Pani Marysia, bo nikt inaczej jej nie nazywa, to klasyczna międzyrzecka kobieta pracująca. Żadnej pracy się nie boi. Prowadziła bar przy skwerze na Kaczym Dołku i jakoś to szło. Ale była w nim także dyskoteka. Robota ciężka z problemami, jak to w barze z dyskoteką. Goście różni, no i międzyrzeczanka postanowiła się przebranżowić. Mieszkańcy miasta ze zdziwieniem patrzyli, jak przy wejściu do baru pojawił się szyld ,,Pierogarnia Kaczy Dołek’’.
Przeczytaj także:
Pierogi Morgrabiego - rarytas
To był strzał w dziesiątkę. Na pierogi od Marysi najpierw docierali międzyrzeczanie, ale błyskawicznie poznali się na nich także turyści. A było się na czym poznawać, bo nie dosyć, że smaczne, domowe, osobiście klejone przez właścicielkę, to jeszcze aż dech zapiera, kiedy się patrzy na asortyment. Na ścianie wiszą deseczki z nazwami kolejnych gatunków pierogów serwowanych na Kaczym Dołku. Poza kulinarnymi klasykami czyli ruskimi, z mięsem, z kapustą i grzybami, szpinakiem, z serem na słodko, owocowymi, są też absolutne rarytasy np. międzyrzeckie, pielmieni, no i absolutny hit – pierogi Morgrabiego. Dlaczego Morgrabiego? Otóż wieloletni przyjaciel Pani Marysi, Pan Zdzisław, akurat te uwielbiał, a że mówił o sobie Ja, Morgrabia, więc zostały pierogi morgrabiego. – Pamiętam jak pierwszy raz je zaserwowałam, to stwierdził, że teraz będzie jadał akurat te (farsz z pieczarkami i mozarellą) – wspomina Pani Marysia.
Przeczytaj:
Pierogi, bigos i dużo kiełbasy...TOP 10 polskich przysmaków w zagranicznym wydaniu
Zasłużyła na Orły
Robota w pierogarni do lekkich nie należy. Nie dosyć, że trzeba potrawy zaserwować, to jeszcze właścicielka osobiście przygotowuje farsz, no i własnoręcznie lepi ciasto. – Najważniejszy w pierogach jest farsz – mówi mistrzyni kuchni. - Praca jest od rana do wieczora, ale przynosi zadowolenie, kiedy klienci się zajadają i chwalą.
Lokal kolejny rok z rzędu, ze względu na walory smakowe pierogów, otrzymał prestiżowego Orła Gastronomii . Orły to wyjątkowa nagroda, którą mogą pochwalić się tylko najlepsze firmy, które cechują się profesjonalizmem i zapewniają najwyższą jakość usług. Dołączenie do programu to doskonały sposób na zakomunikowanie innym, że firma jest na najwyższym poziomie.
Przeczytaj także:
Pierogi domowe na 42 sposoby
Głosy klientów przynoszą laury
Najważniejsze są głosy klientów, którzy rekomendują uczestników w Internecie. To oni są siłą napędową tego programu i jedynym w swoim rodzaju jury, który ocenia konkretną firmę.
Ranking sporządzany jest na podstawie ocen w najpopularniejszych serwisach z opiniami.
Obok Orłów jest w pierogarni na Kaczym Dołku także dyplom przyznawany w konkursie ,,Mistrzowie Smaku’’. To od ,,Gazety Lubuskiej’’.
Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?