Małgorzata Zdrojewska, specjalistka dietetyk, tłumaczy, czym są węglowodany i jak wybierać te dobre.
W pigułce
1. Węglowodany to inaczej sacharydy, czyli najprościej mówiąc cukry. Proste i złożone.
2. To wielka grupa związków chemicznych. Ze względu na to, nie wolno uogólniać wpływu węglowodanów na organizm. Są mu potrzebne, ale muszą znaleźć się w diecie w odpowiedniej formie.
ZAPAMIĘTAJ
Dla naszego zdrowia korzystniejsze są cukry złożone.
Niestety, w dzisiejszych czasach w diecie przeciętnego Polaka zbyt dużo jest cukrów prostych i sacharozy (cukier używany do słodzenia), które pochodzą w większości z oczyszczonych i wysoko przetworzonych produktów oraz słodyczy. Cukry dostarczane w takiej formie są bardzo szybko trawione i wchłaniane do krwi. W ten sposób poziom glukozy w organizmie wzrasta bardzo szybko i ciało uwalnia insulinę, która znów obniża poziom cukrów. Przez to po bardzo krótkim czasie znów czujemy głód i sięgamy po kolejny posiłek. Prowadzi to do wzrostu kaloryczności diety. Ponadto nasz organizm nadmiar glukozy przekształca w tłuszcz, co może prowadzić do otyłości, cukrzycy, chorób serca, problemów z krążeniem.
Często nie rozumiejąc działania węglowodanów w organizmie, kiedy czujemy się senni i zmęczeni, jemy czekoladowy batonik, który ma szybko zregenerować siły. Niestety, efekt jest bardzo krótkotrwały i po chwili znów mamy ochotę na kolejną przekąskę. Błędne koło…
Rozwiązanie problemu
Nie da się całkowicie wyeliminować węglowodanów z naszej diety, bo w mniejszej lub większej ilości znajdują się w większości produktów spożywczych. - Po drugie: węglowodany są dla człowieka podstawowym źródłem energii - tłumaczy ekspertka.
Zwracajmy jednak uwagę, aby spożywać produkty, w których występują węglowodany złożone. Są trudniej przyswajalne przez nasz układ pokarmowy, więc cały proces trawienia i wchłaniania trwa o wiele dłużej. Energia, którą nam dostarczają, uwalniana jest stopniowo, więc wystarcza organizmowi na dłużej.
ZAPAMIĘTAJ
Wybieraj węglowodany złożone. Rozpadają się w naszym organizmie na mniejsze części i musi się on napracować, aby móc z nich w pełni korzystać. Węglowodany zawarte w przetworach zbożowych z czasem uwalniają się, zapewniając uczucie sytości na dłuższy czas.
Produkty jak najmniej przetworzone i zbożowe dodatkowo zawierają błonnik pokarmowy, który korzystnie oddziałuje na organizm.
Wybieraj mądrze
Jak rozpoznać, który produkt zawiera dobre węglowodany?
1. Czytaj etykiety produktów - na większości opakowań znajdują się tabele wartości odżywczych. Dowiesz się z nich, nie tylko jaka jest zawartość węglowodanów, ale również, jaką część w tej liczbie stanowią cukry proste i sacharoza. Kierując się tymi informacjami, staraj się wybierać produkty, które w składzie mają ich jak najmniej.
2. Analizując tabele wartości odżywczych, możesz również zwrócić większą uwagę na kaloryczność, ilość tłuszczów oraz innych składników ważnych w codziennej diecie, na przykład takich jak błonnik.
3. Wybieraj pokarmy jak najmniej przetworzone. Takie jak pełnoziarniste pieczywo oraz kasze i brązowy ryż. Są bardzo bogate w błonnik, który nie tylko spowalnia proces wchłaniania glukozy do krwi, ale również hamuje głód i normalizuje pracę układu pokarmowego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?