Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne łazanki z młodą kapustą. Prosty przepis z dodatkiem boczku. Tani i smaczny obiad idealny na wiosnę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjnie łazanki z młodą kapustą mają kwadratowy kształt. Jeżeli nie dysponujecie takim makaronem, możecie użyć innego ulubionego makaronu.
Tradycyjnie łazanki z młodą kapustą mają kwadratowy kształt. Jeżeli nie dysponujecie takim makaronem, możecie użyć innego ulubionego makaronu. Getty Images/arfo/zdjęcie ilustracyjne
Pyszne łazanki z młodą kapustą to danie, które najczęściej gości na talerzach w maju i w czerwcu. Właśnie wtedy szukamy sposobów na przyrządzenie młodej kapusty. Tradycyjnie do łazanek z młodą kapustą przydaje się okrasa. Zdradzamy tajniki idealnego smaku. Wypróbuj przepis na łazanki z młodej kapusty.

W skrócie

Domowe łazanki to rodzaj klusek przygotowywanych z ciasta jak na domowy makaron. Rozwałkowane ciasto kroi się na grubsze pasy, a następnie ukośnie kroi w kształt rombu lub kwadratu. Aby przyspieszyć sobie przygotowanie obiadu, zachęcamy do skorzystania wysokiej jakości łazanek dostępnych w sklepie. Łazanki z dodatkiem młodej kapusty będą smakowite, gdy do ich przygotowania użyjemy boczku i pozwolimy wytopić się tłuszczowi w trakcie smażenia. Właśnie w ten sposób powstanie apetyczna okrasa makaronu.

Łazanki z młodą kapustą - przepis na obiad z boczkiem

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g suchych łazanek,
  • 10 g smalcu lub oleju rzepakowego,
  • 200 g wędzonego boczku lub żeberek,
  • 1 cebula,
  • 10 g suszonego majeranku,
  • 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 1/2 g młodej kapusty,
  • 150 ml bulionu warzywnego.

Do podania:

  • 10 g posiekanej natki pietruszki,
  • 10 g posiekanego koperku.

Do smaku (opcjonalnie):

  • 3 g soli,
  • 3 g mielonego kminku.

Jak zrobić łazanki z dodatkiem młodej kapusty?

Przygotowanie:

  1. Łazanki należy ugotować w osolonej wrzącej wodzie, aż będą al dente. Zajmie to około 2-3 minuty.
  2. W tym czasie należy rozgrzać patelnię z olejem lub smalcem i podsmażyć na nim pokrojony w kostkę boczek, lub wędzone żeberka.
  3. Następnie należy dodać umytą, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość należy smażyć przez około 5 minut. Aż zacznie przyjemnie pachnieć, a boczek się zarumieni.
  4. Kolejnym krokiem jest doprawienie dania suszonym majerankiem i według gustu mielonym kminkiem.
  5. Z młodej kapusty należy usunąć wierzchnie liście, umyć, przekroić na ćwiartki i posiekać na cienkie plastry.
  6. Następnie młodą kapustę trzeba dodać do głębokiej patelni z wcześniej podsmażonym boczkiem.
  7. Młodą kapustę należy przez chwilę smażyć, a następnie zalać bulionem warzywnym.
  8. W razie potrzeby trzeba młodą kapustę przyprawić solą i czarnym pieprzem.
  9. Młodą kapustę należy dusić przez około 15 minut. Od czasu do czasu trzeba mieszać.
  10. Na koniec trzeba dodać wcześniej ugotowane łazanki i połączyć je z młodą kapustą.
  11. Łazanki z kawałkami młodej kapusty przed podaniem można udekorować posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Wypróbuj także:

Sposoby podania łazanek

Domowe łazanki można podawać na różne sposoby. Poza sezonem na młodą kapustę świetnie sprawdza się kapusta biała, a nawet kapusta czerwona, która nadaje ciekawego kolorytu. Podstawowy przepis na łazanki z młodą kapustą można urozmaicić, dodając plastry ulubionej kiełbasy. Miłośnicy grzybów mogą zestawić młodą kapustę z pokrojonymi pieczarkami. Po grzybobraniu sprawdzą się też leśne grzyby takie jak np.: borowiki. Poza sezonem na młode warzywo zachęcamy do przygotowania łazanek z domową kiszoną kapustą.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Gotuj zdrowo

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjne łazanki z młodą kapustą. Prosty przepis z dodatkiem boczku. Tani i smaczny obiad idealny na wiosnę - Strona Kuchni

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska