1/12
Świąteczna kolacja to mnogość potraw, których nie jemy...
fot. dolgachov/Getty Images

Te składniki tradycyjnych wigilijnych dań są najzdrowsze!

Świąteczna kolacja to mnogość potraw, których nie jemy często na co dzień. A szkoda, bo można znaleźć wśród nich prawdziwe odżywcze gwiazdy!

Sprawdź, które tradycyjne składniki dań wigilijnych są najzdrowsze. Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/12
Nigdy w ciągu roku nie zjadamy tylu ryb, co na Wigilię. Choć...
fot. gkrphoto/123RF

Zdrowe potrawy świąteczne. Ryby

Nigdy w ciągu roku nie zjadamy tylu ryb, co na Wigilię. Choć najbardziej klasycznym gatunkiem jest karp, nie oferuje wielu cennych związków odżywczych – oczywiście poza białkiem, witaminami z grupy B i składnikami mineralnymi. Ale tych dostarczają wszystkie ryby.

Na świątecznym stole można zwykle znaleźć dużo lepsze opcje. To wszelkiej postaci śledzie i łosoś – a także ryby rzadziej jadane w Święta, choć wartościowe, jak makrela, tuńczyk, sardynka czy sardela. Zaletą tłustych ryb morskich jest zawartość nie tylko jodu, ale też kwasów omega-3 w najlepszej postaci, czyli DHA i EPA. Aby organizm otrzymywał ich dość, polecane ryby należy jeść 1-2 razy w tygodniu.

Polecamy poradnik: Zobacz poradnik, jak kupić dobrą i zdrową rybę, na co dzień i na święta

3/12
Obowiązkowym daniem na Wigilię jest bigos, czyli potrawa z...
fot. joannawnuk/123RF

Zdrowe potrawy świąteczne. Kapusta

Obowiązkowym daniem na Wigilię jest bigos, czyli potrawa z długo gotowanej kiszonej kapusty, do której niektórzy dodają też tej świeżej. W swojej zwyczajowej postaci jest to bigos postny, czyli bezmięsny, a przez to znacznie lżejszy i zdrowszy.

Najbardziej wartościowa jest sama baza potrawy, kiszonki obfitują bowiem w kwas mlekowy i inne korzystne związki powstające w trakcie fermentacji. Wywołujące ją bakterie mlekowe wspomagają organizm nawet w postaci nieaktywnej, czyli po długim duszeniu. Dzięki niemu kapusta jest łatwiej strawna, a dodatek grzybów, suszonych śliwek i innych naturalnych dodatków wzbogaca danie w antyoksydanty. Jest ono też cennym źródłem związków mineralnych, ale pod warunkiem, że kiszonej kapusty przed gotowaniem nie odciska się z soku, a tym bardziej nie płucze. Jeśli potrawa jest zbyt kwaśna lub słona, uratuje ją właśnie świeża kapusta. Albo dodatek mało posolonego grochu, z którym się ją jada – danie zyskuje wtedy cenne białko i inne roślinne związki.

4/12
Nawet jeśli ktoś nie jada na Wigilię barszczu z uszkami czy...
fot. gkrphoto/123RF

Zdrowe potrawy świąteczne. Buraki

Nawet jeśli ktoś nie jada na Wigilię barszczu z uszkami czy krokietami, często sięga po jego postać do picia. Wywar z buraków ma w sobie to, co w tym warzywie najważniejsze, czyli barwne antyoksydanty, związki pobudzające trawienie, regenerujące wątrobę, przeciwnowotworowe oraz mineralne. A jeśli przyrządzamy zupę na bazie zakwasu buraczanego czy soku z kiszonych buraków, zawiera jeszcze więcej przeciwzapalnych związków.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

NOWE
13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

Ten pies pilnie musi przejść operację. Wyrósł mu guz wielkości dyni. Pomóż!

Ten pies pilnie musi przejść operację. Wyrósł mu guz wielkości dyni. Pomóż!

26-letni mieszkaniec Świebodzina przyznał się do zabójstwa dziecka

26-letni mieszkaniec Świebodzina przyznał się do zabójstwa dziecka

Zobacz również

Szprotawska biblioteka razem z Nadleśnictwem Szprotawa dba o naszą planetę

Szprotawska biblioteka razem z Nadleśnictwem Szprotawa dba o naszą planetę

26-letni mieszkaniec Świebodzina przyznał się do zabójstwa dziecka

26-letni mieszkaniec Świebodzina przyznał się do zabójstwa dziecka