Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wigilia ze smakami Kramskimi (przepisy)

Paweł Wańczko
fot. Paweł Wańczko
Smażony karp. Pierogi z kapustą i z grzybami. Czy tradycyjny barszcz z uszkami. Te wigilijne potrawy wszyscy znamy. Dziś jednak chcemy zaproponować wam nieco inne, regionalne specjały, które możecie przygotować na ten wyjątkowy wieczór.

Nasza propozycja, to kuchnia Regionu Kozła, a dokładnie z Nowego Kramska. Udaliśmy się z wizytą do Karczmy Taberskiej w Janowcu k. Babimostu, gdzie przyrządzane są lokalne specjały. W tajniki tej niezwykłej kuchni wprowadziła nas właścicielka karczmy, Jolanta Taberska.

- Nasza kuchnia jest niezwykła, bo wywodzi się z tradycji tego wspaniałego, znanego z gospodarności regionu. To tutaj kramskie gospodynie stworzyły niepowtarzalne smaki staropolskiej kuchni, działając w kołach gospodyń wiejskich. Jedną z pierwszych założycielek Koła Gospodyń Wiejskich w Nowym Kramsku była moja mama, Jadwiga Reimann - mówi J. taberska. - To od niej nauczyłam się przyrządzać kaczkę z jabłkami oraz ptysie z kremówką, które wszystkim polecamy. Odrobinę tych czasów chcemy Państwu polecić.

Jak dodaje, te smaki pamięta z czasów dzieciństwa. - Wiele przepisów zapamiętałam i chcę kultywować tradycję, aby nie zaginęła - tłumaczy J. Taberska. - Dziś chcemy podać Czytelnikom "Gazety Lubuskiej" przepisy na kilka specjałów świątecznych: breję śledziową, piernik oraz ciastka ze skwarkami.

BREJA ŚLEDZIOWA (wideo powyżej)

Wigilia ze smakami Kramskimi (przepisy)
fot. Paweł Wańczko

(fot. fot. Paweł Wańczko)

Breję śledziową można przygotować na kilka sposobów.

I wersja

  • Pół kilograma śledzi (najlepiej z ikrą). Ewentualnie mogą być płaty śledziowe.
  • Pół szklanki oleju lnianego (ewentualnie oliwy z oliwek)
  • 2 cebule
  • majeranek
  • pieprz

    Śledzie pokroić w paski lub kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni olej i dodać śledzie. Obsmażyć, a następnie dodać cebulę. Smażyć ok. 10 min na lekkim ogniu. Na koniec dodać majeranek i pieprz do smaku.
    Podawać na ciepło lub na zimno z ziemniakami w mundurkach.

    II wersja - z jajkami
    Wszystko robimy jak wyżej, z tym, że na koniec smażenia dodajemy roztrzepane jajka.

    III wersja - ze śmietaną
    Wszystko robimy jak wyżej, z tym, że na koniec dodajemy śmietanę 30-procentową. Powstanie w ten sposób smaczny sos ze śledziami.

    SZYBKI PIERNIK

    Wigilia ze smakami Kramskimi (przepisy)
    fot. Paweł Wańczko

    (fot. fot. Paweł Wańczko)

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 płaskie łyżeczki sody
  • 1 przyprawa do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kawy
  • 1 łyżka kakao
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 słoik dżemu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kostki stopionej margaryny (nie gorącej)

    Wszystkie składniki (bez margaryny) dokładnie ze sobą wymieszać. Na koniec wlać do ciasta margarynę i jeszcze raz wymieszać. Następnie masę wyłożyć na blachę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec około 1 godz.

    Piernik na koniec można posypać np. migdałami.

    CIASTKA ZE SKWARKAMI


    (fot. fot. Paweł Wańczko)

  • 1,20 kg mąki
  • 60 dag masła lub margaryny
  • 45 dag cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 30 dag skwarek

    Wszystkie składniki ze sobą wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Do maszynki do mielenia mięsa, zamiast sitka, założyć foremkę z wzorem ciastek. Następnie masę przepuścić przez maszynkę.
    Gotowe uformowane ciastka położyć na blasze wysmarowanej margaryną i włożyć do rozgrzanego do 160 st. C. piekarnika. Piec około 10 minut.

  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wideo
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska