Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

USZKA DO BARSZCZU WIGILIJNEGO. Jak zrobić idealne uszka ? Jakie powinno być ciasto? Jak lepić uszka do barszczu? Poznaj przepisy

OPRAC.:
Magda Weidner
Magda Weidner
Uszka wigilijne idealnie smakują z barszczem.
Uszka wigilijne idealnie smakują z barszczem. Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa
Jak zrobić idealne ciasto na uszka do barszczu? Jak zrobić pyszny farsz Poznaj sprawdzone sposoby i przepis na uszka.

Uszka do barszczu wigilijnego. Jak je zrobić?

Przygotowanie uszek nie jest trudną sprawą. Podstawą będzie oczywiście sprawdzony przepis na uszka i tradycyjne metody. Mamy dla was sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Uszka – to niewielkie, gotowane w wodzie pierogi w kształcie ucha, które wypełnione są farszem, głównie grzybowym. Uszka pojawiają się na wigilijnym stole zazwyczaj w towarzystwie barszczu. Mogą być podawane także jako potrawa samodzielna (z roztopionym masłem, tartą bułką bądź podsmażoną cebulką).

uszka, wigilijne uszka, przepis na uszka
Uszka można podać jako osobną potrawę. Na przykład z podsmażoną cebulką. Fot. Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska

- Uszka błędnie kojarzone są z dużym nakładem pracy. To mit! - podkreślają gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich z Janczewa. Panie znają tradycyjny przepis na uszka, które nie dość, że pięknie się prezentują, to jeszcze wyśmienicie smakują. Sprawdźcie przepis na uszka od KGW Janczewo.

Uszka do barszczu - PRZEPIS

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Farsz:

  • 200 g suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz świeżo mielony

Wykonanie wigilijnych uszek:

  1. Grzyby moczymy w wodzie kilka godzin.
  2. Wymoczone grzyby przepłukujemy zimną wodą.
  3. Następnie przekładamy je do garnka, wlewamy 3 litry wody.
  4. Gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny.
  5. Ugotowane grzyby wylewamy na durszlak, studzimy i kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę.
  6. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przez chwilkę smażymy.
  7. Dokładamy pokrojone grzybki, przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  8. Smażymy przez kilka minut.
  9. Odstawiamy do przestudzenia.
  10. Zagniatamy ciasto z podanych składników.
  11. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, kroimy nożem na kwadraty 4 x 4 cm.
  12. Nakładamy łyżeczką farsz, składamy na pół, robiąc trójkąty, zlepiamy boki ciasta - formując uszka.
  13. Gotujemy uszka w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli.
  14. Ugotowane uszka wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
  15. Podajemy w bulionówkach z czerwonym barszczem lub podsmażone na maśle jako danie wigilijne .
uszka, wigilijne uszka, przepis na uszka
Barszcz z uszkami gości na wigilijnym stole w wielu domach. Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa

IDEALNE USZKA DO BARSZCZU- przepis na farsz

Składniki na farsz:
suszone grzyby
sól i pieprz do smaku
cebula
Przygotowanie:
Grzyby dobrze namoczyć. Następnie przekręcić je przez maszynkę do mięsa. Dodać sól, pieprz, odrobinę zeszklonej cebulki. Wszystko dokładnie wymieszać.
Autorki: Janina Pirga i Bernarda Stadnik

Trwa głosowanie...

Jaka jest Twoja ulubiona zupa świąteczna?

USZKA DO BARSZCZU WIGILIJNEGO- przepis

Składniki:
ciasto na kefirze:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 duży kefir
  • szczypta soli

na farsz:

  • 50 g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie uszek z grzybami:

  1. Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić.
  2. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki.
  3. Odstawić, by odpoczęło.
  4. Grzyby namoczyć dzień wcześniej.
  5. Na drugi dzień gotować na małym ogniu około 40 minut, aby zmiękły. Odcedzić.
  6. Następnie przepuścić przez maszynkę lub bardzo drobno posiekać.
  7. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na oleju i maśle.
  8. Dodać ją do grzybów. Doprawić solą i pieprzem.
  9. Ciasto rozwałkować cieniutko. Literatką wykrawać kółka.
  10. Na środek każdego kółka nakładać farsz i skleić brzegi dociskając widelcem.
  11. Potem oba końce ze sobą połączyć dociskając mocno palcami.
  12. Obgotować uszka w osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować około 2 minut.
  13. Podawać z barszczem.

Przepis Marzeny Dudy, autorki bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com

uszka, wigilijne uszka, przepis na uszka
Uszka wigilijne idealnie smakują z barszczem. Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa

JAK LEPIĆ USZKA? SPRAWDŹCIE

WIDEO: Licz się ze świętami. Gotuję - nie marnuję

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska