki już ostygną, nadziej je konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego

TŁUSTY CZWARTEK 2021:

Zobacz również: W tłusty czwartek jedzą je niemal wszyscy. Nawet w wersji "fit" mają dużo kalorii

źródło: TVN24/x-news

Prosty przepis na pączki

Szybkie pączki
Składniki:

  • kostka półtłustego albo tłustego twarogu(ok. 250 g)
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka
  • proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Twaróg mielimy. Równie dobrze można go zmiażdżyć widelcem albo wrzucić do rozdrabniacza - każda opcja jest dobra!
  2. W misce rozkłócamy jajko i dodajemy cukier.
  3. Dodajemy do jajka mąkę z proszkiem do pieczenia oraz twaróg.
  4. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką - powinno nie kleić się nam do rąk.
  5. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy niewielkie kulki, które smażymy na głębokim oleju, aż się zarumienią.
  6. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem.
  7. Pączki osuszajmy na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Olga Smolec - Kmoch, autorka bloga poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com

Przepis na pączki ze słodką śmietanką

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 15 żółtek
  • 13 dag drożdży
  • 15 dag masła
  • 150 ml śmietanki słodkiej
  • 350 ml mleka
  • 15 dag cukru
  • 50 ml spirytusu
  • skórka pomarańczowa (2 łyżki)
  • do posypania cukier puder z wanilią
  • nadzienie - powidła (najlepsze własnej roboty: róża, wiśnia, śliwka, porzeczka; można wszystkie wymieszać i zrobić własną kompozycję)

Przygotowanie:

  1. Śmietankę i mleko podgrzać dodać cukier i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia.
  2. Gdy wyrosną dodać mąkę, żółtka i wyrabiać dotąd, aż ciasto zacznie odstawać od ręki i miski (ok. 30 min).
  3. Dodać rozpuszczone masło i ponownie wyrabiać, aż się wszystko ładnie połączy.
  4. Dodać spirytus i skórkę. Dobrze wymieszać.
  5. Odstawić przykryte do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, mieszamy króciutko i odstawiamy jeszcze na chwilę. Po tym czasie możemy przystąpić do formowania pączków.
  7. Odstawiamy, a gdy są pięknie wyrośnięte, smażymy w rozgrzanym tłuszczu.

Przepis od Czytelniczki Danuty Balcerowskiej

Przepis na pączki z dżemem, na pączki z budyniem

Czytelniczka Maria Weiss korzysta z tego przepisu od ponad 30 lat:
Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 4 całe jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 7 dkg drożdży
  • 1/2 litra mleka

Przygotowanie:

  1. Jajka ubić z 4 łyżkami cukru (tak jak na biszkopt).
  2. Dodać mąkę, roztopioną margarynę oraz ciepłe mleko i ubite jajka.
  3. Na koniec dodać wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu, zrobić wałek i pokroić na kawałki, z których robimy pączki.
  5. Odstawić pączki do wyrośnięcia i smażyć: około 3 minuty z jednej strony, a następnie przewrócić na drugą stronę i dosmażyć. Gotowe wyjmujemy na ręcznik papierowy, lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
  6. (Aby zapobiec przypalaniu pączków, wrzucamy do garnka kilka plasterków surowego ziemniaka).
  7. Takie pączki można nadziewać dżemem czy też budyniem.

Ile pączek ma kalorii

Kaloryczność pączków jest uzależniona od ich rodzaju. Najmniej kaloryczne (średnio ok. 250-300 kcal/ sztukę) mają pączki z cukrem pudrem, z nadzieniem z dżemu czy marmolady. Im więcej dodatków w postaci lukru, orzeszków, czekolady, adwokatu etc. tym kaloryczność rośnie w zaskakującym tempie. Pamiętajcie, że nic złego się nie stanie kiedy w tym dniu zjemy 1-2 pączki.
Jak podkreślają dietetycy, najlepiej do południa, tak aby organizm zdążył spalić te "puste kalorie".

Zobacz również:
źródło: TVN24/x-news

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska