Sok jabłkowy jest bogatym źródłem błonnika, a ten niezbędny jest do prawidłowego działania układu trawiennego i wydalniczego. Błonnik wspomaga usuwanie z organizmu pozostałości produktów przemiany materii, w tym również szkodliwych metali ciężkich i toksyn, ulega fermentacji w jelicie grubym, pełniąc istotną rolę prebiotyczną. Błonnik ulega pęcznieniu w żołądku, zmniejsza uczucie głodu i zapewnia uczucie sytości na dłużej, dlatego polecany jest osobom dbającym o linię.
Jakie jeszcze właściwości ma sok jabłkowy. Jaki sok wybrać. Kto go nie powinien pić? Sprawdź na kolejnych kartach galerii. Kliknij w strzałkę obok zdjęcia lub przesuń je gestem >>>
Sok jabłkowy to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminy C, E oraz A, potas oraz dobroczynne dla naszego zdrowia kwasy, a także duże ilości antyoksydantów, które działają przeciwnowotworowo, hamując działanie wolnych rodników. Dzięki dużej zawartości witaminy C, sok jabłkowy wzmacnia układ odpornościowy. Dzięki obecności potasu wpływa na regulacje gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu i poprawia pracę serca. Potas jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego oraz mięśniowego. Sok jabłkowy spowalnia procesy starzenia się.
>>>
Sok jabłkowy wpływa pozytywnie na samopoczucie fizyczne i psychiczne - dzieje się tak dzięki temu, że sok jabłkowy zawiera magnez i fosfor. Sok jabłkowy zalecany jest osobom, które mają kłopoty z zasypianiem. Sok jabłkowy to bogate źródło witaminy B12, a to właśnie jej niedobory wpływają na problemy z zasypianiem i złą jakość snu. W soku jabłkowym znajdziemy histydynę, to aminokwas w naturalny sposób obniżający ciśnienie krwi i w efekcie chroniący przed chorobami serca.
>>>
Sok jabłkowy dzięki pektynom stabilizuje glikemię organizmu, dzięki czemu pozwala na obniżenie stężenia cukru i cholesterolu we krwi. Sok jabłkowy przywraca profil lipidowy krwi. Sok jabłkowy jest produktem uznawanym za odkwaszający organizm.
Jaki sok jabłkowy wybrać? Kto nie powinien pić soku jabłkowego? Sprawdź >>>