1/16
Wielkanocne przepisy opolskich blogerów kulinarnych
2/16
Składniki: 5 jaj ugotowanych na twardo, 4 łyżeczki chrzanu...
fot. Karolina Kornacka

Quchnia Karoli: Chrzan tarty z jajkami

Składniki: 5 jaj ugotowanych na twardo, 4 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka ( lub więcej jeżeli ktoś woli ostre potrawy), 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu, sól - do smaku
Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy w makutrze z cukrem, octem i śmietaną. Dodajemy chrzan oraz starte na tarce o dużych oczkach białka, doprawiamy do smaku solą. Podajemy do jajek ugotowanych na twardo. Świetnie sprawdza się też jako pasta kanapkowa.


www.quchniakaroli.pl

3/16
Składniki: 6 ugotowanych na twardo jajek, ½ szkl. żółtego...
fot. Gosia Adamska

Delimamma: Faszerowane jajka

Składniki: 6 ugotowanych na twardo jajek, ½ szkl. żółtego sera (np. goudy) – startego na tarce o drobnych oczkach, ½ czerwonej lub zielonej papryki (bardzo drobno pokrojonej), 3 duże plastry chudej szynki (bardzo drobno pokrojonej), 1/3 szkl. drobno posiekanych słonych orzeszków ziemnych, 1 duża łyżka majonezu, Sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie: 4 jajka kroimy na pół, wyciągamy z nich żółtka. Żółtka i pozostałe 2 jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte jajka mieszamy razem z żółtym serem, pokrojoną papryką, szynką oraz z łyżką majonezu. Masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Z masy robimy kuleczki wielkości żółtek. Otaczamy je w posiekanych orzeszkach ziemnych i umieszczamy w otworach po żółtkach :)


www.delimamma.pl

4/16
Składniki na formę o wymiarach 26 cm x 10 cm: 280 g piersi z...
fot. Gosia Adamska

Delimamma: Domowy pasztet ze śliwką

Składniki na formę o wymiarach 26 cm x 10 cm: 280 g piersi z kurczaka, 150 g boczku wędzonego
100 g wątróbki drobiowej, 220 g łopatki, 2 jajka, 1 bułka (mała pszenna), Ziele angielskie (3 ziarna), Pieprz czarny (3 ziarna), Liść laurowy (2 szt.), 1 średnia cebula, Śliwki suszone (około 10 szt.), Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Bułka tarta do posypania blachy oraz pasztetu, Masło do wysmarowania formy

Przygotowanie: Do garnka wkładamy oczyszczoną pierś z kurczaka, łopatkę oraz boczek. Mięso kroimy na większe kawałki. Dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe oraz obraną cebulę. Wlewamy wodę, która tylko delikatnie ma zakrywać mięso. Solimy (1/2 łyżeczki) i gotujemy na małym ogniu do miękkości. W razie konieczności w trakcie gotowania dodajemy trochę wody. Ja musiałam dolać około 1/2 szklanki. Mięso gotowałam przez 1,5 godziny.
Do drugiego garnka wkładamy oczyszczoną wątróbkę. Zalewamy ją wodą (nie solimy) i gotujemy do miękkości. Gdy mięsa będą już miękkie, wyjmujemy je z garnków, studzimy i dwukrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. W maszynce mielimy również cebulę, którą gotowaliśmy razem z mięsem oraz bułkę namoczoną w naszym wywarze (wywar, który powstał z gotowania mięsa drobiowego, boczku oraz łopatki). Do zmielonego mięsa, bułki oraz cebuli dodajemy żółtka, doprawiamy je solą, pieprzem oraz gałką. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z mięsem. W razie konieczności jeszcze raz doprawiamy. Formę na pasztet smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą (nadmiar wysypujemy). Masę przekładamy do formy, wyrównujemy delikatnie wilgotną dłonią.
Suszone śliwki zalewamy ciepłą wodą na około 3-4 minuty (aby delikatnie zmiękły). Po tym czasie odciskamy z nich nadmiar wody i wciskamy je do pasztetu. To od nas zależy ile śliwek chcemy mieć w pasztecie ;) Jeszcze raz całość wyrównujemy, delikatnie stukamy formą o blat, aby masa równomiernie osiadła. Górę posypujemy odrobiną bułki tartej. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pasztet pieczemy przez 45-50 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki.


www.delimamma.pl

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Iga Świątek i jej koszmary. Sprawdź, kto dręczy polską numer 1  [GALERIA]

Iga Świątek i jej koszmary. Sprawdź, kto dręczy polską numer 1 [GALERIA]

PKOl zaprezentował stroje Polaków na ceremonię otwarcia igrzysk w Paryżu [ZDJĘCIA]

PKOl zaprezentował stroje Polaków na ceremonię otwarcia igrzysk w Paryżu [ZDJĘCIA]

Wszystkie kobiety Tigera Woodsa. Było z czego wybierać. W ramionach była nawet Polka!

Wszystkie kobiety Tigera Woodsa. Było z czego wybierać. W ramionach była nawet Polka!

Zobacz również

Opole na starych zdjęciach wygląda niesamowicie. To było całkiem inne miasto

Opole na starych zdjęciach wygląda niesamowicie. To było całkiem inne miasto

Rozpoczęto zdjęcia do kolejnego sezonu Wiedźmina na Netflix – zobacz gwiazdy

Rozpoczęto zdjęcia do kolejnego sezonu Wiedźmina na Netflix – zobacz gwiazdy