Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Zielonej Górze została otwarta trzecia jadłodzielnia. Można tam zostawić potrawy lub produkty, których mamy za dużo, a ucieszą innych

Eliza Gniewek-Juszczak
Eliza Gniewek-Juszczak
W Zielonej Górze powstała trzecia jadłodzielnia
W Zielonej Górze powstała trzecia jadłodzielnia Eliza Gniewek-Juszczak
To pierwsze dni działania trzeciej jadłodzielni w Zielonej Górze. Warto dowiedzieć się, gdzie jest położona i co można tam przynosić, aby nie marnować jedzenia, a sprawić innym radość. O to, aby nie było w niej przeterminowanego jedzenia zadbają wolontariusze.

Jadłodzielnia. W Zielonej Górze mieszkańcy dzielą się jedzeniem

Trzecia jadłodzielnia została otwarta na os. Pomorskim tuż przy wejściu na pocztę i do filii nr 2 biblioteki. Szafa jest dokładnie oznakowana i widać ją z daleka. Mieści lodówkę i półki na produkty, których nie trzeba przechowywać w niskiej temperaturze. Dolna półka jest przeznaczona z myślą o czworonożnych przyjaciołach, którym również można zostawić żywność.

Założycielką jadłodzielni i orędowniczką foodsharingu, czyli idei dzielenia się jedzeniem i niemarnowania żywności jest Anna Duciewicz-Kaczmarek.

– Jadłodzielnia to miejsce, gdzie każdy z każdym dzieli się żywnością, którą ma w nadmiarze. Dzisiaj np. nasza lodówka oferuje zupę kalafiorową zrobioną z warzyw, które otrzymaliśmy od zaprzyjaźnionego sklepu. Zapraszam zielonogórzan do przynoszenia jedzenia i częstowania się żywnością. Z jadłodzielni korzystamy na własną odpowiedzialność - wyjaśniła w komunikacie Urzędu Miasta Zielona Góra.

Pomysł wspierał radny Wiesław Kuchta, który wraz Anną Duciewicz-Kaczmarek długo szukał miejsca na trzecią jadłodzielnię i zaangażował się w budowę miejsca. Ideę będzie wspierała teraz pobliska szkoła.

– Każda inicjatywa niosąca pomoc drugiemu człowiekowi jest ważna. W naszej szkole od zawsze działa Klub Wolontariusza. Dzieciaki chętnie angażują się w takie akcje. Zasada jest prosta – dając dobro, dostajemy dobro – mówi cytowana w komunikacie urzędu miejskiego Dorota Konopacka, dyrektor Zespołu Edukacyjnego nr 3.

W Zielonej Górze powstała trzecia jadłodzielnia

W Zielonej Górze została otwarta trzecia jadłodzielnia. Możn...

Jadłodzielnia. Czego tam nie zostawiać?

W jadłodzielni możemy zostawić dla innych różne produkty, czy potrawy do spożycia, których mamy w domu za dużo i nie chcemy zmarnować, a mogą kogoś ucieszyć. Zostawiamy wszystko, co jest dobre do jedzenia, oprócz surowego mięsa i jaj. Trzeba dołożyć kartkę z informacją o dacie przygotowania. O zachowanie czystości w takich lodówkach i zdatność do spożycia pozostawionych produktów dbają wolontariusze.

Czytaj też:

Zobacz też wideo: Przepis na aromatyczną kaczkę

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska