W skrócie
Ciasto na uszka nie wymaga skomplikowanych i trudno dostępnych składników. Najważniejsza jest napowietrzona mąka pszenna oraz bardzo ciepła woda, która nada ciastu delikatności. Zobacz przepis na miękkie ciasto na uszka.
Ciasto na uszka – przepis na Wigilię
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 20 min na ciasta na uszka),
Porcja: na około 70 uszek.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 60 ml ciepłej wody,
- szczypta soli,
opcjonalnie: - 1 jajko,
- 10 ml oleju roślinnego.
Jak zrobić ciasto na uszka?
- Z przesianej mąki pszennej, ciepłej wody i soli należy zagnieść zwarte ciasto.
- Opcjonalnie można dodać 1 jajko i olej roślinny.
- Gotowe ciasto na uszka powinno być elastyczne.
- Można odłożyć je na 10-20 minut, aby uwodnił się gluten i dzięki temu było delikatniejsze.
- Następnie ciasto należy cienko rozwałkować, wykrawać z niego kółka lub wycinać kwadraty.
- Potem trzeba faszerować je nadzieniem z grzybów lub z kiszonej kapusty, a następnie zlepiać na kształt uszek.
Ciasto na uszka: z jajkiem czy bez
Tradycyjnie ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało w składzie jajek. Wystarczyło przesiać mąkę pszenną typu 450-500 i używać gorącej wody do zarabiania. Warto wiedzieć, że dodatek jajka sprawi, że ciasto będzie twardsze. Ciasto na uszka wykonane z mąki, wody i soli będzie natomiast elastyczne. Takie ciasto na uszka będzie też łatwe do rozwałkowania i formowania pożądanego kształtu.
To samo ciasto na uszka i na pierogi
Aby ułatwić i przyspieszyć sobie planowanie dań na wieczerzę wigilijną, można zrobić to samo ciasto na uszka i na pierogi. Jedynie pierogi powinny być wykrawane większą szklanką lub wykrawaczką. Do ciasta na pierogi można dodać żółtko, aby stało się bardziej wyraziste w smaku.
Uszka z mięsem
Zgodnie z panującymi zwyczajami w uszka wigilijne przygotowuje się z dodatkiem suszonych grzybów doprawionych podsmażoną cebulą. W Boże Narodzenie i w drugi dzień Świąt można zrobić uszka z mięsem. W takiej wersji będą świetnie smakować do barszczu z buraków.
Nie tylko uszka na Wigilię
Smakosze wigilijnych potraw z pewnością będą zachwyceni pierogami z soczewicą albo tradycyjnymi pierogami z kapustą i grzybami. Na Wigilię można też przyrządzić pierogi na słodko, czyli faszerowane masą makową lub słodkim twarogiem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
kup teraz

Gerlach Zestaw 3 patelni GRANITEX GREY 20/24/28 cm
Gerlach Zestaw 3 patelni GRANITEX GREY 20/24/28 cm
kup teraz

Patelnia Do Naleśników Kamienna XXL Ambition 28CM
Patelnia Do Naleśników Kamienna XXL Ambition 28CM
kup teraz

Patelnia Tefal Ultimate 32 cm G2680872 indukcja
Patelnia Tefal Ultimate 32 cm G2680872 indukcja
kup teraz

Patelnia Tefal Ultimate 32 cm G2680872 indukcja
Patelnia Tefal Ultimate 32 cm G2680872 indukcja
kup teraz

Patelnia Tefal Ultimate 32 CM Grey G26808 Indukcja
Patelnia Tefal Ultimate 32 CM Grey G26808 Indukcja
kup teraz

Patelnia Do Naleśników Jajek Pancakes Indukcja Gaz Fp-7
Patelnia Do Naleśników Jajek Pancakes Indukcja Gaz…

Qualum Basic Stone Edition 28 cm Antracyt Patelnia grillowa AMBITION
patelnia grillowa o średnicy 28 cm została wykonan…

80028 Qualum Basic Stone Edition 26 cm Antracyt Patelnia do ...
patelnia do naleśników o średnicy 26 cm, została w…

Demeyere Proline 7 28 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza, niena…

Demeyere Industry 5 28 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza, można…

80025 Qualum Basic Stone Edition 24 cm Antracyt Patelnia AMBITION
patelnia o średnicy 24 cm, została wykonana z odku…
kup teraz

Zwieger patelnia practi plus 28cm
Zwieger patelnia practi plus 28cm
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym