- Widzimy coraz większe zainteresowanie naszym corocznym konkursem - powiedziała jedna z organizatorek Elżbieta Wasielewska. - W tym roku przystąpiło do niego 16 drużyn.
Młodzież pisała test o tematyce związanej z żywieniem oraz żywnością genetycznie modyfikowaną. Prowadzący zwracali także uwagę na umiejętność właściwego zachowania się przy stole a także nazewnictwa naczyń i wystroju stołu.
- Nie ma wątpliwości, że wiedza i świadomość zdrowego odżywiania się rośnie w młodym pokoleniu - dodaje E. Wasielewska. - Widzimy to po wynikach testów. Uczniowie są dobrze przygotowani. Jednak wciąż wielu uczniów ma problemy związane z jedzeniem nadmiernej ilości chipsów oraz piciem wysokosłodzonych napojów.
Wśród uczestników były dwie przedstawicielki ZSzOI - Aleksandra Drzewiecka i Sara Boińska. - To bardzo fajna impreza, przygotowując się do konkursu można się wiele ciekawego dowiedzieć - powiedziały dziewczyny. - Lubię gotować, stosuję wtedy zasady zdrowego żywienia, bogatego w warzywa - dodaje Aleksandra.
Licealistki wyznały nam, że lubią i chipsy i colę, jednak starają się ograniczyć jedzenie tych produktów do minimum.
(
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?