Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wegetariańskie dania dla każdego (przepisy)

oprac. maw
Przygotowanie wegetariańskich dań wcale nie musi być takie trudne
Przygotowanie wegetariańskich dań wcale nie musi być takie trudne Fotolia
Majonez vege, "śledzie" marynowane z kotletów sojowych, pasztet z cukini z orzechami. To tylko niektóre wegetariańskie pomysły. Nie musisz codziennie zastanawiać się, co przygotować na obiad. Z nami twoje menu znacznie się wzbogaci. Sprawdź, co poleca Dominika Kąkol, wegetarianka od kilkunastu lat.

Wegetarianie nie mają łatwego życia. Często zmagają się z problemami, co przygotować na obiad. Jak zrobić sałatkę, do której potrzebny jest majonez. Dominika Kąkol od ponad 12 lat nie je mięsa i podpowiada wszystkim, co można zrobić, aby urozmaicić menu. - Inspiracje czerpię "zewsząd" - przyznaje Dominiak. - Jak wpadnie mi jakiś przepis, to pierwszy raz robię danie według niego. A na drugi raz już zmieniam i poprawiam proporcje adekwatnie do moich potrzeb, możliwości i działam. Ale też sama wymyślam i kombinuję - dodaje.

Majonez vege
Składniki:
* 5 łyżek mleka w proszku niegranulowanego
* 2 łyżki wody
* 1 szklanka oleju słonecznikowego
* 2 łyżeczki musztardy
* sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Z mleka i wody zrobić papkę tak, aby nie było grudek. Następnie wrabiać olej. Jeśli powstała konsystencja jest za gęsta, wystarczy dodać wody. Jeśli za rzadka - oleju. Całość dobrze miksujemy, a na koniec dodajemy musztardę i sok z cytryny (dodajemy ją powoli, stale miksując, aby się nie zwarzył). Ewentualnie posolić do smaku.
Majonez jest bogaty w witaminy A, B2, B12, wapń, nienasycone kwasy tłuszczowe. Cholesterol free.

"Śledzie" marynowane z kotletów sojowych
Składniki:
* paczka kotletów sojowych
* sos sojowy lub inne przyprawy do namoczenia kotletów
* olej do smażenia
Zaprawa z octu:
* cebula
* marchew
* pietruszka
* seler
* 1/2 szklanki wody
* 1/4 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki cukru
* 3-5 ziaren ziela angielskiego
* liść laurowy
* 1/2 szklanki octu

Przygotowanie: ponad jeden dzień
Kotlety ugotować w jakimś wywarze (każdy już ma na to swój sposób), a następnie delikatnie podsmażyć na patelni.
Warzywa pokroić w talarki i ugotować w wodzie z solą, cukrem i przyprawami. Po ugotowaniu dodać ocet. Wywar ostudzić. Kotlety ułożyć warstwami w jakimś pojemniku i zalać zimną zaprawą z octu. Przykryć i wstawić na 2 dni do lodówki.

Tarta szpinakowo-pieczarkowa
Ciasto:
* 200 g mąki
* 125 g zimnego masła
* 3 łyżki zimnej wody
* olej do smarowania formy
* trochę soli
Farsz:
* ok. 10 pieczarek
* ok. 4 łyżki szpinaku (mrożonego)
* 2 łyżki śmietany
* ząbek czosnku
* przyprawy wg uznania (np. chilli, gałka muszkatołowa)
* szczypta soli
* ser żółty lub jakikolwiek (np. mozzarella)

Przygotowanie: 15-30 minut
Zagniatamy ciasto, smarujemy brytfankę olejem, wykładamy ciasto (boki mają się "unosić do góry"). Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 10-15 minut, temperatura 180 stopni C.
W międzyczasie robimy farsz. Smażymy pieczarki, pokrojone na cząstki, do tego dodajemy szpinak, śmietanę i resztę. Na upieczone ciasto wykładamy wszystko, na wierzch kładziemy dużo żółtego sera i zapiekamy.

Lasangne pieczarkowo-paprykowo-cukiniowa
Składniki:
* opakowanie makaronu lasagne
* 1 cukinia
* 2 cebule
* 2 papryki
* ok. 5 garści małych pieczarek (albo większych, ale wtedy je kroimy)
* ponad 500 g przecieru pomidorowego z kartonika lub własnej produkcji
* zioła, najlepiej świeże: bazylia i rozmaryn
* czosnek - ile kto lubi
* ok. 2 łyżki mąki
* oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie: ponad 60 minut
Sos 1: przecier pomidorowy (ok. 500 g) + bazylia i rozmaryn, pokrojone listki + czosnek.
Sos 2: smażona na oleju cebulka i czosnek + mąka + przecier.
Na dno sos 1, następnie makaron, pocięta w plasterki i usmażona cukinia, makaron, sos 1, pokrojone w kostkę i usmażone papryka i cebulka, makaron, sos 1, pieczarki usmażone w całości (jeśli są wystarczająco małe), makaron, na górę sos 2.
Całość pieczemy.

Kotlety z selera
Składniki:
* 1 pokrojona cebula
* 1 rozdrobniony ząbek czosnku
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżka wody
* 1 duży starty korzeń selera
Wszystko podsmażyć do momentu aż cebula będzie miękka. Następnie dodać: 2 szklanki wody zagotować i dodać:
* 2 szklanki płatków owsianych
*1 łyżeczka majeranku lub oregano
* szczypta bazylii
* 1 łyżeczka soli
Odstawić na pół godziny. Uformować kotlety i obtoczyć w bulce tartej. Smażyć w niewielkiej ilości oleju.

Pasztet z cukini z orzechami
Składniki:
* 1/2 kg cukini
* 10dkg orzechów laskowych
* 1 cebula
* olej do smażenia
* 1 łyżeczka sezamu
* 1 łyżka kminku, kurkuma (szczypta)
* imbir mielony (2 szczypty)
* sól, czarny pieprz, szczypta ostrej mielonej papryki
* 7,5dkg płatków owsianych
* 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Cukinie obrać ze skóry (niekoniecznie). Pokroić w grubą kostkę. Orzechy drobno posiekać. Cebule skroić w kostkę. Do rondla na rozgrzany olej wrzucamy cebule, cukinię i orzechy. I przysmażamy do momentu jak cukinia będzie miękka, a orzechy i cebula "zbrązowieją".
W drugim rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy sezam, kminek, imbir i kurkumę. Mieszamy i smażymy około 2 minut, aż się przysmażą.
Do odsączonej z tłuszczu cukinii z orzechami dodajemy płatki owsiane, koncentrat pomidorowy, przysmażone nasiona z przyprawami i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy na keks wysmarowanej olejem i wysypanej bułką. Pieczemy około 35-45 minut, aż wierzch się zarumieni.

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska