„Zdrowo, znaczy smacznie” – taką nazwę nosił konkurs kulinarny, który po raz pierwszy zorganizowano w zespole szkół w Kamieniu Małym. Choć tak szkoła, jak i miejscowość, w której się znajduje, są niewielkie, to konkurs zorganizowano na bardzo wysokim poziomie. Zadbał o to Daniel Pelechaty, przewodniczący jury, współorganizator oraz koordynator konkursu. Pochodzi właśnie z Kamienia Małego. – Wiem, że uczniom z takich niewielkich miejscowości czasem trudno uwierzyć we własne możliwości, trudno im się wybić. Chcę im pokazać, że każdy ma szansę. Prowadziłem już tutaj warsztaty. Teraz jest konkurs. Widać, że młodzi ludzie doceniają to, co się dla nich robi. Chcą się uczuć. To budujące – mówi D. Pelechaty.
Konkurs odbył się w czwartek, 27 października. Wystartowało w nim pięć dwuosobowych drużyn. W pierwszej edycji konkursu zdecydowały się wziąć udział same panie, wszystkie są uczennicami Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym. Każda z drużyn miała do przygotowania trzy takie same przystawki ciepłe lub zimne. Warunkiem było wykorzystanie każdego z pięciu produktów: cukinia, ziemniaki, szalotka, natka pietruszki i pieczarki. Każda z drużyn miała do dyspozycji również produkty dodatkowe, z których mogła, ale nie musiała korzystać. Uczestniczki do dyspozycji miały półtora godziny.
Uczestniczki nie miały łatwo
- Lubimy gotować, sprawia to nam przyjemność. Do tej pory gotowałyśmy w domu. Taki konkurs to okazja do sprawdzenia swoich umiejętności – mówią Milena Pezda i Karolina Szczotka, uczestniczki konkursu. Samo gotowanie nie było łatwe. Uczennice musiały przygotować dania pod czujnym okiem jury. Oceniano nie tylko smak, ale też m. in. przygotowanie stanowiska pracy, czystość pracy i przestrzeganie zasad bhp, prezentację na talerzu. – Największym wyzwaniem była praca pod presją czasu. Co chwila zaglądałyśmy na zegarek – przyznają Julia Ratajczak i Kinga Wójko.
Dania oceniało jury
Dania oceniało czteroosobowe jury. Poza Danielem Pelechatym, zasiadły w nim: Renata Winkel (wicedyrektor szkoły), Kinga Gniady (przedstawicielka kadry pedagogicznej szkoły i współorganizatorka konkursu) oraz Czesława Bocheńska z Koła Gospodyń Wiejskich w Kamieniu Małym. W ramach konkursu zorganizowano uroczysta galę, na której każda z drużyn prezentowała swoje dania.
Wyniki konkursu kulinarnego w Kamieniu Małym:
- Milena Pezda i Karolina Szczotka
- Julia Ratajczak i Kinga Wójko
- Wiktoria Solska i Aleksandra Bzdak
Gotowały pod czujnym okiem profesjonalisty
Daniel Pelechaty jest absolwentem Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. Pracował w najlepszych restauracjach w Gorzowie Wielkopolskim między innymi jako zastępca szefa kuchni w restauracji “Między Wierszami”, aktualnie kucharz w prestiżowej restauracji “Pocztowa 13”. Wielokrotnie występował w programach telewizyjnych audycjach radiowych. Jako jedyny z polskich adeptów sztuki kulinarnej został zaproszony na staż w 42. najlepszej restauracji na świecie z trzema gwiazdkami Michelin „Quique Dacosta Restaurante”. – Chcielibyśmy, aby ten konkurs był kontynuowany w kolejnych latach. To dobra
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?