Wiklinowe kosze w dłoń i ruszamy na grzybobranie!

Szymon Kozica
Szymon Kozica
Ania z Zielonej Góry chętnie chodzi na grzyby z dziadkiem Frankiem. Te znalazła przy drodze na Krosno Odrz.
Ania z Zielonej Góry chętnie chodzi na grzyby z dziadkiem Frankiem. Te znalazła przy drodze na Krosno Odrz. Mariusz Kapała
Udostępnij:
Lubicie grzyby? W naszych lasach jest ich mnóstwo. Podpowiadamy, gdzie szukać podgrzybków, kurek, borowików, kozaków, a nawet rydzów. I jak smacznie je przyrządzić

Rozpoczęło się wielkie grzybobranie. Już przed tygodniem pisaliśmy o wysypie podgrzybków w Puszczy Noteckiej. Ale przecież nie tylko tam można zapełnić kosze. Wspólnie z lubuskimi nadleśnictwami stworzyliśmy mapę dla grzybiarzy (patrz str. 12-13). Zaznaczyliśmy na niej miejsca, w które naprawdę warto się wybrać. Opisaliśmy, na jakie grzyby można tam trafić.

Zobacz też: Lubuskie lasy są pełne grzybów. Zobacz, gdzie jest ich najwięcej

A gdzie szukać konkretnych gatunków? Pięknie opowiada nam o tym Andrzej Nowacki z Nadleśnictwa Gubin: Podgrzybki spotykane są powszechnie zarówno na ściółce, jak i wśród mchów. Na kurki, których oficjalna nazwa brzmi pieprznik jadalny, udajemy się zwykle w ubogie lasy sosnowe. Kozaki znajdowane są bez trudu - tak przez doświadczonych, jak i „niedzielnych” zbieraczy - w bezpośrednim sąsiedztwie brzóz, widocznych w lesie z daleka. Czubajki kanie, zwane powszechnie sowami, znajdujemy wśród nasłonecznionych traw na skraju lasu bądź na obrzeżach leśnych upraw. Maślak zwyczajny, zawsze błyszcząco wilgotny od naturalnego śluzu, rośnie w drzewostanach sosnowych. Występuje zwykle masowo, nawet na leśnych drogach. Jego kształtny kuzyn - maślak pstry, zwany powszechnie gęsim pępkiem lub żółciakiem czy twardzioszkiem - znajdowany jest wśród wrzosów i mchów.

Andrzej Nowacki wspomina także o mniej popularnych gatunkach. - Sarniak dachówkowaty, zwany kolczakiem dachówkowatym, jak również siedzuń so-snowy, zwany szmaciakiem gałęzistym czy kozią brodą (rosnący zwykle na starych, sosnowych pniach), to grzyby o tyle szczególne, że pomimo dawnych tradycji kulinarnych przez długie lata objęte były ochroną ścisłą. Od 9 października 2014 roku te smaczne, twarde grzyby można jednak zbierać bez żadnych obaw - dziś mogą już zachwycać swym dawno zapomnianym smakiem. Zdobyczą absolutnie niezwykłą są rydze, nic więc dziwnego, że lokalizacja tych grzybów pozostaje słodką tajemnicą każdego grzybiarza - stwierdza.

Ale my mamy swoje sposoby, by dowiedzieć się, gdzie na tę „zdobycz absolutnie niezwykłą” zapolować. Zerkamy więc na południową część naszego regionu, a tam... - W Łukawach, w Nadleśnictwie Lipinki, z uwagi na gatunki lasów liściastych i wilgotny teren, obserwujemy wysyp rydzów - zdradza leśniczy Robert Chaszczewski.

Nieopodal są tereny Nadleśnictwa Lubsko i... - W okolicy jest wysyp rydzów - zapewnia Mirosław Rasilewicz z Nowej Roli.

Czesław Januszkiewicz, właściciel skupu grzybów w Świniarach, ocenia, że pierwszy wysyp już się kończy. To zła wiadomość. Ale jest i dobra. Za kilka dni rozpocznie się nowy!

Uzbroić się w cierpliwość radzi też leśniczy Zbigniew Babiarz z Jamna w Nadleśnictwie Wymiarki. - U nas, ze względu na lasy siedliskowe, sosnowe, podgrzybki to norma, borowiki też. Ale teraz, gdy było sucho, to mamy je z „wkładką”. Na zdrowe trzeba czekać do połowy września - szacuje.

Zobacz też: W Lubuskiem Czytelnicy znajdują coraz więcej grzybów [ZDJĘCIA]

Pamiętajmy! Wybierając się na grzyby samochodem, możemy korzystać tylko z oznakowanych dróg publicznych. Nie wolno nam wjeżdżać w leśne dukty, z których korzystają leśnicy i samochody wywożące drewno, bo grozi za to nawet 500 zł mandatu. Nie możemy także zostawić auta w dowolnie wybranym miejscu, np. przed szlabanami. Zatrzymujmy się na leśnych parkingach.

A gdy już uzbieramy pełne kosze grzybów... - Suszymy tylko kapelusze, które muszą być zdrowe. Po ususzeniu grzyby wkładamy do czystych, wyparzonych słoików, w których zachowają swoje walory smakowe i zapachowe przez rok, a nawet dwa. Nóżek nie suszymy. Po oczyszczeniu możemy je wykorzystać do sosów - podpowiada Czesław Januszkiewicz. A my podsuwamy prawie 30 przepisów na dania z grzybami, które naprawdę warto wypróbować.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie