Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W weekend siądźmy przy herbacie i pysznym cieście

(staw)
Fot. DiGiTouch
Jestem waszą stałą czytelniczką. Przesyłam swoje przepisy na niedrogie ciasta - napisała do nas Halina Kaczmarek z Wolsztyna. Dziękujemy i nagradzamy panią książką.

Zapraszamy do korespondencji. Karnawał trwa. Bawmy się przy dobrym jedzeniu. Przepisy przysyłajcie na maila: [email protected] lub "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra, z dopiskiem "przepisy". Dla autorów wybranych przepisów mamy nagrody książkowe.

CIASTKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH

Składniki: 3 szklanki płatków owsianych, 2 szklanki cukru, 8 szklanek mleka, 4 łyżki kakao, 1/3 kostki margaryny lub masła (25 dag), 2 cukry waniliowe.

Przygotowanie: mleko, cukier, kakao, margarynę, cukier waniliowy zagotowujemy. Wsypujemy płatki owsiane. Mieszając, gotujemy ok. 3-5 minut na wolnym ogniu. Po wystudzeniu formujemy łyżeczką ciastka, kładziemy na metalowej tacy lub blaszce, posypujemy cukrem pudrem.

FAWORKI

Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka octu lub soku z cytryny, olej do smażenia (ok. 0,5 l), cukier waniliowy i cukier puder do posypania.

Przygotowanie: z mąki, żółtek, śmietany, cukru pudru i łyżki octu zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić. Zostawić na 1-2 godziny. Następnie cienko rozwałkować, pokroić na ukośne paski ok. 10 cm i szerokości 2-3 cm. Naciąć wzdłuż przez środek. Przewlec jeden koniec i przeciągnąć. Wkładać na rozgrzany tłuszcz, gdy zrumienią się, delikatnie przewracać na drugą stronę. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy. Odsączone ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym

SZYBKI PLACEK Z JABŁEK

Składniki: 1 szklanka maki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka kaszy mannej, 1 kg jabłek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1/2 kostki masła lub margaryny, bułka tarta do wysypania formy.
Składniki lukru: 1 szklanka cukru pudru, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki masła lub margaryny, 1 cukier waniliowy.

Przygotowanie ciasta: jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać mąkę z proszkiem, kaszkę, cukier i cukier waniliowy, podzielić na trzy części. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy wsypać jedną warstwę sypkich produktów. Następnie warstwę jabłek, ponownie warstwę sypką i warstwę jabłek. Na wierzchu powinna być warstwa sypka, na którą równomiernie trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach masło lub margarynę. Piec ok. godziny w gorącym piekarniku do czasu aż warstwa tłuszczu rozpuści się, a powierzchnia ciasta zrumieni się. Przestudzony placek trzeba polukrować lukrem mlecznym.
Przygotowanie lukru: wszystkie składniki zagotować na małym ogniu. Gotować 1-2 minuty. Smarować ciasto ciepłym, ale już gęstniejącym lukrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska