Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wegetariańsko - makaronowe inspiracje (przepisy)

oprac.maw, źródło: materiały prasowe
Fotolia/Międzybrodzkie Makarony
Nie masz pomysłu na obiad, a dania mięsne już ci się znudziły? Sprawdź, co możesz wykonać z makaronu i warzyw. Podajemy dwa sprawdzone przepisy na dania, które posmakują każdemu.

Makaron z pesto

Składniki do sosu pesto:
Czosnek - 3 ząbki
Świeża bazylia - 2 pęczki
Orzeszki piniowe - 3 łyżki
Starty parmezan - pół szklanki
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Makaron penne - 250g
Wykonanie sosu pesto:
Czosnek drobno siekamy, liście bazylii myjemy, odsączamy, a następnie rwiemy na jak najdrobniejsze kawałeczki. Orzeszki siekamy również na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki. Całość należy utrzeć na jednolitą masę, dodać parmezan i oliwę z oliwek i dalej ucieramy. Całość doprawiamy solą i pieprzem i ponownie ucieramy.
Całość łączymy z makaronem i gotowe, smacznego!

Makaron na ostro

Składniki:
Makaron nitki - 250g
Czosnek - 5 ząbków
Suszone papryczki peperoni - 2 szt.
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Ser parmezan
Świeża bazylia
Szczypta soli

Wykonanie:
Na początek gotujemy makaron, a w między czasie na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek i suszone papryczki peperoni. Następnie dorzucamy odcedzony makaron i podsmażamy razem z resztą na patelni. Na zakończenie trochę parmezanu i bazylii i gotowe.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska