Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Nowej Soli budują fabrykę pieczywa. Co z małymi piekarniami?

Jakub Nowak
W Nowej Soli budują fabrykę pieczywa. Co z małymi piekarniami? Adrian Maćkała z piekarni Rzepka w Zielonej Górze: – Chleby są wytwarzane metodami tradycyjnymi, stąd mają powodzenie.
W Nowej Soli budują fabrykę pieczywa. Co z małymi piekarniami? Adrian Maćkała z piekarni Rzepka w Zielonej Górze: – Chleby są wytwarzane metodami tradycyjnymi, stąd mają powodzenie. Mariusz Kapała
Czy budowa wielkiego zakładu w Nowej Soli może być zagrożeniem dla małych piekarni?

Budowa nowej fabryki koncernu Lantmannen Unibake w południowej strefie ekonomicznej w Nowej Soli idzie pełną parą. To jeden z najnowocześniejszych zakładów z branży spożywczej, który będzie zaopatrywał większość rynków Europy Środkowo - Wschodniej. W sumie na 29 tys. mkw. powstaną trzy nowoczesne hale, w których dziennie wytwarzanych będzie około 200 ton pieczywa!

Cała inwestycja powinna zakończyć się w ciągu najbliższych dwóch lat. Przy okazji powstaje jednak pytanie: czy nie zagrozi ona mniejszym przedsiębiorcom? Czy małe piekarnie, z wieloletnią tradycją, powinny obawiać się takiego giganta na polskim rynku spożywczym?

Więcej w wydaniu "Gazety Lubuskiej" w piątek 22 kwietnia oraz na plus.gazetalubuska.pl

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska