1/11
Na wigilijnym stole, chyba w większości domów, króluje...

TOP 10 przepisów na wiliglijnego karpia

Na wigilijnym stole, chyba w większości domów, króluje właśnie on - karp. Zazwyczaj podawany tradycyjnie, w formie smażonych na złoto dzwonków. To znany i prosty sposób na przygotowanie potrawy. Ale coraz częściej decydujemy się również na oryginalniejsze przygotowanie karpia. Szukacie sprawdzonych przepisów? Przygotowaliśmy dla Was zestaw 10 pomysłów, jak przygotować karpia.

Karp w trzech odsłonach. Jak wybrać najlepszą rybę?

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

2/11
Składniki:...
fot. mat.prasowe Lubella

Parpadelle z karpiem karmelizowanym w miodzie i soku z pomarańczy

Składniki:
● Makaron 400g
● Filet z karpia 400 g
● Miód 2 łyżki
● Goździki 4 sztuki
● Ćwierć szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
● Skórka pomarańczowa
● Bulion 1,5 szklanki
● Cebula 1 sztuka
● Masło
● Piernik 300 g
● Mąka
● Kieliszek czerwonego wina
● Sól, pieprz

Przygotowanie:
1. W rondelku na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy do niej czerwone wino i miód. Gdy składniki dobrze się ze sobą połączą dodajemy bulion warzywny
i pozostawiamy do zagotowania. Następnie do całości wkruszamy piernik, a gdy namięknie – miksujemy na gładki sos.
2. Filety z karpia dokładnie myjemy przed przygotowaniem i suszymy, by nie było na nich wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na maśle do osiągnięcia złotego koloru. Po przyrządzeniu filetów, na patelnię dajemy sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, goździki oraz łyżkę miodu. Na małym ogniu zagotowujemy marynatę
i dodajemy z powrotem filety, zostawiamy na 5 minut.
3. Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta, czyli ok 7 – 9 minut. Rybę polaną wcześniej przygotowanym sosem podajemy ułożoną na ugotowanym makaronie. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

3/11
Składniki:...
fot. mat. MSM Mońki

Przepis na świątecznego karpia z serowo-pieczarkowym farszem

Składniki:
- świeży karp, ok. 1,2 kg
- 500 g świeżych pieczarek
- 1 cebula
- 1 średni pęczek natki pietruszki
- 150 g sera Gouda
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju

Wykonanie:
Pieczarki pokroić w cząstki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju. Odstawić do wystygnięcia, a karpia doprawić solą i pieprzem. Do wystudzonych pieczarek dodać pokrojoną natkę, 80 gramów pokrojonego sera, oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i nafaszerować karpia, następnie natłuścić rybę odrobiną oleju. Piec w temperaturze 180°C przez godzinę. Piętnaście minut przed końcem pieczenia, na karpia położyć pozostałe plasterki sera.

4/11
Składniki:...
fot. sxc.hu

Karp po polsku gotowany w piwie

Składniki:

- 1 karp
- 1 łyżka masła
- 2 cebule
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- 2 łyżeczki miodu
- 500 ml jasnego piwa
- 1 pęczek natki pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól

PRZYGOTOWANIE:
1. Sprawionego i umytego karpia dzielimy na dzwonka, solimy, wkładamy do płaskiego, szerokiego rondla wysmarowanego masłem.
2.Dodajemy obrane i pokrojone w paseczki jarzyny, rozpuszczony w odrobione wody miód, solimy, pieprzymy, zalewamy piwem i doprowadzamy do wrzenia.
3. Gotujemy na silnym ogniu ok.5 minut, zmniejszamy ogień i delikatnie gotujemy 10-15 minut.
4. Kawałki ryby wykładamy na półmisek, polewamy przecedzonym wywarem i posypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy.
Przepis Czytelniczki Izabeli Lewandowskiej

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Pyszne rzodkiewki z patelni. Na pewno nie jedliście tak podanego warzywa!

Pyszne rzodkiewki z patelni. Na pewno nie jedliście tak podanego warzywa!

Nissan Juke. Znamy ceny odświeżonego modelu

Nissan Juke. Znamy ceny odświeżonego modelu

20 mln złotych strat. Wiadomo, co czeka sprawcę pożaru Castoramy w Zielonej Górze

20 mln złotych strat. Wiadomo, co czeka sprawcę pożaru Castoramy w Zielonej Górze

Zobacz również

Wraca żużlowy klasyk. Falubaz Zielona Góra jedzie do Leszna!

Wraca żużlowy klasyk. Falubaz Zielona Góra jedzie do Leszna!

Nissan Juke. Znamy ceny odświeżonego modelu

Nissan Juke. Znamy ceny odświeżonego modelu