MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wpisz się do książki kulinarnej!

Renata Drzewiecka
fot. DiGiTouch
Pierwszy kryzys truskawkowy. Już najedliśmy się surowych owoców, więc zabierzmy się do gotowania.

Pomysły przysłała nam bardzo aktywna w kulinarnej korespondencji Renata Drzewiecka. Publikujemy trzy przepisy i nagradzamy Czytelniczkę książką "Zdrowa kuchnia domowa". Dziękujemy i życzymy wszystkim Czytelnikom smacznego, bo wiemy, że korzystają z tych podpowiedzi - dzwonią i dzielą się swoimi wrażeniami smakowymi.

Pochwalcie się swoimi pomysłami na dobre dania. Wszystkie listy zbieramy, bo chcemy wydać książkę kulinarną Czytelników. W najbliższych tygodniach prosimy już o przepisy na różne przetwory owocowe i warzywne.

Truskawki z makaronem i mascarpone
Składniki: 300 dag truskawek, 400 dag makaronu tagliatelle (fale), 200 dag sera mascarpone, pęczek szczypiorku, świeżo mielony pieprz, 1 łyżka soli.

Przygotowanie: w dużym garnku zagotuj wodę, wsyp łyżkę soli, wrzuć makaron. Gotuj go zgodnie z przepisem na opakowaniu, zwykle 10 min. Nie powinien być za miękki. Truskawki umyj i pokrój na małe kawałeczki lub rozdrobnij widelcem, wymieszaj z serkiem mascarpone. Szczypiorek drobno posiekaj. Odcedź makaron, polej sosem z truskawek, dokładnie wymieszaj, przełóż na talerze i posyp szczypiorkiem oraz świeżo mielonym pieprzem.

Tarta truskawkowa
Składniki: 200 dag cukru, 5 dag masła, 10 dag śmietany kremówki, 20 dag płatków orzechowych, 80 dag truskawek, 20 dag czekolady deserowej, torebka galaretki truskawkowej.

Przygotowanie: Na patelni skarmelizować cukier. Na karmel wrzucić masło, zalać śmietaną i zagotować. Wrzucić płatki, wymieszać. Pozostawić na małym ogniu ok. 20 min. Formę natłuścić olejem, rozsmarować w niej masę, formując niski brzeg. Wstawić na godzinę do lodówki. Truskawki pokroić w plastry. Stopić czekoladę, posmarować karmelowy spód tarty, odstawić na kilka minut, obłożyć truskawkami. Wstawić na 30 min. do lodówki. Galaretkę rozpuścić, ostudzić i polać owoce na tarcie. wstawić całość do lodówki na Ż godz.

Truskawkowe letnie naleśniki
Składniki: 300 dag truskawek, 1 szkl. mleka, 1 szkl. wody, 1 szkl. mąki, szczypta soli, pół łyżeczki cukru, 2 jajka, 2 łyżki oleju, 400 dag półtłustego twarogu, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki masła, 50 dag (pół tabliczki) gorzkiej czekolady.
Przygotowanie: do wysokiego garnka wlej mleko, dodaj jajka, szczyptę soli, połącz składniki, dodaj wodę, wsyp mąkę i pół łyżeczki cukru, zmiksuj. Ciasto naleśnikowe powinno mieć konsystencję śmietany. Odstaw na 20 min. W tym czasie umyj truskawki, pokrój je na kawałki. Twaróg zmiel lub dobrze rozgnieć widelcem, dodaj jogurt, cukier waniliowy oraz puder, truskawki, delikatnie zamieszaj. Usmaż naleśniki. Na usmażone naleśniki nakładaj farsz, zostawiając dookoła wolny brzeg, złóż placek na pół i znowu na pół. Podawaj z sosem czekoladowym. (masło rozpuścić w garnku wraz z połamaną czekoladą).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska