W Ochli trwa festyn "U progu jesieni". Tłumy, smaczne jedzenie i dużo wspaniałego folkloru

Jarosław Wnorowski
Jarosław Wnorowski
A jako, że schyłek lata to czas na zbiory i to nie tylko na tradycyjne żniwa
A jako, że schyłek lata to czas na zbiory i to nie tylko na tradycyjne żniwa fot. Jarosław Wnorowski
W sobotę, 19 września w Muzeum Etnograficznym w Ochli Zielonej Górze odbył się festyn „U progu jesieni”. Można było podziwiać prace pozyskiwania lnu, wyrobu włókna, tłoczenia oleju a także tradycyjny zbiór winogron, tłoczenie soku gronowego na wino oraz prace gospodarskie przy kukurydzy.

Bohaterowie wydarzenia to kukurydza, len i wino

Jako że mamy już schyłek lata, to czas na zbiory. Ale nie tylko na tradycyjne żniwa!

Nie obędzie się bez degustacji różnego rodzaju smakołyków m.in. ziemniaków okraszonych olejem lnianym, tradycyjnych potraw bukowińskich z kukurydzy oraz świeżo wytłoczonego soku z winogron. Wydarzenie “U progu jesieni” swoją muzyką okraszą występy zespołów folklorystycznych. Warte obejrzenia będzie widowisko „Łupaczka z tańcem czyli żniwa kukurydziane po bukowińsku" w wykonaniu zespołu „Watra” z Brzeźnicy połączone z nauką tradycyjnego tańca i śpiewu.

- mówił nam przed imprezą Wiesław Żurowski w LZPiT.

W czasie trwania imprezy zobaczyliśmy prace z wykorzystaniem historycznych narzędzi służące pozyskiwaniu lnu, wyrobu włókna (międlenie, cierlenie, czesanie, przędzenie), tłoczenia oleju. Ponadto mogliśmy podziwiać tradycyjny zbiór kiści winogron, tłoczenie soku gronowego na wino (zbiór, rozdrabnianie i miażdżenie winogron oraz tłoczenie w prasie, degustacja wyciśniętego soku i poczęstunek po pracy) oraz tradycyjne prace gospodarskie przy kukurydzy (wyłamywanie kolb, łupienie, terebienie i mielenie na żarnach, wyrób mąki na mamałygę i kaszy do gołąbków). Wszystkie to wykonają gospodynie, gospodarze oraz winiarze. I co najlepsze, każdy uczestnik festynu mógł czynnie włączyć się w te prace!

Zobacz jak powstaje lniane płótno

Przybyli goście mogli podziwiać stoiska z wyrobami rzemiosła i rękodzieła ludowego oraz produktów regionalnych. Nie zabrało również licznych warsztatów i konkursów dla dzieci.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie