Tych produktów nie podgrzewaj w mikrofali. Pod żadnym pozorem!
Mikrofalówki goszczą w większości naszych domów. Wielu z nas wręcz nie wyobraża sobie funkcjonowania bez tego małego sprzętu AGD. I nic dziwnego: dosłownie w kilka chwil możemy podgrzać obiad, jakieś potrawy, albo rozmrozić produkty z zamrażarki.
Należy jednak pamiętać, że nie wszystko powinno się znaleźć w kuchence mikrofalowej. Chociaż ten sprzęt ułatwia życie, to źle używany może nam nieco zaszkodzić. Jest grupa produktów, która pod żadnym pozorem nie powinna znaleźć się w mikrofali! Ich odgrzewanie to fatalny pomysł! Poznaj listę produktów, które nie mogą być odgrzewane w mikrofali i planuj tak posiłki i swoje gotowanie, aby ich odgrzewanie nie było konieczne.
WIDEO: Te produkty poprawią trawienie
SZPINAK
Szpinak absolutnie nie może trafić do mikrofalówki! Podgrzewany wytwarza szkodliwe, rakotwórcze nitrozoaminy.
RYŻ
Ryż powinien być spożywany zaraz po przygotowaniu. Nie później!
Dlaczego? Bo w temperaturze pokojowej w ryżu bardzo szybko namnażają się szkodliwe bakterie, a te mogą prowadzić do bólu żołądka, wymiotów, czy biegunki.
WIDEO: Te produkty poprawią trawienie
KURCZAK
Kurczak nie powinien leżeć w lodówce i czekać na odgrzanie. Jego włożenie do mikrofali zmieni strukturę białka, a to może wywołać spore problemy trawienne.