Uczniowie z LO 1 gotowali bigos z ,,Pana Tadeusza"

Redakcja
Mięso już pokrojone, teraz pora na kapustę. Przy kuchennym stole (od lewej): Hubert Kniaź, Wojtek Górny i Artur Halasz
Mięso już pokrojone, teraz pora na kapustę. Przy kuchennym stole (od lewej): Hubert Kniaź, Wojtek Górny i Artur Halasz Fot. Paweł Janczaruk
Udostępnij:
Chłopcy chwycili za noże i stanęli przy garach, a dziewczyny pilnowały czy wszystko gra.

[galeria_glowna]
Mięso z dzika, drobiu i wieprzowina, wędzony boczek i kiełbasa, suszone grzyby, 15 kilo kapusty kiszonej i 4 główki słodkiej. Takie składniki znajdują się w bigosie staropolskim upichconym przez uczniów z klasy II f z LO nr 1. - Recepturę wzięliśmy z "Pana Tadeusza" - przyznaje Karolina Koźlak. - I postanowiliśmy sprawdzić, jak smakuje.

Przy garach stanęli chłopcy, a dziewczyny tylko pilnowały, czy wszystko gra. Artur Halasz zajął się krojeniem cebuli. - Nie płaczę, bo twardy chłopak ze mnie - śmieje się. Dla Pawła Domagały pichcenie to żadna nowość, bo czasami pomagał babci. Ale Wojtek Górny strasznie się namęczył przy krojeniu wołowiny... - Radzą sobie świetnie - chwali debiutantów Małgorzata Szreffel, polonistka.

Wielki gar bigosu będzie sprzedawany wśród uczniów "jedynki". Zebrane w ten sposób pieniądze trafią do świetlicy terapeutycznej przy SP 15.

(dam)

Wideo

Komentarze 8

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

b
bigośnik
slyszalem od mojeje kolezanki z jedynki ze ten bigos nie byl dobry, a jak tak bylo to nie powinni sie brac za to ludzie ktorzy nie potrafia go robic. ja uwielbiam bigos
u
uczennica_jedynki
Jadłam ten bigos i pomysł był może fajny, ale potem z koleżanką się bardzo źle czułyśmy, a była to jedna jedyna rzecz, którą jadłyśmy razem tego samego dnia. Cały wieczór bolała mnie głowa i brzuch (( Na następny raz trzeba dać pieniądze, a za bigos podziękować. Pozdro
m
mała_mi
A nie, nie trafił Pan.
Życzę pysznego bigosu w święta!
~czytelnik~
W dniu 20.12.2008 o 20:13, mała_mi napisał:

które napawają optymizmem i wiarą w ludzi

ahahaaa co za wspaniale podejsce do zycia, pewnie pisze ktoras z tych osob co ten bigos robila hahaha
m
mała_mi
A kto Panom każe czytać takie artykuły. Proszę pomijać. Gazeta regionalna jest nie tylko od pisania o polityce i ekscesach kryminalnych, ale od opisywania takich zwyczajnych wydarzeń, które napawają optymizmem i wiarą w ludzi. Młodzi nie przejmujcie się, zrzędy i malkontenci są wszędzie - ale w mniejszości!
~czytelnik~
pfff.... popieram henka niedlugo bedziemy czytali artykuly ''wujek zenek zrobil obiad i dal go cioci mariolce''... w 'gl' takich artkulow ogole nie powinno byc ludzie!
m
mała_mi
Sympatyczna i pożyteczna impreza młodych ludzi. Chwała Lubuskiej, że takie właśnie wydarzenia też przedstawia. Mnie to bardziej "ekscytuje" niż wypadaki, bójki, afery i kłótnie polityków. Od tego jest gazeta - przedstawiać życie regionu i zwyczajnych ludzi w ich zwyczajnym życiu. I cel szczytny. Brawo młodzi! Pozdrawiam wszystkich uczniów i pracowników z I LO. Wesołych Świąt. mała_mi
H
Heniek
W naszym mieście widocznie nic się nie dzieje, skoro musimy się ekscytować takimi "wydarzeniami"...
Dodaj ogłoszenie