Nie wszystkie wina nadają się do przechowywania
Wiedzieliście o tym, że tylko 1% win nadaje się do długookresowego przechowywania, a ponad 90% powinno się spożyć w ciągu roku od ich butelkowania? Dla wielu ta informacja może brzmieć zaskakująco - wszak dobre wino kojarzy się z odległą datą na etykiecie. Jedna ze złotych zasad przechowywania mówi jednak, że lepiej wypić wino za wcześnie, niż za późno.
Poziom czy pion - oto jest pytanie!
Co do zasady, butelki powinniśmy przechowywać w poziomie, aby wino cały czas miało kontakt z korkiem i w ten sposób zapobiegało jego wyschnięciu. Wszystko po to, aby chronić płyn przed tlenem, który skutecznie potrafi popsuć walory smakowe i zapachowe. Jeśli wino zamiast korka posiada zakrętkę, lepiej, żeby było przechowywane pionowo. Nasza lodówka nie jest odpowiednim miejscem na długie przechowywanie z uwagi na wahania temperatur, drgania i zapachy innych produktów. Dobrze jednak skorzystać z niej, aby schłodzić wino przed podaniem lub pozostawić, gdy butelka została już otwarta.
Stała temperatura to podstawa
Zmiany temperatury źle wpływają na wino i w konsekwencji prowadzą do jego zepsucia. Chłodziarka do wina zapewnia stałą temperaturę i ogranicza dostęp światła. Jeśli trudno wygospodarować nam na nią miejsce, dobrym rozwiązaniem będzie zakup stojaka na wina. Można go umieścić w dowolnym miejscu swojego domu. Warto przy tym pamiętać, że bliska obecność kaloryferów, piekarnika, wentylatorów czy przeciągów nie jest dobrym rozwiązaniem. Z tego powodu lepiej unikać również kuchni, w której dochodzi do częstej zmiany temperatury. Piwnice w blokach też nie są idealnym rozwiązaniem z uwagi na zbyt wysokie temperatury. Maksymalna temperatura przechowywania wina to 21 stopni, warto jednak wspomnieć, że przy 28 stopniach wino zaczyna tracić swoje walory smakowe. Najbardziej optymalną temperaturą, która doskonale wpływa na wino, jest 10-14 stopni.
Uważaj na światło i pilnuj wilgotności
Przechowując wino, unikaj bezpośredniego kontaktu z nagrzewającym je światłem - sztucznie przyspiesza ono proces jego starzenia. Na jakość wina wpływa również wilgotność powietrza, która wzorowo powinna wynosić 70-75%. Zbyt suche powietrze powoduje wysychanie i kurczenie korka, przez co do wnętrza butelki dostaje się powietrze. Nadmierna wilgotność z kolei może powodować pleśnienie korków i etykiet.
Co zrobić z otwartym winem?
Otwarte wcześniej wino najlepiej przechowywać w lodówce i zadbać o jego szczelnie domknięcie. W tym celu można skorzystać z korka lub pompki próżniowej, która dodatkowo wypompowuje powietrze z pustej butelki i uniemożliwia dostanie się tlenu do środka. Ważne, aby przechowywać wino tylko przez kilka dni, nie dłużej niż tydzień. Czas, w którym otwarte wino dalej będzie nadawało się do spożycia zależy od zawartości alkoholu:
- wina lekkie - do 12,5 % (większość win musujących), nie należy przechowywać w lodówce dłużej niż 3 dni
- wina średniej mocy - do 13,5% (np. wina różowe), można przechowywać od 5 do nawet 7 dni
- wina mocne – powyżej 13,5% (wina czerwone i białe) od 3 do 5 dni
Ciekawostka: Im słodsze czerwone wino, tym dłużej po otwarciu zachowa swoje walory smakowe.
Chcesz wiedzieć więcej? Dołącz do naszego wydarzenia na Facebooku i nie przegap ciekawostek, filmów i wywiadów z ekspertami.
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?