Bohaterowie wydarzenia to kukurydza, len i wino
Jako że mamy już schyłek lata, to czas na zbiory. Ale nie tylko na tradycyjne żniwa!
Nie obędzie się bez degustacji różnego rodzaju smakołyków m.in. ziemniaków okraszonych olejem lnianym, tradycyjnych potraw bukowińskich z kukurydzy oraz świeżo wytłoczonego soku z winogron. Wydarzenie “U progu jesieni” swoją muzyką okraszą występy zespołów folklorystycznych. Warte obejrzenia będzie widowisko „Łupaczka z tańcem czyli żniwa kukurydziane po bukowińsku" w wykonaniu zespołu „Watra” z Brzeźnicy połączone z nauką tradycyjnego tańca i śpiewu.
- mówił nam przed imprezą Wiesław Żurowski w LZPiT.
W czasie trwania imprezy zobaczyliśmy prace z wykorzystaniem historycznych narzędzi służące pozyskiwaniu lnu, wyrobu włókna (międlenie, cierlenie, czesanie, przędzenie), tłoczenia oleju. Ponadto mogliśmy podziwiać tradycyjny zbiór kiści winogron, tłoczenie soku gronowego na wino (zbiór, rozdrabnianie i miażdżenie winogron oraz tłoczenie w prasie, degustacja wyciśniętego soku i poczęstunek po pracy) oraz tradycyjne prace gospodarskie przy kukurydzy (wyłamywanie kolb, łupienie, terebienie i mielenie na żarnach, wyrób mąki na mamałygę i kaszy do gołąbków). Wszystkie to wykonają gospodynie, gospodarze oraz winiarze. I co najlepsze, każdy uczestnik festynu mógł czynnie włączyć się w te prace!
Zobacz jak powstaje lniane płótno
Przybyli goście mogli podziwiać stoiska z wyrobami rzemiosła i rękodzieła ludowego oraz produktów regionalnych. Nie zabrało również licznych warsztatów i konkursów dla dzieci.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?