Pierniczki drobne
Pierniczki drobne
Składniki: 1 kg mąki + 30 dag do podsypania, 30 dag smalcu, 3 jajka, 0,5 kg miodu, 1 szkl. cukru, przyprawa do pierników, 1 szkl. naparu z kawy - z 2 łyżek, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki sody, 3 łyżeczki amoniaku.
Smalec stopić z miodem, cukrem, przyprawą do pierników, kakao - ostudzić, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Rozwałkować, wykrawać drobne pierniczki, piec 10 - 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 160-180 stopni, żeby się nie wysuszyły.
O tym, że ciasta wypiekane pod jej kierunkiem są przepyszne, głogowianie mogli się przekonać kilka dni temu, na przedświątecznym kiermaszu w warsztatach ekonomika przy ul. Jedności Robotniczej. Bardzo smakowały nam tradycyjne pierniki, które w tej szkole wypieka się od dziesięcioleci.
- Ja już 28 lat temu poznałam ten przepis, jak chodziłam do tej szkoły - powiedziała nam Małgorzata Długosz, kierowniczka warsztatów. - To jest domowy sposób, który zawsze się sprawdza.
Małgorzata Długosz była nauczycielką Justyny Chmielewskiej, uczyła ją właśnie gotowania i pieczenia. - Uczeń czasem przerasta mistrza - śmieje się dzisiaj kierowniczka.
- W moim domu gotowanie zawsze było ważne, dlatego poszłam do technikum gastronomicznego. Już wtedy umiałam gotować, bo wyniosłam to z domu. Miałam może z 15 lat i doszłam do wniosku, że wybór szkoły był trafiony - opowiada J. Chmielewska. - Tutaj nauczyłam się wszystkiego, co dziś umiem, a najbardziej lubiłam piec. Teraz sama uczę tego, w czym jestem dobra. Uczę w tej szkole już od 17. lat.
Wyszukuje nowe przepisy w internecie, sama je tworzy i wprowadza na zajęciach. Zaszczepia swoim uczniom miłość do pieczenia. - W szkole jest bardzo dużo osób, które mają smykałkę do wypieków, zarówno dziewcząt jak i chłopców. Trzeba to po prostu mieć - mówi. W warsztatach pieczenie odbywa się trzy razy w tygodniu, za każdym razem z pieca wychodzi 30 blach ciast.
Kupują je głogowianie, a warsztaty tym sposobem wspomagają swój budżet. Do świąt szkoła ma tak dużo zamówień od głogowian, że ledwo zdoła zdążyć z realizacją.
Specjalnością pani Justyny są ciasta kremowe, z bitą śmietaną, np. wiśniowiec, który sama wymyśliła, albo capuccino.
- Na święta będę piekła serniki, makowce i oczywiście pierniczki, cała rodzina już na to czeka - planuje. Justyna Chmielewska podarowała naszym Czytelnikom przepis na tradycyjne pierniczki z ekonomika.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?