1/16
Wielkanocne przepisy opolskich blogerów kulinarnych
2/16
Składniki: 5 jaj ugotowanych na twardo, 4 łyżeczki chrzanu...
fot. Karolina Kornacka

Quchnia Karoli: Chrzan tarty z jajkami

Składniki: 5 jaj ugotowanych na twardo, 4 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka ( lub więcej jeżeli ktoś woli ostre potrawy), 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu, sól - do smaku
Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy w makutrze z cukrem, octem i śmietaną. Dodajemy chrzan oraz starte na tarce o dużych oczkach białka, doprawiamy do smaku solą. Podajemy do jajek ugotowanych na twardo. Świetnie sprawdza się też jako pasta kanapkowa.


www.quchniakaroli.pl

3/16
Składniki: 6 ugotowanych na twardo jajek, ½ szkl. żółtego...
fot. Gosia Adamska

Delimamma: Faszerowane jajka

Składniki: 6 ugotowanych na twardo jajek, ½ szkl. żółtego sera (np. goudy) – startego na tarce o drobnych oczkach, ½ czerwonej lub zielonej papryki (bardzo drobno pokrojonej), 3 duże plastry chudej szynki (bardzo drobno pokrojonej), 1/3 szkl. drobno posiekanych słonych orzeszków ziemnych, 1 duża łyżka majonezu, Sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie: 4 jajka kroimy na pół, wyciągamy z nich żółtka. Żółtka i pozostałe 2 jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte jajka mieszamy razem z żółtym serem, pokrojoną papryką, szynką oraz z łyżką majonezu. Masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Z masy robimy kuleczki wielkości żółtek. Otaczamy je w posiekanych orzeszkach ziemnych i umieszczamy w otworach po żółtkach :)


www.delimamma.pl

4/16
Składniki na formę o wymiarach 26 cm x 10 cm: 280 g piersi z...
fot. Gosia Adamska

Delimamma: Domowy pasztet ze śliwką

Składniki na formę o wymiarach 26 cm x 10 cm: 280 g piersi z kurczaka, 150 g boczku wędzonego
100 g wątróbki drobiowej, 220 g łopatki, 2 jajka, 1 bułka (mała pszenna), Ziele angielskie (3 ziarna), Pieprz czarny (3 ziarna), Liść laurowy (2 szt.), 1 średnia cebula, Śliwki suszone (około 10 szt.), Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Bułka tarta do posypania blachy oraz pasztetu, Masło do wysmarowania formy

Przygotowanie: Do garnka wkładamy oczyszczoną pierś z kurczaka, łopatkę oraz boczek. Mięso kroimy na większe kawałki. Dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe oraz obraną cebulę. Wlewamy wodę, która tylko delikatnie ma zakrywać mięso. Solimy (1/2 łyżeczki) i gotujemy na małym ogniu do miękkości. W razie konieczności w trakcie gotowania dodajemy trochę wody. Ja musiałam dolać około 1/2 szklanki. Mięso gotowałam przez 1,5 godziny.
Do drugiego garnka wkładamy oczyszczoną wątróbkę. Zalewamy ją wodą (nie solimy) i gotujemy do miękkości. Gdy mięsa będą już miękkie, wyjmujemy je z garnków, studzimy i dwukrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. W maszynce mielimy również cebulę, którą gotowaliśmy razem z mięsem oraz bułkę namoczoną w naszym wywarze (wywar, który powstał z gotowania mięsa drobiowego, boczku oraz łopatki). Do zmielonego mięsa, bułki oraz cebuli dodajemy żółtka, doprawiamy je solą, pieprzem oraz gałką. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z mięsem. W razie konieczności jeszcze raz doprawiamy. Formę na pasztet smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą (nadmiar wysypujemy). Masę przekładamy do formy, wyrównujemy delikatnie wilgotną dłonią.
Suszone śliwki zalewamy ciepłą wodą na około 3-4 minuty (aby delikatnie zmiękły). Po tym czasie odciskamy z nich nadmiar wody i wciskamy je do pasztetu. To od nas zależy ile śliwek chcemy mieć w pasztecie ;) Jeszcze raz całość wyrównujemy, delikatnie stukamy formą o blat, aby masa równomiernie osiadła. Górę posypujemy odrobiną bułki tartej. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pasztet pieczemy przez 45-50 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki.


www.delimamma.pl

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Dachowanie peugeota w polu rzepaku. Ranna kobieta siedząca za kierownicą

Dachowanie peugeota w polu rzepaku. Ranna kobieta siedząca za kierownicą

Nissan Juke. Znamy ceny odświeżonego modelu

Nissan Juke. Znamy ceny odświeżonego modelu

Drogowcy rozpoczęli remont ważnej drogi na Opolszczyźnie. Kierowcy, noga z gazu!

Drogowcy rozpoczęli remont ważnej drogi na Opolszczyźnie. Kierowcy, noga z gazu!

Zobacz również

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

Bagażniki i uchwyty rowerowe. Co warto wiedzieć? Rodzaje, obsługa, ceny

Bagażniki i uchwyty rowerowe. Co warto wiedzieć? Rodzaje, obsługa, ceny