Typowe dania lubuskie pochodzą z Kresów Wschodnich
Teren naszego województwa zamieszkują liczne pokolenia reemigrantów z polskich Kresów Wschodnich. Dzięki temu nasz region charakteryzuje się wielokulturowością wyrażającą się także w kulinariach. Typowy bukowiński (dawne pograniczne polsko-rumuńskie do wybuchu II wojny światowej), ale także i łemkowski wigilijny stół został zaprezentowany przez członków zespołów folklorystycznych z tamtych obszarów, zamieszkujących województwo lubuskie. Do spróbowania były znakomite pierogi z kapustą i grzybami, pierogi na słodko z suszonymi śliwkami, śledzik z cebulką, świeże bułeczki drożdżowe z makiem, gołąbki z ryżem i grzybami zamiast mięsa oraz bób z czosnkiem i smażoną cebulką. Do tego można było spróbować zupy grzybowej z makaronem oraz bukowińskiego żurku z ziemniakami.
Tanecznie i śpiewająco
Zespoły oprócz znakomitego jedzenia przygotowały także pokazy artystyczne. Zespoły wykonały melodie świąteczne i kolędy. Można było porozmawiać z artystami i wymienić swoje doświadczenia nie tylko kulinarne.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?