Uszka do barszczu wigilijnego. Jak je zrobić?
Przygotowanie uszek nie jest trudną sprawą. Podstawą będzie oczywiście sprawdzony przepis na uszka i tradycyjne metody. Mamy dla was sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Uszka – to niewielkie, gotowane w wodzie pierogi w kształcie ucha, które wypełnione są farszem, głównie grzybowym. Uszka pojawiają się na wigilijnym stole zazwyczaj w towarzystwie barszczu. Mogą być podawane także jako potrawa samodzielna (z roztopionym masłem, tartą bułką bądź podsmażoną cebulką).
- Uszka błędnie kojarzone są z dużym nakładem pracy. To mit! - podkreślają gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich z Janczewa. Panie znają tradycyjny przepis na uszka, które nie dość, że pięknie się prezentują, to jeszcze wyśmienicie smakują. Sprawdźcie przepis na uszka od KGW Janczewo.
Uszka do barszczu - PRZEPIS
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki gorącej wody
Farsz:
- 200 g suszonych borowików
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz świeżo mielony
Wykonanie wigilijnych uszek:
- Grzyby moczymy w wodzie kilka godzin.
- Wymoczone grzyby przepłukujemy zimną wodą.
- Następnie przekładamy je do garnka, wlewamy 3 litry wody.
- Gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny.
- Ugotowane grzyby wylewamy na durszlak, studzimy i kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przez chwilkę smażymy.
- Dokładamy pokrojone grzybki, przyprawiamy solą oraz pieprzem.
- Smażymy przez kilka minut.
- Odstawiamy do przestudzenia.
- Zagniatamy ciasto z podanych składników.
- Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, kroimy nożem na kwadraty 4 x 4 cm.
- Nakładamy łyżeczką farsz, składamy na pół, robiąc trójkąty, zlepiamy boki ciasta - formując uszka.
- Gotujemy uszka w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli.
- Ugotowane uszka wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podajemy w bulionówkach z czerwonym barszczem lub podsmażone na maśle jako danie wigilijne .
IDEALNE USZKA DO BARSZCZU- przepis na farsz
Składniki na farsz:
suszone grzyby
sól i pieprz do smaku
cebula
Przygotowanie:
Grzyby dobrze namoczyć. Następnie przekręcić je przez maszynkę do mięsa. Dodać sól, pieprz, odrobinę zeszklonej cebulki. Wszystko dokładnie wymieszać.
Autorki: Janina Pirga i Bernarda Stadnik
USZKA DO BARSZCZU WIGILIJNEGO- przepis
Składniki:
ciasto na kefirze:
- 0,5 kg mąki
- 1 duży kefir
- szczypta soli
na farsz:
- 50 g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki)
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie uszek z grzybami:
- Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić.
- Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki.
- Odstawić, by odpoczęło.
- Grzyby namoczyć dzień wcześniej.
- Na drugi dzień gotować na małym ogniu około 40 minut, aby zmiękły. Odcedzić.
- Następnie przepuścić przez maszynkę lub bardzo drobno posiekać.
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na oleju i maśle.
- Dodać ją do grzybów. Doprawić solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkować cieniutko. Literatką wykrawać kółka.
- Na środek każdego kółka nakładać farsz i skleić brzegi dociskając widelcem.
- Potem oba końce ze sobą połączyć dociskając mocno palcami.
- Obgotować uszka w osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować około 2 minut.
- Podawać z barszczem.
Przepis Marzeny Dudy, autorki bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com
JAK LEPIĆ USZKA? SPRAWDŹCIE
POLECAMY RÓWNIEŻ:
- 12 POTRAW WIGILIJNYCH. Co powinno znaleźć się na wigilijnym stole? [WIGILIA, PRZEPISY]
- WIGILIA WEGETARIAŃSKA. 12 potraw wigilijnych wegetariańskich i wegańskich. Przepisy na wegetariańskie [POTRAWY WIGILIJNE bez mięsa]
- ZUPA GRZYBOWA NA ŚWIĘTA. Jak przygotować idealną zupę GRZYBOWĄ na święta? Co powinno się w niej znaleźć?
- Przepis na pierniki. Jak zrobić pierniczki świąteczne? Sprawdź! Podpowiadamy też, jak zrobić lukier na pierniki [PRZEPISY]
WIDEO: Licz się ze świętami. Gotuję - nie marnuję
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?