Nasza propozycja, to kuchnia Regionu Kozła, a dokładnie z Nowego Kramska. Udaliśmy się z wizytą do Karczmy Taberskiej w Janowcu k. Babimostu, gdzie przyrządzane są lokalne specjały. W tajniki tej niezwykłej kuchni wprowadziła nas właścicielka karczmy, Jolanta Taberska.
- Nasza kuchnia jest niezwykła, bo wywodzi się z tradycji tego wspaniałego, znanego z gospodarności regionu. To tutaj kramskie gospodynie stworzyły niepowtarzalne smaki staropolskiej kuchni, działając w kołach gospodyń wiejskich. Jedną z pierwszych założycielek Koła Gospodyń Wiejskich w Nowym Kramsku była moja mama, Jadwiga Reimann - mówi J. taberska. - To od niej nauczyłam się przyrządzać kaczkę z jabłkami oraz ptysie z kremówką, które wszystkim polecamy. Odrobinę tych czasów chcemy Państwu polecić.
Jak dodaje, te smaki pamięta z czasów dzieciństwa. - Wiele przepisów zapamiętałam i chcę kultywować tradycję, aby nie zaginęła - tłumaczy J. Taberska. - Dziś chcemy podać Czytelnikom "Gazety Lubuskiej" przepisy na kilka specjałów świątecznych: breję śledziową, piernik oraz ciastka ze skwarkami.
BREJA ŚLEDZIOWA (wideo powyżej)
(fot. fot. Paweł Wańczko)
Breję śledziową można przygotować na kilka sposobów.
I wersja
Śledzie pokroić w paski lub kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni olej i dodać śledzie. Obsmażyć, a następnie dodać cebulę. Smażyć ok. 10 min na lekkim ogniu. Na koniec dodać majeranek i pieprz do smaku.
Podawać na ciepło lub na zimno z ziemniakami w mundurkach.
II wersja - z jajkami
Wszystko robimy jak wyżej, z tym, że na koniec smażenia dodajemy roztrzepane jajka.
III wersja - ze śmietaną
Wszystko robimy jak wyżej, z tym, że na koniec dodajemy śmietanę 30-procentową. Powstanie w ten sposób smaczny sos ze śledziami.
SZYBKI PIERNIK
(fot. fot. Paweł Wańczko)
Wszystkie składniki (bez margaryny) dokładnie ze sobą wymieszać. Na koniec wlać do ciasta margarynę i jeszcze raz wymieszać. Następnie masę wyłożyć na blachę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec około 1 godz.
Piernik na koniec można posypać np. migdałami.
CIASTKA ZE SKWARKAMI
(fot. fot. Paweł Wańczko)
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Do maszynki do mielenia mięsa, zamiast sitka, założyć foremkę z wzorem ciastek. Następnie masę przepuścić przez maszynkę.
Gotowe uformowane ciastka położyć na blasze wysmarowanej margaryną i włożyć do rozgrzanego do 160 st. C. piekarnika. Piec około 10 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?