Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [2/11] Poprzednie Następne

Rabarbar

Naszą kulinarną podróż po najbardziej toksycznych produktach i potrawach zaczniemy od popularnego w Polsce rabarbaru. Zaskoczeni? Przecież niemal każdy miał okazję pić babciny kompot z rabarbaru lub delektować się rabarbarowym ciastem z kruszonką. Jaką więc toksyczną tajemnicę skrywa ta roślina? Otóż z rabarbaru możemy jeść tylko łodygi. Liście i korzenie zawierają bowiem kwas szczawiowy, który spożyty nawet w niewielkich ilościach powoduje nudności. „Przedawkowanie” liści rabarbaru może prowadzić do trwałego uszkodzenia wątroby i nerek (kwas szczawiowy może być przyczyną kamicy nerkowej).

Zobacz też: Lubuskie Smaki: Ryba na kwaśno

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3