W skrócie
Barszcz czerwony na zakwasie to przepis, który przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Najważniejszymi składnikami barszczu czerwonego jest prawidłowo ukiszony zakwas buraczany i aromatyczne suszone borowiki. Zakwas powinien pachnieć owocowo, lekko kwaśno i na wierzchu nie powinny pojawiać się oznaki pleśni. Podpowiadamy sposób na tradycyjny barszcz czerwony wigilijny. Przygotowując danie dla wegan, pomińcie użycie masła na rzecz margaryny lub oleju.
Barszcz czerwony – przepis na święta
Liczba porcji: 6-8 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Składniki:
- 300 g suszonych grzybów np.: borowików, podgrzybków,
- 400 g świeżych buraków,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 cebula,
- 1/ 4 selera,
- 1,2 l wody,
- 200 ml zakwasu buraczanego,
- 1 łyżka masła, margaryny lub oleju,
- 1 liść laurowy,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/ 2 łyżeczki soli,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Jak zrobić barszcz czerwony?
Przygotowanie:
- Suszone grzyby należy opłukać, zalać 1 l wody, warzywa należy obrać, doprawić liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie gotować na nich wywar.
- Świeże buraki trzeba obrać, umyć, pokroić na cienkie paski i polać sokiem z cytryny. Buraki trzeba włożyć do garnka, dodać masło, podlać 200 ml wody i dusić przez 15 minut na małym ogniu.
- Do podduszonych buraków należy dodać wywar grzybowy i zakwas buraczany. Barszcz czerwony należy zagotować i odstawić na 30 minut do wystudzenia.
- Przed podaniem barszcz czerwony należy przecedzić przez sitko, aby był klarowny i doprawić solą i pieprzem.
Co zrobić z resztkami warzyw po barszczu?
Warzywa i grzyby pozostałe z gotowania barszczu można wykorzystać jako farsz do pierogów. Można także zrobić wegetariański pasztet albo nadzienie do naleśników. Takie ugotowane warzywa będą też świetnie smakować upieczone w cieście francuskim w ramach przekąski na rodzinną imprezę. Ponadto można je zamrozić i wykorzystać dopiero do przekąsek na zabawę sylwestrową. Warzywa można też zmiksować na pulpę i usmażyć z niej wegetariańskie kotlety.
Z czym podawać barszcz czerwony?
Wigilijną zupę najczęściej podaje się z uszkami z grzybami. Można też sięgnąć po domowe krokiety z kapustą i grzybami, paszteciki z ciasta francuskiego lub paszteciki z kapustą i grzybami. W niektórych domach barszcz czerwony pije się także do pierogów z kapustą i grzybami. Barszcz czerwony do krokietów można jeszcze bardziej zaostrzyć, dodając zakwasu z buraków. W kuchni ukraińskiej do barszczu czerwonego dodaje się fasolę białą, ziemniaki lub kołduny.
Przyprawy do barszczu czerwonego
Najczęściej barszcz czerwony nie potrzebuje wielu przypraw. Niektórzy smakosze doprawiają wywar przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym majerankiem. Wyrazistego smaku i aromatu barszcz zyskuje poprzez dodanie do niego suszonego lubczyku. Zamiast soku cytrynowego do barszczu można dodać octu jabłkowego albo suszone śliwki. Ważne, aby nie były to wędzone owoce, bo zupa nabierze dymnego posmaku.
Najprostszy barszcz czerwony
Szybką zupę można zrobić też z upieczonych warzyw. Takie buraki będą bardziej esencjonalne i będzie można łatwiej je obrać ze skórki. Takie buraki trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach, warzywa trzeba zalać wywarem z grzybów, dodać zakwas z buraków. Do barszczu czerwonego należy dodać przyprawy i zagotować. Gotowy barszcz wigilijny trzeba przecedzić i podgrzać przed podaniem.
Zobacz także: Ile wcześniej można ugotować potrawy świąteczne? Planowanie Wigilii nigdy nie było prostsze
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
kup teraz

Robot planetarny KOLIBER Robomax X-2000-W biały
Robot planetarny KOLIBER Robomax X-2000-W biały
kup teraz

Robot planetarny PROFICOOK PC-KM 1151
Robot planetarny PROFICOOK PC-KM 1151
kup teraz

Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020PKN, 3 l, 1100 W
Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020PKN, 3 l, 1100 W
kup teraz

Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010PKN
Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010PKN
kup teraz

Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010TEN
Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010TEN
kup teraz

Robot kuchenny RUSSELL HOBBS Desire 24730-56
Robot kuchenny RUSSELL HOBBS Desire 24730-56
kup teraz

Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
kup teraz

Robot planetarny KOLIBER Robomax X-2000-W czerwony
Robot planetarny KOLIBER Robomax X-2000-W czerwony
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3711 różowy
Robot planetarny CLATRONIC KM 3711 różowy
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 srebrny
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 srebrny
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 tytanowy
Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 tytanowy
kup teraz

Robot planetarny WMF Profi Plus szary
Robot planetarny WMF Profi Plus szary
kup teraz

Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020LYN
Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020LYN
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym