1/10
Jak przygotować smaczne lody truskawkowe, śmietankowe czy...
fot. IstockPhoto

1. Lody owocowe

Jak przygotować smaczne lody truskawkowe, śmietankowe czy czekoladowe? To nic trudnego. Podpowiadamy Wam, jak zrobić smaczne lody i sorbety.

Składniki: 600 g dowolnych owoców jagodowych, 250 g śmietanki 30 proc., 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego, 50 g cukru, 2 małe opakowania cukru waniliowego

Przygotowanie: Owoce należy dokładni umyć, osuszyć. Połowę porcji zmiksować, następnie przecisnąć je przez sito w celu oddzielenia jak największej ilości drobnych pestek. Jogurt połączyć z cukrem i cukrem waniliowym; całość dokładnie mieszamy do momentu, aż składniki się rozpuszczą. Masę jogurtową połączyć z musem owocowym. Śmietanę schłodzić i ubić na sztywno i dodać do
masy owocowej. Dużą miskę wypełnić kostkami lodu. Wstawić do niej jogurt połączony z masą owocową i ubijać mikserem przez około 25 minut. Wstawić do zamrażarki; gotowe lody udekorować pozostałymi owocami.




LUBUSKIE SMAKI: Przepisy, porady. Przejdź na naszą kulinarną stronę

2/10
Składniki:  1/2 kg wiśni,  100 g cukru drobnego, 1/4 litra...
fot. IstockPhoto

2. Lody wiśniowe

Składniki: 1/2 kg wiśni, 100 g cukru drobnego, 1/4 litra mleka, 200 g śmietany kremówki

Przygotowanie: Wiśnie wydrylować. Owoce zmiksować z cukrem i dobrze schłodzonym mlekiem. Śmietanę lekko ubić i wymieszać z mlekiem wiśniowym. Masę wstawić do zamrażarki, mieszać co 20 minut.


LUBUSKIE SMAKI: Przepisy, porady. Przejdź na naszą kulinarną stronę

3/10
Składniki:  250 g mrożonych malin, 250 g gęstego jogurtu,...
fot. IstockPhoto

3. Lody malinowe

Składniki: 250 g mrożonych malin, 250 g gęstego jogurtu, 2–3 łyżki cukru lub miodu

Przygotowanie: Zmiksować wszystko w blenderze na gładką masę. Zamrażać od czasu do czasu mieszając.


LUBUSKIE SMAKI: Przepisy, porady. Przejdź na naszą kulinarną stronę

4/10
Składniki: puszkę mleka słodzonego, skondensowanego, 300 ml....
fot. Pixabay.com

4. Lody sezamowo-miodowe

Składniki: puszkę mleka słodzonego, skondensowanego, 300 ml. śmietany kremówki 36 proc., 400 ml mleka 3,2 proc., 6 łyżek miodu (bardzo dobry jest grecki miód tymiankowy, ale można dodać polski miód wielokwiatowy), 2 laski wanilii (wyskrobany środek), pół szklanki pasty sezamowej robionej samodzielnie bądź kupionej tzw. tahini

Przygotowanie:
Przepis na robione tahini:
2 szklanki sezamu wsypać na rozgrzaną patelnię i prażyć. Uważać aby sezam się nie przypalił, często mieszać. Musi być lekko złotawy. Uprażone ziarna wystudzić, następnie zmiksować z łyżką oliwy z oliwek bądź oleju słonecznikowego. Miksować kilkanaście minut aż pasta stanie się lejąca. Pastę trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce (nawet do 2 miesięcy).
Wykonanie lodów:
Wszystkie składniki włożyć do garnka. Podgrzewając dobrze mieszać aby powstała gęsta, gładka masa. Wystudzić, włożyć do lodówki na całą noc, następnie zimną masę dobrze zmiksować, przełożyć do pojemnika i zamrozić. Podczas zamrażania kilkakrotnie zamieszać, bądź jeszcze raz zmiksować. Lody są pyszne! Dla wzmocnienia smaku słodyczy można je dodatkowo polać jeszcze miodem.
Przepis Anety Kobielus





LUBUSKIE SMAKI: Przepisy, porady. Przejdź na naszą kulinarną stronę

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Nadodrzański Oddział Straży Granicznej promował się Lubuskiem

Nadodrzański Oddział Straży Granicznej promował się Lubuskiem

Szukanie zajączka i malowanie wielkiego zwierzaka! To już przedświąteczna tradycja

Szukanie zajączka i malowanie wielkiego zwierzaka! To już przedświąteczna tradycja

Gorzów obchodzi Dzień Pioniera. Dziś też do miasta przyjeżdżają mieszkańcy Wągrowca

Gorzów obchodzi Dzień Pioniera. Dziś też do miasta przyjeżdżają mieszkańcy Wągrowca

Zobacz również

Udogodnienie dla niesłyszących w Komendzie Powiatowej Policji w Krośnie Odrzańskim

Udogodnienie dla niesłyszących w Komendzie Powiatowej Policji w Krośnie Odrzańskim

Gorzów obchodzi Dzień Pioniera. Dziś też do miasta przyjeżdżają mieszkańcy Wągrowca

Gorzów obchodzi Dzień Pioniera. Dziś też do miasta przyjeżdżają mieszkańcy Wągrowca