Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Truskawkowe napoleonki z ciasta francuskiego (przepis)

Redakcja
Sezon na truskawki już się rozpoczyna, a pogodne dni zachęcają nas do sięgania po lekkie słodkości, które kuszą zapachem i soczystymi kolorami. Świetną propozycją jest deser, który nadesłała do nas stała Czytelniczka.

Natalia Kabza uwielbia gotować oraz modyfikować i udoskonalać potrawy, które przyrządza. Obecnie, jako przyszła mama, stara się jeść zdrowo, a ciążowe zachcianki zaspokajać słodkimi owocami sezonowymi. Na specjalne okazje proponuje ciastka, które sama wymyśliła. Ich zaletą jest to, że zawierają kawałki truskawek, które są źródłem witamin C i PP, soli organicznych oraz pektyn. Poza tym truskawki to dobra przekąska podczas grillowych biesiad. Dlaczego? Ponieważ te małe czerwone owoce zawierają także bromelinę, która rozkłada białka, a więc kiedy jemy dużo mięsa ułatwiają nam one jego trawienie. Ponadto ze względu na wysoką zawartość żelaza są również cennym składnikiem kobiecej diety. Chronią przed anemią, wzmacniają organizm i wpływają odświeżająco na cerę i włosy. Zachęcamy do wypróbowania tego prostego przepisu!

Truskawkowe napoleonki z ciasta francuskiego

Składniki:
- ciasto francuskie - śmiało można skorzystać z tych gotowych
- serek mascarpone 250g
- śmietana 36% 200g (może być też 30%, żeby się ubiła)
- truskawki - około 15sztuk
- dwie łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru pudru do kremu
- odrobina cukru pudru do opruszenia ciasta

Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego dowolny kształt. Ja zdecydowałam się na kółka wycinane zwykłą szklanką. Polecam zdecydować się na cos, co nadaje się "do ręki" na max dwa "gryzy", bo później odpada nam problem z krojeniem na porcje dla gości:) Gotowe kształty kładziemy na pergaminie i pieczemy według zaleceń na opakowaniu. W momencie kiedy ciasto jest już lekko wyrośnięte opruszamy je przez drobne sitko cukrem pudrem i dalej pieczemy aż cukier się roztopi i na powierzchni ciasta powstanie złotawy karmel.

Wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Mikserem ubijamy kremówkę, dodajemy do niej ok. 4 łyżek cukru pudru (jeśli ktoś woli mniej lub bardziej słodkie może dodać więcej bądź mniej). Kiedy śmietana się ubije mieszamy ją z serkiem mascarpone, po połączeniu składników dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Truskawki kroimy w kostkę i dodajemy do kremu - mieszamy. Jeśli ktoś chce można dodać płatki migdałowe:)

Kiedy ciasteczka wystygną przecinamy je na pół nożem- najlepiej sprawdza się nóż do chleba. Na dolną część ciastka nakładamy sporą łyżkę kremu i nakładamy górną część ciastka, delektujemy się.

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska