Biszkopt I
6 jaj
szklanka cukru
6 łyżek mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka połączyć z proszkiem do pieczenia i odstawić na 10 minut. W tym czasie ubić białka z cukrem. Delikatnie dodać wyrośnięte żółtka, mąkę i kakao. Piec około 40 minut ( pierwsze 25 minut w temp. 160, kolejne w temp. 180)
Biszkopt II
5 białek
1 szklanka cukru
25 dkg zmielonych orzechów
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników. Upiec na pergaminie w temp. 160
Masa
7 żółtek
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
2 masła
Żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną mleka. 1 szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym dodać ubite jaja, zagotować budyń i wystudzić.
2 kostki masła utrzeć z zimnym budyniem
Poncz
2 szklanki mocnego naparu kawy
5 łyżeczek cukru
2 kieliszki wódki
Ciemny biszkopt przekroić. I część lekko nasączyć posmarować masą. Na to biszkopt orzechowy - mocno nasączony kawą - masa. II część ciemnego biszkoptu nasączona ponczem i masa.
Dekorować wg uznania.
Tort jest przepyszny!!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?