Wędzona pierś z kaczki – Lubuskie Smaki, odcinek 2

Paweł Kamiński
Paweł Kamiński

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
Dla miłośników smacznej i prostej kuchni przygotowaliśmy kolejny odcinek naszego cyklu „Lubuskie Smaki”.

W kolejnej odsłonie lubuskiej kuchni na żywo "Lubuskie Smaki" oraz masarnia "Salcum Fixum" zapraszają do zapoznania się z sekretami doskonalonego przez lata przepisu Jarosława Szlachetko na soczystą, wędzoną, pierś z kaczki.

Składniki :
- pierś wędzona z kaczki z lokalnej masarni Salcum Fixum
- miód akacjowy
- ocet balsamiczny
- kalafior (zimą warto użyć mrożony, gdyż świeży jest o tej porze roku gorzki)
- rukola
- papryka czerwona
- masło
- sól morska / himalajska
- pieprz
- cytryna
- oliwa
- czosnek
- szczypiorek

Zaczynamy od redukcji balsamicznej: 1 część (ok. 50 ml) miodu + 1 część octu balsamicznego redukujemy w garnku do uzyskania gęstej emulsji.

Puree z kalafiora: różyczki kalafiora gotujemy do miękkości, a następnie odcedzone miksujemy ze szczyptą soli, pieprzu, ząbkiem czosnku i z sokiem z cytryny.

Skórę na wędzonej piersi z kaczki nacinamy w kratkę a następnie krótko obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni (nie wymaga to użycia dodatkowego tłuszczu). Po obsmażeniu pierś obtaczamy w redukcji balsamicznej. Tak przygotowaną pierś przekładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni lub pod grill na 10 min. Kaczka po wyjęciu z piekarnika powinna odpocząć minutę. Po tym czasie kroimy ja w plastry. Do pozostałej redukcji dodajemy łyżkę masła, szczyptę soli. Podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Tak uzyskujemy sos.

Surówka z rukoli: rukolę płuczemy, osuszamy, dodajemy do niej paprykę, szczypiorek, oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny i mieszamy. Puree wykładamy na talerz, na nim układamy pokrojoną w plastry pierś z kaczki i polewamy sosem. Podajemy z surówką z rukoli.

Pierś wędzoną z kaczki z lokalnej masarni Salcum-Fixum kupisz:
Sulechów, ul. Żeromskiego 23 (pon.-pt. 9:00-18:00, sob. 8:00-14:00)
Zielona Góra, ul. Westerplatte przy X-Demon (środa, piątek godz. 9:00-15:00)
Racula, plac obok sklepu Spar (wtorek, czwartek godz. 10:00-16:00)
Ochla - Twój Zielony Targ (niedziela 9:00-15:00)

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3