1/12
Owoce i warzywa to samo zdrowie i powinno się ich jeść jak...
fot. pixabay

Które warzywa i kiedy mogą nam zaszkodzić?

Owoce i warzywa to samo zdrowie i powinno się ich jeść jak najwięcej - to wszem i wobec słyszymy w obecnych czasach. Dietetycy, blogerzy kulinarni, kucharze podkreślają, że zarówno warzywa, jak i owoce są bogate w mikroelementy i witaminy, które są źródłem zdrowia. To prawda, ale warto wiedzieć, że niektóre warzywa mogą szkodzić.

Zobacz, jakie warzywa mogą poważnie szkodzić zdrowiu! >>>

<center>
300 Plus - wszystko, co musisz wiedzieć o programie.
<script class="XlinkEmbedScript" data-width="640" data-height="360" data-url="//get.x-link.pl/6f65fb94-cdc8-0896-3737-2ee1332c4b2a,245a9551-8cfa-6d92-e99d-188bdf738dd6,embed.html" type="application/javascript" src="//prodxnews1blob.blob.core.windows.net/cdn/js/xlink-i.js?v1"></script>
</center>

2/12
Te warzywa mogą szkodzić, jeśli spożywamy je na surowo w...
fot. pixabay

Pomidory, kukurydza i papryka, groch, fasola

Te warzywa mogą szkodzić, jeśli spożywamy je na surowo w nadmiarze. Zawierają one bowiem lektyny, białka lub glikoproteiny wiążące węglowodany. Lektyny niszczą warstwę śluzu w przewodzie pokarmowym, która chroni przed mechanicznymi uszkodzeniami. Lektyny mogą w skrajnych przypadkach doprowadzić do nieszczelności jelit, chorób autoimmunologicznych i nietolerancji pokarmowych. Leptyny w znacznej większości ulegają rozkładowi podczas obróbki termicznej.

3/12
Osoby z mutacją genu CBS (organizm z taką dysfunkcją nie...
fot. pixabay

Brokuły, czosnek, fasolka szparagowa, chrzan, kapusta, kalafior, szparagim jarmuż, brukselka

Osoby z mutacją genu CBS (organizm z taką dysfunkcją nie przetwarza siarki z żywności), nie powinny spożywać brokułów (na zdjęciu), czosnku, fasolki szparagowej, chrzanu, kapusty, kalafiora, brukselki, jarmużu czy szparagów. Te warzywa bogate są w siarkę, a jej nadmiar w organizmie zaburza prawidłowy stosunej magnezu do wapnia i obniża poziom serotoniny i dopaminy, powodując, że człowiek czuje się zmęczony, apatyczny i nieszczęśliwy.

4/12
Te warzywa zawierają duże ilości szczawianów, a te...
fot. pixabay

Szpinak, szczaw

Te warzywa zawierają duże ilości szczawianów, a te odpowiadają za osłabienie kości i zębów i sprzyjają się gromadzeniu kamieni w nerkach. Szpinaku i szczawiu nie powinny spożywać osoby borykające się z problemami układu moczowego.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Taki będzie koniec maja w serialu Dziedzictwo. Seher ucieknie z Yusufem od Yamana!

Taki będzie koniec maja w serialu Dziedzictwo. Seher ucieknie z Yusufem od Yamana!

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Ruszył remont ulicy Łęczyckiej w Bydgoszczy. Część kierowców zaskoczona utrudnieniami

Ruszył remont ulicy Łęczyckiej w Bydgoszczy. Część kierowców zaskoczona utrudnieniami

Zobacz również

Widzowie jej nie znoszą, ale prywatnie jest zupełnie inna. Zuhal zachwyca urodą

Widzowie jej nie znoszą, ale prywatnie jest zupełnie inna. Zuhal zachwyca urodą

Pomnik w Dolinie Śmierci w coraz gorszym stanie. Jeden z "kłosów" się przechylił

Pomnik w Dolinie Śmierci w coraz gorszym stanie. Jeden z "kłosów" się przechylił