Salmonella jest groźna?
Salmonella wywołuje niebezpieczne dolegliwości żołądkowe-jelitowe, które mogą doprowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów. Bakteria ginie dopiero w temperaturze powyżej 70 st. C. Poprzez brak higieny i niewłaściwe postępowanie z zakażonymi produktami bakteria może być łatwo przeniesiona.
W TYCH MOŻE WYSTĘPOWAĆ SALMONELLA:
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że salmonellozy są przyczyną około 90 milionów zachorowań i 155 000 zgonów rocznie. Szacuje się, że w Europie do zakażeń dochodzi u 690 osób na 100 000 rocznie.
Występowanie Salmonelli w odchodach
Serotypy Salmonella enteritidis i Salmonella typhimurium może występować w odchodach kaczek, gęsi, gołębi, indyków oraz kur. U ssaków są to m.in. konie, owce, cielęta i świnie, gryzonie domowe, zwierzęta futerkowe.
Jak dochodzi do infekcji Salmonellą?
Do infekcji dochodzi, kiedy spożyjemy produkt, który zanieczyszczony został kałem zakażonych zwierząt. Co ciekawe u 6 proc. osób, głównie niemowląt, małych dzieci, osób starszych i z upośledzoną odpornością stwierdza się obecność bakterii we krwi. Źródłem zakażenia może być człowiek będący nosicielem pałeczek. Dużą rolę w ich przenoszeniu pełnią owady, które biernie przenoszą bakterie.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Objawy zarażenia salmonellą
Salmonellę u człowieka może zwiastować ostra biegunka, mdłości czy wymioty. Pierwsze objawy mogą pojawić się od 6 do 72 godzin po spożyciu skażonego posiłku - wszystko jednak zależne jest od organizmu danego człowieka oraz od zjadliwości samego szczepu bakterii salmonelli. Osoba zarażona może mieć również wysoką temperaturę rzędy nawet 40 st. C.
Leczenia salmonelli powinno odbywać się w szpitalu pod okiem lekarza.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?