Sylwestrowa noc przed nami. Jak przygotować to idealne przyjęcie? Co podać, aby zaskoczyć gości? Sprawdźcie TOP 10 przepisów na szybkie i smaczne przekąski, które na pewno zachwycą twoich znajomych.
Zobacz również: Pyszne dodatki do pasztetu. Sos żurawinowy i konfitura cebulowo-ananasowa
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Przekąski sylwestrowe: Pasta orzechowa na przyjęcie
Przekąski sylwestrowe: Pasta orzechowa na przyjęcie
Składniki:
- ser żółty 100 g
- twaróg półtłusty 100 g
- jogurt naturalny 2 – 3 łyżki
- orzechy włoskie łuskane 70 g
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Do twarogu dodać jogurt, sól, pieprz i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać starty na małym oczku ser żółty, zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Pastę wyłożyć do tartaletek, udekorować cząstkami orzechów i natką pietruszki.
Zobacz również: Potrawy na sylwestra. Recykling po świętach
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Przekąski sylwestrowe:Kanapeczki z żurawiną
Przekąski sylwestrowe:Kanapki z żurawiną
Składniki:
* 200g konfitury żurawinowej
* 1 duża cebula czerwona
* 2 nieduże, twarde jabłka
* 100ml octu jabłkowego
* ½ szklanki soku z pomarańczy
* ¾ szklanki cukru
* szczypta chili
* ½ łyżeczki imbiru
* ½ łyżeczki cynamonu
* chleb tostowy pszenny
* 100g dobrego pasztetu
Przygotowanie:
Cebulę i jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy ocet jabłkowy, sok z pomarańczy, cukier i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając, aż nadmiar płynu odparuje. Całość doprawiamy przyprawami. Pod koniec dodajemy konfiturę żurawinową i jeszcze chwilę gotujemy. Z kromek tostowego chleba za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Każdy krążek smarujemy grubą warstwą wystudzonego żurawinowego chutney i przykrywamy drugim krążkiem. Na wierzch mini kanapeczek dekoracyjnie wykładamy pasztet i dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz również: Potrawy na sylwestra. Recykling po świętach
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Przekąski sylwestrowe:Pomidory nadziewane kuskusem i sosem serowym
Składniki:
- 6 pomidorów
- 250 g kuskusu gotowego – zaparzonego
- 100 g sera feta
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 pomidory suszone z oliwy
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- sos serowy
- 3-4 gałązki świeżej bazylii
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Wykonanie:
Wystudzony kuskus połączyć z pokrojoną w kostkę fetą i jajkami. Dodać posiekaną świeżą bazylię, posiekane suszone pomidory i oliwę z pomidorów suszonych. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać. Wydrążone pomidory napełniać na przemian gotowym farszem i sosem serowym. Pomidory można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło, prosto z piekarnika.
Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Zobacz również: Potrawy na sylwestra. Recykling po świętach
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news