Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wędzona pierś z kaczki – Lubuskie Smaki, odcinek 2

Redakcja
Wideo
od 16 lat
Dla miłośników smacznej i prostej kuchni przygotowaliśmy kolejny odcinek naszego cyklu „Lubuskie Smaki”.

W kolejnej odsłonie lubuskiej kuchni na żywo "Lubuskie Smaki" oraz masarnia "Salcum Fixum" zapraszają do zapoznania się z sekretami doskonalonego przez lata przepisu Jarosława Szlachetko na soczystą, wędzoną, pierś z kaczki.

Składniki :
- pierś wędzona z kaczki z lokalnej masarni Salcum Fixum
- miód akacjowy
- ocet balsamiczny
- kalafior (zimą warto użyć mrożony, gdyż świeży jest o tej porze roku gorzki)
- rukola
- papryka czerwona
- masło
- sól morska / himalajska
- pieprz
- cytryna
- oliwa
- czosnek
- szczypiorek

Zaczynamy od redukcji balsamicznej: 1 część (ok. 50 ml) miodu + 1 część octu balsamicznego redukujemy w garnku do uzyskania gęstej emulsji.

Puree z kalafiora: różyczki kalafiora gotujemy do miękkości, a następnie odcedzone miksujemy ze szczyptą soli, pieprzu, ząbkiem czosnku i z sokiem z cytryny.

Skórę na wędzonej piersi z kaczki nacinamy w kratkę a następnie krótko obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni (nie wymaga to użycia dodatkowego tłuszczu). Po obsmażeniu pierś obtaczamy w redukcji balsamicznej. Tak przygotowaną pierś przekładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni lub pod grill na 10 min. Kaczka po wyjęciu z piekarnika powinna odpocząć minutę. Po tym czasie kroimy ja w plastry. Do pozostałej redukcji dodajemy łyżkę masła, szczyptę soli. Podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Tak uzyskujemy sos.

Surówka z rukoli: rukolę płuczemy, osuszamy, dodajemy do niej paprykę, szczypiorek, oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny i mieszamy. Puree wykładamy na talerz, na nim układamy pokrojoną w plastry pierś z kaczki i polewamy sosem. Podajemy z surówką z rukoli.

Pierś wędzoną z kaczki z lokalnej masarni Salcum-Fixum kupisz:
Sulechów, ul. Żeromskiego 23 (pon.-pt. 9:00-18:00, sob. 8:00-14:00)
Zielona Góra, ul. Westerplatte przy X-Demon (środa, piątek godz. 9:00-15:00)
Racula, plac obok sklepu Spar (wtorek, czwartek godz. 10:00-16:00)
Ochla - Twój Zielony Targ (niedziela 9:00-15:00)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska