Wyszukiwarka wyborcza

Wybory Parlamentarne

Sprawdź wyniki wyborów w Twoim okręgu

Tradycyjne przepisy na Wielkanoc: sernik, babka, żurek, sałatka. Te dania przygotujesz samodzielnie. Autorskie przepisy wielkanocne

RED

Wideo

Zobacz galerię (11 zdjęć)
Przepisy na Wielkanoc: sernik, babka, żurek, sałatka. Tradycyjne przepisy na Wielkanoc 2020 są łatwe do wykonania. Warto spróbować zrobić te potrawy na świąteczny stół. Wielkanoc jest jednym z najważniejszych świąt chrześcijańskich. Zgodnie z tradycją, w niedzielny poranek wielkanocny spożywa się uroczyste śniadanie wielkanocne w gronie rodzinnym. Przygotowaliśmy dla Was tradycyjne przepisy na żurek, sałatkę, sernik i babkę wielkanocną. Zobaczcie!

Przepisy na Wielkanoc 2020

Wielkanoc to najważniejsze święto dla chrześcijan. Upamiętnia mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. To także czas, gdy Polacy spotykają się przy stołach, by wspólnie celebrować ten czas. Odwiesiliśmy jeden z targów wielkanocnych, by zapytać Polaków, co najczęściej pojawia się w czasie tych świąt na ich stołach.

Najlepiej, żeby to były jajka dobrej jakości, świeże i z ekologicznego chowu. Najlepiej, żeby wędliny były wędzone w dymie z owocowych drzew. Wtedy pachną najlepiej - mówi Agnieszka Kręglicka, restauratorka.

ZOBACZ TEŻ:
Wielkanocne życzenia 2019 POBIERZ I WYŚLIJ SMS Duży zbiór życzeń na Wielkanoc

Kupcie dobre produkty, a potem... do roboty! Rodzinne gotowanie łączy!

Zobaczcie kolejne przepisy:

Przepisy na potrawy wielkanocne. Tradycyjne i sprawdzone

Schab z śliwkami i sosem orzechowym

Składniki:

  • schab środkowy - 1,5 kg
  • śliwki suszone - 80 g
  • sos do pieczeni z cebulką Knorr - 1 opakowanie
  • majeranek - 1 łyżka
  • margaryna miękka - 2 łyżki
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • białe wino - 50 ml
  • orzechówka - 40 ml
  • orzechy włoskie pokruszone - 2 łyżki
  • olej - 3 łyżki
  • woda - 1,5 szklanki

Sposób przygotowania: Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z pokruszonymi orzechami, miękką margaryną i bułką tartą, tak aby powstał dość zbity farsz. Schab umyj, wysusz, oczyść z błon i przebij wzdłuż po środku długim i cienkim nożem. W powstały otwór nakładaj ściśle farsz tak, aby dokładnie wypełnić mięso. Mięso po wierzchu natrzyj przyprawami, olejem, majerankiem, podlej połową szklanki wody i piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 40 minut. Po tym czasie zlej do miseczki powstały podczas pieczenia sok. Mięso przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw na 10 minut aby lekko ostygło i zaparowało. Dzięki temu będzie bardziej soczyste. Białe wino zredukuj do połowy objętości w rondelku i wlej sok z pieczenia. Sos Knorr rozmieszaj w szklance wody i dodaj do sosu.

Sałatka jajeczna z pieczarkami

Składniki:

  • 8 jaj
  • 100 g pieczarek
  • 1 bulionetka domowa warzywna Knorr
  • 100 g sera żółtego, najlepiej typu gouda
  • 100 g groszku zielonego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 15 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Podobnie jak jajka pokrój żółty ser. Oczyść pieczarki, następnie pokrój w paski i sparz w gorącej wodzie. Nie musisz ich obierać. Umyj i poszatkuj szczypiorek. Do bulionetki Knorr dodaj dwie łyżki gorącej wody i wymieszaj, a następnie połącz z jogurtem, majonezem oraz dopraw sos do smaku. Wszystkie wyżej wymienione składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.

Żur z białą kiełbasą i chrzanem

Składniki na zakwas na żur:

  • mąka żytnia,
  • gorąca woda,
  • czosnek,
  • kromka chleba razowego

Przygotowanie zakwasu: Gorącą wodą zalewamy mąkę żytnią - dokładnie mieszając, dodajemy 4 ząbki pokrojonego czosnku. Na samym końcu kromkę razowego chleba. Zostawiamy wszystko na około tydzień.

Przygotowanie zupy: Gdy kwasek na żur będzie gotowy, możemy przygotować zupę. Gotujemy wywar na wędzonce z dodatkiem białej kiełbasy. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem, dodajemy 4 ziarnka ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Po ugotowaniu wywaru czas wyjąć wędzonkę oraz białą kiełbasę, następnie wlewamy zakwas z żuru plus 2 łyżki tartego chrzanu. Gotujemy wszystko ok 5-10 minut. W osobnym garnku gotujemy jaja. Na talerz nakładamy pokrojoną w paski wędzonkę i białą kiełbasę, dodajemy ćwiartki jajka, zalewamy żurem.

Królik w rozmarynie

Składniki:

  • królik,
  • masło,
  • świeży rozmaryn,
  • śmietana 30 proc,
  • sól, pieprz,
  • do smaku białe wino

Przygotowanie: Królika kroimy na części, dzień wcześniej moczymy w mleku,
następnie podsmażamy na maśle.
Później wrzucamy pokrojoną w plasterki włoszczyznę, świeży rozmaryn i dusimy do miękkości, pod koniec duszenia
podlewamy białym winem i śmietaną.
Podajemy z kluskami śląskimi i marchewką z groszkiem.

Zobaczcie kolejne przepisy:

Polędwiczki w kolorowym pieprzu na pure z bobu i zielonego groszku - przepis Kingi Paruzel

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • 1 opakowanie kolorowego pieprzu,
  • sól i pieprz, olej,
  • opakowanie bobu mrożonego,
  • 10 łyżek zielonego groszku,
  • 1 łyżka masła,
  • gałka muszkatołowa, koperek,
  • 2 liście pora

Przygotowanie: Mięso wyczyść z błon i osusz ręcznikiem papierowym. W moździerzu rozetrzyj całe opakowanie pieprzu. Polędwiczki pokrój na kawałki o wysokości ok 3-4 cm, posól. W rondlu zagotuj wodę, w której sparzysz pokrojone na 1 cm paski liście pora. Kawałki mięsa zawijaj w por mocno wiążąc końce.

Następnie skrop mięso olejem i natrzyj kolorowym, utartym w moździerzu pieprzem. Smaż na mocno rozgrzanej patelni aż zezłocą się z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok 15 min. Po tym czasie wyjmij je i odstaw na 10 min przykryte folią aluminiową, aby mięso odpoczęło.

Bób ugotuj w osolonej wodzie ok 20 min. Obierz ze skórek, dodaj do niego groszek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dużą łyżkę masła. Wszystko zblenduj niezbyt dokładnie tak, aby było widać gdzieniegdzie groszek.

POTRAWY WIELKANOCNE: Najlepsze przepisy na Wielkanoc 2019

Sernik wielkanocny

Składniki:

  • 35 dag serka homogenizowanego,
  • 35 dag twarogu trzykrotnie mielonego,
  • 20 dag cukru,
  • 4 jajka,
  • 20 dag mąki
  • 125 ml kwaśnej śmietany,
  • łyżka mąki kukurydzianej,
  • cukier puder

Przygotowanie: 25 dag serka utrzeć z twarogiem i 10 dag cukru. Mieszając, dodać jajka, śmietanę, 2 łyżki mąki pszennej i mąkę kukurydzianą. Resztę serka połączyć z pozostałą mąką. Mieszając, dodać cukier i 3–4 łyżki wody. Szybko zagnieść ciasto i zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkować, wylepić nim tortownicę, ponakłuwać widelcem, piec 10–15 min w temp. 180°C. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wyrównać wierzch, piec ok. 50 min. Wyjąć i pozostawić w formie aż ostygnie. Oprószyć cukrem pudrem.

WIDEO: Przepisy wielkanocne Magdy Gessler

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Sałatka jajeczka z pieczarkami - bardzo fajny przepis, polecam gorąco. A co do żurku to nie widzę sensu gotować zupy, jak można dobry kupić w sklepie. Ja już od lat kupuję żurek Krakusa, dorzucam jajka i białej kiełbasy i voila, gotowe ;) Polecam ułatwiać sobie życie.

d
daria

  na wielkanocnym stole jest u mnie ta taka sałatka, bez jajka: paczka makaronu tortellini może być lubella z mięskiem, ogórek świeży, szynka konserwowa jogurt naturalny szczypiorek rzodkiewka.

 

H
Hyjdla z Ficnerki

Jak poloki pozjodajom wszystkie kroliki, to niy bydzie komu roznosic gyszynkow. Bo zajonce jusz downo powytruwane, abo zezarte!

P
Polka

mięso 1 kg w całości do garnka. Wlać 2 litry wody , dodać 1 duża łyżka soli , 2 łyżki ostrej musztardy , 2 łyżki oleju, 1 łyżka cukru po 1 łyżeczce majeranek,tymianek , czosnek, papryka słodka wędzona , oregano, , cary lub kurkuma , imbir ,pieprz , ziele, i 6 liści laurowych . Całość zagotować - od zagotowania 5 minut na małym ogniu. Wystawić do chłodnego na minimum 8-10 godzin. Znów zagotować i znów od momentu zagotowania 5 minut na małym gazie. Wystawić do całkowitego wystudzenia , dopiero wyjąć z zalewy. Jest pyszne , soczyste. SMACZNEGO

H
Hyjdla ze Ficnerki

Take rozmajite wydziwiane joduo na Zajonczka? Jak to zrobic, jak w niydziela sklepy pozawjyrane? Byda musiala zrobic te joduo podug sloncki tradycji - tak ja za czasow, jak skleby w niydziela bouy pozawjyrane a w sklepach cza bouo dowac kartki. To sie w tyn czas stou uginou!

c
czytelnik z cetrum katowic

zupa barszcz biały z jajkiem i białą kełbasą jajko na twardo szynka mazurek zajączek z czekolady i jajka z czekolady żurek śląski a na obiad rosół z kury z makaronem kluski sląskie modro kapusta rolada sos kompot a na deser tort czekoladowy z bitą śmietaną kremem czekoladowym i adwokatem

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3