Wegetarianie nie mają łatwego życia. Często zmagają się z problemami, co przygotować na obiad. Jak zrobić sałatkę, do której potrzebny jest majonez. Dominika Kąkol od ponad 12 lat nie je mięsa i podpowiada wszystkim, co można zrobić, aby urozmaicić menu. - Inspiracje czerpię "zewsząd" - przyznaje Dominiak. - Jak wpadnie mi jakiś przepis, to pierwszy raz robię danie według niego. A na drugi raz już zmieniam i poprawiam proporcje adekwatnie do moich potrzeb, możliwości i działam. Ale też sama wymyślam i kombinuję - dodaje.
Majonez vege
Składniki:
* 5 łyżek mleka w proszku niegranulowanego
* 2 łyżki wody
* 1 szklanka oleju słonecznikowego
* 2 łyżeczki musztardy
* sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Z mleka i wody zrobić papkę tak, aby nie było grudek. Następnie wrabiać olej. Jeśli powstała konsystencja jest za gęsta, wystarczy dodać wody. Jeśli za rzadka - oleju. Całość dobrze miksujemy, a na koniec dodajemy musztardę i sok z cytryny (dodajemy ją powoli, stale miksując, aby się nie zwarzył). Ewentualnie posolić do smaku.
Majonez jest bogaty w witaminy A, B2, B12, wapń, nienasycone kwasy tłuszczowe. Cholesterol free.
"Śledzie" marynowane z kotletów sojowych
Składniki:
* paczka kotletów sojowych
* sos sojowy lub inne przyprawy do namoczenia kotletów
* olej do smażenia
Zaprawa z octu:
* cebula
* marchew
* pietruszka
* seler
* 1/2 szklanki wody
* 1/4 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki cukru
* 3-5 ziaren ziela angielskiego
* liść laurowy
* 1/2 szklanki octu
Przygotowanie: ponad jeden dzień
Kotlety ugotować w jakimś wywarze (każdy już ma na to swój sposób), a następnie delikatnie podsmażyć na patelni.
Warzywa pokroić w talarki i ugotować w wodzie z solą, cukrem i przyprawami. Po ugotowaniu dodać ocet. Wywar ostudzić. Kotlety ułożyć warstwami w jakimś pojemniku i zalać zimną zaprawą z octu. Przykryć i wstawić na 2 dni do lodówki.
Tarta szpinakowo-pieczarkowa
Ciasto:
* 200 g mąki
* 125 g zimnego masła
* 3 łyżki zimnej wody
* olej do smarowania formy
* trochę soli
Farsz:
* ok. 10 pieczarek
* ok. 4 łyżki szpinaku (mrożonego)
* 2 łyżki śmietany
* ząbek czosnku
* przyprawy wg uznania (np. chilli, gałka muszkatołowa)
* szczypta soli
* ser żółty lub jakikolwiek (np. mozzarella)
Przygotowanie: 15-30 minut
Zagniatamy ciasto, smarujemy brytfankę olejem, wykładamy ciasto (boki mają się "unosić do góry"). Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 10-15 minut, temperatura 180 stopni C.
W międzyczasie robimy farsz. Smażymy pieczarki, pokrojone na cząstki, do tego dodajemy szpinak, śmietanę i resztę. Na upieczone ciasto wykładamy wszystko, na wierzch kładziemy dużo żółtego sera i zapiekamy.
Lasangne pieczarkowo-paprykowo-cukiniowa
Składniki:
* opakowanie makaronu lasagne
* 1 cukinia
* 2 cebule
* 2 papryki
* ok. 5 garści małych pieczarek (albo większych, ale wtedy je kroimy)
* ponad 500 g przecieru pomidorowego z kartonika lub własnej produkcji
* zioła, najlepiej świeże: bazylia i rozmaryn
* czosnek - ile kto lubi
* ok. 2 łyżki mąki
* oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie: ponad 60 minut
Sos 1: przecier pomidorowy (ok. 500 g) + bazylia i rozmaryn, pokrojone listki + czosnek.
Sos 2: smażona na oleju cebulka i czosnek + mąka + przecier.
Na dno sos 1, następnie makaron, pocięta w plasterki i usmażona cukinia, makaron, sos 1, pokrojone w kostkę i usmażone papryka i cebulka, makaron, sos 1, pieczarki usmażone w całości (jeśli są wystarczająco małe), makaron, na górę sos 2.
Całość pieczemy.
Kotlety z selera
Składniki:
* 1 pokrojona cebula
* 1 rozdrobniony ząbek czosnku
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżka wody
* 1 duży starty korzeń selera
Wszystko podsmażyć do momentu aż cebula będzie miękka. Następnie dodać: 2 szklanki wody zagotować i dodać:
* 2 szklanki płatków owsianych
*1 łyżeczka majeranku lub oregano
* szczypta bazylii
* 1 łyżeczka soli
Odstawić na pół godziny. Uformować kotlety i obtoczyć w bulce tartej. Smażyć w niewielkiej ilości oleju.
Pasztet z cukini z orzechami
Składniki:
* 1/2 kg cukini
* 10dkg orzechów laskowych
* 1 cebula
* olej do smażenia
* 1 łyżeczka sezamu
* 1 łyżka kminku, kurkuma (szczypta)
* imbir mielony (2 szczypty)
* sól, czarny pieprz, szczypta ostrej mielonej papryki
* 7,5dkg płatków owsianych
* 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Cukinie obrać ze skóry (niekoniecznie). Pokroić w grubą kostkę. Orzechy drobno posiekać. Cebule skroić w kostkę. Do rondla na rozgrzany olej wrzucamy cebule, cukinię i orzechy. I przysmażamy do momentu jak cukinia będzie miękka, a orzechy i cebula "zbrązowieją".
W drugim rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy sezam, kminek, imbir i kurkumę. Mieszamy i smażymy około 2 minut, aż się przysmażą.
Do odsączonej z tłuszczu cukinii z orzechami dodajemy płatki owsiane, koncentrat pomidorowy, przysmażone nasiona z przyprawami i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy na keks wysmarowanej olejem i wysypanej bułką. Pieczemy około 35-45 minut, aż wierzch się zarumieni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?