W kuchni naszych Czytelników przygotowujemy tort orzechowy

(staw)
Fot. DiGiTouch
Barbara Brzezicka z Iłowej poleca nam przepis na tort orzechowy. W sam raz na przywitanie 2010 roku.

TORT ORZECHOWY

Składniki: 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich, 8 jaj, 5 łyżeczek przesianej bułki tartej, cukier waniliowy. Masa: kostka margaryny, szklanka cukru pudru, jajko, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mocnego alkoholu.

Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, a następnie dodać zmielone orzechy. Dokładnie wymieszać, dodać bułkę tartą, a na końcu dobrze ubitą pianę z białek i soli. Wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej tortownicy 26-28 cm .Piec około 45-50 minut w gorącym piekarniku. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodając pudru, jajka. Po wymieszaniu składników dodać kakao i alkohol. Ciasto przeciąć 2 razy, a warstwy przełożyć masą. Boki i wierzch tortu posmarować masą. Odświętnie udekorować.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie