Tradycyjny makowiec na Boże Narodzenie. Przepis na doskonałe ciasto drożdżowe z masą makową. Ten makowiec zawsze się udaje

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjny makowiec robiony jest z ciasta drożdżowego.
Tradycyjny makowiec robiony jest z ciasta drożdżowego. teresaterra/123rf.com
Makowiec to tradycyjne ciasto, najczęściej kojarzone z wieczerzą wigilijną lub Bożym Narodzeniem. Zazwyczaj przygotowuje się je z ciasta drożdżowego i niebieskiego maku. Nadzienie wypełnia się rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Zobacz prosty przepis na domowego makowca. Gwarantujemy, że posmakuje każdemu.

W skrócie

W czasie wieczerzy wigilijnej mak ma wyjątkowe znaczenie symboliczne. Mak utożsamiano z płodnością, dostatkiem, a z racji właściwości usypiających kojarzony był ze śpiącymi pastuszkami. Mak to także składnik wykorzystywany w licznych wigilijnych deserach i ciastach. Zobacz przepis na tradycyjny makowiec drożdżowy.

Tradycyjny makowiec – przepis jak za dawnych lat

Liczba porcji: 16-20 porcji
Czas przygotowania: 3 godziny.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 100 g cukru,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka esencji waniliowej.

Składniki na nadzienie:

  • 200 g maku,
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • 1,5 łyżki miodu,
  • 1/2 laski wanilii,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • 80 g rodzynek,
  • 50 ml wody,
  • 30 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Jak zrobić domowy makowiec?

Przygotowanie:

  1. Ciasto: Świeże drożdże należy rozetrzeć z 10 g cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 150 g mąki, wymieszać, przykryć i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.
  2. Po godzinie do rozczynu należy dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki i jajko.
  3. Ciasto na makowiec należy dokładnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. W trakcie należy dodawać przestudzone stopione masło, ekstrakt waniliowy i ponownie wyrobić.
  4. Ciasto na makowiec trzeba odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie należy przygotować nadzienie do makowca.
  5. Farsz do makowca: Mak należy opłukać, zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut. Następnie należy go odcedzić i zmielić trzykrotnie.
  6. Masło należy roztopić w garnku o grubym dniem razem z miodem, skórką pomarańczową, skórką cytrynową, zmieloną laską wanilii, namoczonymi w wodzie rodzynkami i zmielonym makiem.
  7. Masę makową należy smażyć przez około 15 minut. Następnie należy ją zdjąć z ognia, przestudzić i połączyć z żółtkami utartymi z cukrem oraz sztywną pianą z białek.
  8. Ciasto na struclę makową trzeba cienko rozwałkować, nadziać masą makową i zrolować zaczynając od dłuższego boku prostokąta.
  9. Gotowy makowiec należy włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  10. Makowiec powinien być pieczony w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° Celsjusza przez 45 minut.
  11. Gotowy makowiec można posypać cukrem pudrem, polukrować, oblać polewą czekoladową, posypać posiekanymi orzeszkami lub posiekaną skórką pomarańczową.

Nie tylko makowiec zawijany

Zachęcamy, aby eksperymentować z formą i nadzienie do makowca używać do wypieków przypominających rogale świętomarcińskie, dodawać je do tradycyjnej kutii albo robić świąteczne muffinki na Boże Narodzenie. Pysznym pomysłem na wykorzystanie maku są także domowe kluski z makiem. Zaskakująco będzie smakować makowiec japoński, który przygotowuje się z dodatkiem jabłek. Z pewnością ograniczyć może nas tylko wyobraźnia.

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

kup najtaniej

Cecotec

CECOTEC CECOMIXER EASY 4041

199,00 zł

kup najtaniej

KitchenAid

KitchenAid Artisan 5KSM125EOB Czarny

2 499,00 zł

kup najtaniej

Zelmer

Zelmer ZFP9000B

798,98 zł

kup najtaniej

Bosch

Bosch MUM5 MUM54A00

678,09 zł

kup najtaniej

Zeegma

ZEEGMA Planeet Chef Black

459,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Tradycyjny makowiec na Boże Narodzenie. Przepis na doskonałe ciasto drożdżowe z masą makową. Ten makowiec zawsze się udaje - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska
Dodaj ogłoszenie