To mistrzyni w pieczeniu

Dorota Nyk 76 835 81 11 dnyk@gazetalubuska.pl
- Pieczenie to moja pasja - mówi Justyna Chmielewska, nauczycielka z ekonomika
- Pieczenie to moja pasja - mówi Justyna Chmielewska, nauczycielka z ekonomika Dorota Nyk
- Pieczenie ciast to moja pasja, uwielbiam to - mówi Justyna Chmielewska, nauczycielka gastronomii w Zespole Szkół Ekonomicznych. Wciąż wyszukuje nowe przepisy, a swoją pasję zaszczepia uczniom. Co będzie piekła na święta?

Pierniczki drobne

Pierniczki drobne

Składniki: 1 kg mąki + 30 dag do podsypania, 30 dag smalcu, 3 jajka, 0,5 kg miodu, 1 szkl. cukru, przyprawa do pierników, 1 szkl. naparu z kawy - z 2 łyżek, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki sody, 3 łyżeczki amoniaku.
Smalec stopić z miodem, cukrem, przyprawą do pierników, kakao - ostudzić, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Rozwałkować, wykrawać drobne pierniczki, piec 10 - 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 160-180 stopni, żeby się nie wysuszyły.

O tym, że ciasta wypiekane pod jej kierunkiem są przepyszne, głogowianie mogli się przekonać kilka dni temu, na przedświątecznym kiermaszu w warsztatach ekonomika przy ul. Jedności Robotniczej. Bardzo smakowały nam tradycyjne pierniki, które w tej szkole wypieka się od dziesięcioleci.

- Ja już 28 lat temu poznałam ten przepis, jak chodziłam do tej szkoły - powiedziała nam Małgorzata Długosz, kierowniczka warsztatów. - To jest domowy sposób, który zawsze się sprawdza.

Małgorzata Długosz była nauczycielką Justyny Chmielewskiej, uczyła ją właśnie gotowania i pieczenia. - Uczeń czasem przerasta mistrza - śmieje się dzisiaj kierowniczka.

- W moim domu gotowanie zawsze było ważne, dlatego poszłam do technikum gastronomicznego. Już wtedy umiałam gotować, bo wyniosłam to z domu. Miałam może z 15 lat i doszłam do wniosku, że wybór szkoły był trafiony - opowiada J. Chmielewska. - Tutaj nauczyłam się wszystkiego, co dziś umiem, a najbardziej lubiłam piec. Teraz sama uczę tego, w czym jestem dobra. Uczę w tej szkole już od 17. lat.
Wyszukuje nowe przepisy w internecie, sama je tworzy i wprowadza na zajęciach. Zaszczepia swoim uczniom miłość do pieczenia. - W szkole jest bardzo dużo osób, które mają smykałkę do wypieków, zarówno dziewcząt jak i chłopców. Trzeba to po prostu mieć - mówi. W warsztatach pieczenie odbywa się trzy razy w tygodniu, za każdym razem z pieca wychodzi 30 blach ciast.

Kupują je głogowianie, a warsztaty tym sposobem wspomagają swój budżet. Do świąt szkoła ma tak dużo zamówień od głogowian, że ledwo zdoła zdążyć z realizacją.

Specjalnością pani Justyny są ciasta kremowe, z bitą śmietaną, np. wiśniowiec, który sama wymyśliła, albo capuccino.

- Na święta będę piekła serniki, makowce i oczywiście pierniczki, cała rodzina już na to czeka - planuje. Justyna Chmielewska podarowała naszym Czytelnikom przepis na tradycyjne pierniczki z ekonomika.

Oferty pracy z Twojego regionu

FLESZ: Polacy żyją krócej. Co nas zabija?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3