Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W ekonomiku młodzi wiedzą co jedzą

(abi)
Aleksandra Drzewiecka i Sara Boińska: - Ważne jest to co jemy.
Aleksandra Drzewiecka i Sara Boińska: - Ważne jest to co jemy. Anna Białęcka
Czy wiesz co jesz? - na takie pytanie starali się odpowiedzieć uczestnicy konkursu w Zespole Szkół Ekonomicznych. Do udziału w nim zaproszono uczniów gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych.

- Widzimy coraz większe zainteresowanie naszym corocznym konkursem - powiedziała jedna z organizatorek Elżbieta Wasielewska. - W tym roku przystąpiło do niego 16 drużyn.

Młodzież pisała test o tematyce związanej z żywieniem oraz żywnością genetycznie modyfikowaną. Prowadzący zwracali także uwagę na umiejętność właściwego zachowania się przy stole a także nazewnictwa naczyń i wystroju stołu.
- Nie ma wątpliwości, że wiedza i świadomość zdrowego odżywiania się rośnie w młodym pokoleniu - dodaje E. Wasielewska. - Widzimy to po wynikach testów. Uczniowie są dobrze przygotowani. Jednak wciąż wielu uczniów ma problemy związane z jedzeniem nadmiernej ilości chipsów oraz piciem wysokosłodzonych napojów.

Wśród uczestników były dwie przedstawicielki ZSzOI - Aleksandra Drzewiecka i Sara Boińska. - To bardzo fajna impreza, przygotowując się do konkursu można się wiele ciekawego dowiedzieć - powiedziały dziewczyny. - Lubię gotować, stosuję wtedy zasady zdrowego żywienia, bogatego w warzywa - dodaje Aleksandra.
Licealistki wyznały nam, że lubią i chipsy i colę, jednak starają się ograniczyć jedzenie tych produktów do minimum.
(

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska