TORT ORZECHOWY
Składniki: 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich, 8 jaj, 5 łyżeczek przesianej bułki tartej, cukier waniliowy. Masa: kostka margaryny, szklanka cukru pudru, jajko, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mocnego alkoholu.
Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, a następnie dodać zmielone orzechy. Dokładnie wymieszać, dodać bułkę tartą, a na końcu dobrze ubitą pianę z białek i soli. Wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej tortownicy 26-28 cm .Piec około 45-50 minut w gorącym piekarniku. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodając pudru, jajka. Po wymieszaniu składników dodać kakao i alkohol. Ciasto przeciąć 2 razy, a warstwy przełożyć masą. Boki i wierzch tortu posmarować masą. Odświętnie udekorować.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?