Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uwaga na skażone warzywa

Redakcja
Soczysta sałata może zaszkodzić...
Soczysta sałata może zaszkodzić... sxc.hu
Sałata, pomidory i ogórki uprawiane w północnych Niemczech są skażone bakterią coli. Miejscowa prasa pisze już o dwóch śmiertelnych ofiarach tych warzyw. Czy mieszkańcy naszego województwa też powinni się bać?

Według Instytut Roberta Kocha w Berlinie, lawinowo rośnie liczba chorych cierpiących na krwawą biegunkę i zespół hemolityczno-mocznicowy HUS (powoduje ostrą niewydolność nerek). Większość pacjentów jadła surowe sałaty, ogórki i pomidory, które zostały skażone fekaliami ludzi bądź zwierząt. Bo ciężką w przebiegu, krwawą biegunkę wywołują bakterie coli, a konkretnie szczep EHEC.

Źródło skażenia nie zostało jeszcze jednoznacznie potwierdzone badaniami. Najwięcej infekcji zanotowano w północnych Niemczech.

- W Lubuskiem na razie nie zanotowano wzrostu zachorowań o charakterze żołądkowo-jelitowym, przebiegającym pod postacią biegunki - poinformowała nas Jolanta Owsińska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Gorzowie Wielkopolskim. I dodaje, że z powodu bliskości granicy narażeni jesteśmy na tzw. zawleczenie zakażeń lub zachorowań.

Czy w naszym województwie jest ryzyko kupienia zakażonych warzyw? Jak uchronić się przed chorobą? Więcej o tej sprawie piszemy jutro, 28 maja w magazynowym wydaniu "Gazety Lubuskiej".

Lokalny portal przedsiębiorców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska