Tłusty Czwartek. Najlepsze przepisy na pączki [PRZEPISY MISTRZÓW KUCHNI] (27.02.2019)

oprac. (vp), źródło Polsat Food Network
Jeżeli jeść pączki w Tłusty Czwartek, to na bogato! Niech będą wyśmienite, puszyste, aromatyczne i warte każdej swojej kalorii. Oto przepisy od prawdziwych mistrzów kuchni Polsat Food Network!„Bosonoga Contessa” Ina Garten dzieli się błyskawicznym przepisem na wykwintne cynamonowe donaty, które można przygotować nawet w ostatniej chwili. „Kobieta na Dzikim Zachodzie”, królowa kowbojskiej kuchni Ree Drummond proponuje tradycyjne, drożdżowe pączki z pysznym lukrem. Cynamonowe donaty z piekarnika Przepis: Ina GartenPoziom trudności: łatwy Przygotowanie: 15 minutOczekiwanie: 5 minut Pieczenie: 15 minutLiczba: 12 pączkówCałkowity czas: 35 minSkładniki:- 2 szklanki mąki- 1 1/2 szklanki cukru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 łyżeczka mielonego cynamonu- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej- 1/2 łyżeczki soli - 1 bardzo duże jajko- 1 1/4 filiżanki mleka pełnotłustego- 2 łyżki masła, roztopionego- 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii	Posypka:- 8 łyżek masła- 1/2 szklanki cukru - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonuPrzygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj 2 blachy z formami do donatów. Jeżeli ich nie masz, możesz też użyć formy do muffinów. Nasmaruj je tłuszczem wewnątrz. Do dużej miski przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W drugiej, mniejszej misce wymieszaj roztrzepane jajko, mleko, roztopione masło i wanilię. Wymieszane mokre składniki wlej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj je dokładnie razem, aż się połączą. Wlej porcje ciasta do foremek, wypełniając każdą w ok. ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 17 minut lub do momentu, kiedy wetknięta w ciasto wykałaczka będzie czysta i sucha. Pozwól im ostygnąć przez 5 minut, po czym odwróć formę do góry nogami i ostrożnie wytrząśnij je na zewnątrz.Rozpuść 8 łyżek masła w rondelku albo misce. W drugiej misce przygotuj cukier wymieszany z cynamonem. Maczaj jedną stronę pączka w maśle, po czym dociśnij ją do cukru cynamonowego, aby się przykleił do mokrej powierzchni.
Jeżeli jeść pączki w Tłusty Czwartek, to na bogato! Niech będą wyśmienite, puszyste, aromatyczne i warte każdej swojej kalorii. Oto przepisy od prawdziwych mistrzów kuchni Polsat Food Network!„Bosonoga Contessa” Ina Garten dzieli się błyskawicznym przepisem na wykwintne cynamonowe donaty, które można przygotować nawet w ostatniej chwili. „Kobieta na Dzikim Zachodzie”, królowa kowbojskiej kuchni Ree Drummond proponuje tradycyjne, drożdżowe pączki z pysznym lukrem. Cynamonowe donaty z piekarnika Przepis: Ina GartenPoziom trudności: łatwy Przygotowanie: 15 minutOczekiwanie: 5 minut Pieczenie: 15 minutLiczba: 12 pączkówCałkowity czas: 35 minSkładniki:- 2 szklanki mąki- 1 1/2 szklanki cukru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 łyżeczka mielonego cynamonu- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej- 1/2 łyżeczki soli - 1 bardzo duże jajko- 1 1/4 filiżanki mleka pełnotłustego- 2 łyżki masła, roztopionego- 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii Posypka:- 8 łyżek masła- 1/2 szklanki cukru - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonuPrzygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj 2 blachy z formami do donatów. Jeżeli ich nie masz, możesz też użyć formy do muffinów. Nasmaruj je tłuszczem wewnątrz. Do dużej miski przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W drugiej, mniejszej misce wymieszaj roztrzepane jajko, mleko, roztopione masło i wanilię. Wymieszane mokre składniki wlej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj je dokładnie razem, aż się połączą. Wlej porcje ciasta do foremek, wypełniając każdą w ok. ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 17 minut lub do momentu, kiedy wetknięta w ciasto wykałaczka będzie czysta i sucha. Pozwól im ostygnąć przez 5 minut, po czym odwróć formę do góry nogami i ostrożnie wytrząśnij je na zewnątrz.Rozpuść 8 łyżek masła w rondelku albo misce. W drugiej misce przygotuj cukier wymieszany z cynamonem. Maczaj jedną stronę pączka w maśle, po czym dociśnij ją do cukru cynamonowego, aby się przykleił do mokrej powierzchni.
Jeżeli jeść pączki w Tłusty Czwartek, to na bogato! Niech będą wyśmienite, puszyste, aromatyczne i warte każdej swojej kalorii. Oto przepisy od prawdziwych mistrzów kuchni Polsat Food Network! „Bosonoga Contessa” Ina Garten dzieli się błyskawicznym przepisem na wykwintne cynamonowe donaty, które można przygotować nawet w ostatniej chwili. „Kobieta na Dzikim Zachodzie”, królowa kowbojskiej kuchni Ree Drummond proponuje tradycyjne, drożdżowe pączki z pysznym lukrem. Na koniec wyrafinowany Goeffrey Zakarian („Kuchnia”, „Posiekani”) zdradzi Wam prosty trick, który przemieni zwykłe pączki w kulinarne dzieło sztuki.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie