1/11
Jedzenie, które zabija. TOP 10 produktów, których nie warto...

Jedzenie, które zabija. TOP 10 produktów, których nie warto próbować

Jedzenie to dla wielu codzienna przyjemność. W czasie wakacyjnych wyjazdów poznajemy różne kuchnie świata. Czy wiesz, że istnieją produkty, które mogą zabić? Źle przyrządzone, zebrane w złym momencie czy niepoprawnie przegryzione owoce, warzywa i konkretne potrawy mogą być śmiercionośną pułapką, w którą sami wpadamy. Na całym świecie znamy co najmniej 10 takich przypadków. Strzeż się tych produktów nawet jeśli jesteś miłośnikiem życia na krawędzi.

2/11
Jeden z najpopularniejszych przykładów zabójczego dania. Źle...
fot. Flickr

RYBA FUGU

Jeden z najpopularniejszych przykładów zabójczego dania. Źle przyrządzona ryba Fugu jest na tyle niebezpieczna, że cesarz Japonii ma oficjalny zakaz jej spożywania. Kucharze, którzy chcą przyrządzać ją w swoich lokalach muszą przejść wielomiesięczny kurs i otrzymać oficjalny certyfikat. Największym zagrożeniem dla człowieka jest surowa ryba Fugu. W jej narządach płciowych i wątrobie gromadzi się niebezpieczna toksyna, która jest jest ponad 1000 razy bardziej zabójcza niż cyjanek. Po jedzeniu źle przyrządzonej ryby Fugu następuje paraliż mięśni i powolna śmierć przez uduszenie.

3/11
Trujące owoce drzewa pochodzącego z Azji...
fot. Brunk-Tan / Wikimedia Commons

PANGIUM EDULE

Trujące owoce drzewa pochodzącego z Azji Południowo-Wschodniej są pułapką dla konsumentów. Owoce można spożywać jedynie po odpowiedniej obróbce – gotowanie i fermentacja. Świeże owoce i nasiona zawierają cyjanowodór i są śmiertelnie trujące.

4/11
Rodzaj sera owczego wytwarzanego w Sardynii, w smaku...
fot. Flickr

CASU MARZU

Rodzaj sera owczego wytwarzanego w Sardynii, w smaku przypomina gorgonzolę. Specyfiką tego sera jest sposób jego produkcji, do której niezbędne są żywe larwy much Piophila casei. Larwy wywołują proces fermentacji, a to właśnie dzięki niemu ser osiąga oczekiwany smak i konsystencję. Ser je się razem z żywymi larwami, jeśli larwy są martwe to oznacza, że ser jest nieświeży i w ogóle nie nadaje się do spożycia. Żywe larwy po otworzeniu sera są w stanie skakać na wysokość nawet 15 centymetrów, dlatego osoby próbujące CASU MARZU zwykle mają na oczach ochronne okulary.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Kolejny sparing żużlowców Falubazu. Do Zielonej Góry jedzie rywal z I ligi

Kolejny sparing żużlowców Falubazu. Do Zielonej Góry jedzie rywal z I ligi

Tak wygląda nowa siedziba TVP3 w Gorzowie! Kiedy zaczną z niej nadawać?

Tak wygląda nowa siedziba TVP3 w Gorzowie! Kiedy zaczną z niej nadawać?

Udogodnienie dla niesłyszących w Komendzie Powiatowej Policji w Krośnie Odrzańskim

Udogodnienie dla niesłyszących w Komendzie Powiatowej Policji w Krośnie Odrzańskim

Zobacz również

Oddział kardiochirurgii w szpitalu w Gorzowie już na początku lata?

Oddział kardiochirurgii w szpitalu w Gorzowie już na początku lata?

Kolejny wypadek na tym skrzyżowaniu! Zderzyło się kilka samochodów

Kolejny wypadek na tym skrzyżowaniu! Zderzyło się kilka samochodów