Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warzywa i owoce, których nie należy przechowywać w lodówce [WIDEO]

Agencja TVN
pixabay.com
Niska temperatura sprawia, że owoce i warzywa tracą cenne witaminy.

Przechowywanie bananów w lodówce ma swoje plusy. Niska temperatura sprawia, że owoce wolniej dojrzewają. Brak świeżego powietrza powoduje, że banany tracą wszystkie witaminy.

W przeciwieństwie do bananów, cytrusy szybciej psują się w lodówce. Na skórce pojawiają się przebarwienia i biały nalot. Cytrusy tracą też swój niepowtarzalny smak oraz zapach.

Lodówka to najgorsze miejsce na przechowywanie czosnku. Warzywo szybko zaczyna mięknąć, kurczyć się i pleśnieć. Czosnek najlepiej czuje się w papierowej torbie w ciemnym i suchym miejscu.

Pomidory przechowywane w lodówce są w stanie wytrzymać nawet miesiąc. Niestety tracą przez to smak, przestają być soczyste, a na ich skórce pojawiają się przebarwienia.

Cebula pozostawiona w lodówce mięknie i wytwarza nieprzyjemny zapach. Najlepiej przechowywać ją w zaciemnionym i suchym miejscu z dostępem do świeżego powietrza.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska