5/10
Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą

Składniki na ciasto
1,5 szklanki mąki
100 g margaryny
2 żółtka
1,5 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na tatara śledziowego
5 matiasów solonych
15 sztuk pieczarek marynowanych
3 ogórki konserwowe
3 strąki papryki czerwonej marynowanej
1 pomarańcza
1/2 cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
sok z cytryny

Wykonanie
Ciasto: Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniesć ciasto. Ciasto rozwałkować. Wyciąć krążki. Kawałkami ciasta wylepić foremki na babeczki. Babeczki piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Tatar śledziowy: Śledzie moczyć godzinę we wodzie. Matiasy skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki i paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Pamarańczę i cebulę obrać i także pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki tatara przełożyć do salaterki. Dodać oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Tatarem śledziowym wypełnić upieczone kruche babeczki.
Przepis Katarzyny Jaworek

6/10
Wigilijne śledzie z rodzynkami w pomidorach...
fot. Fot. Andżelika Knop

Wigilijne śledzie z rodzynkami w pomidorach

Składniki
7 filetów śledziowych a'la matias 
250 g rodzynek sułtańskich 
2 średnie cebule 
sok z połowy cytryny 
szklanka ketchupu pikantnego 
1/2 szklanki oleju słonecznikowego 
sól, gałka muszkatołowa

Składniki na marynatę
1 l wody 
4 liście laurowe 
4 ziela angielskie 
4 goździki 
4 kulki pieprzu 
1/2 szklanki octu spirytusowego 
1 łyżeczka cukru 
2 średnie cebule pokrojone w półplasterki 

Wykonanie
 Do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pieprz, ocet, cukier i cebulę. Całość zagotuj, a następnie pozostaw do przestygnięcia. Następnie do marynaty przełóż filety i odstaw je na 24 godziny w chłodne miejsce.  
Po tym czasie filety śledziowe wyjmij z marynaty, pokrój na trzycentymetrowe kawałki.
Cebulę obierz, pokrój w plastry. Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw na 10 minut.  Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a następnie podsmaż na niej cebulę, po czym dodaj odsączone rodzynki, lekko posól i odstaw do przestygnięcia. W misce wymieszaj ketchup z olejem, dodaj ostudzoną cebulę z rodzynkami, sok z cytryny, dopraw do smaku. Do sosu dodaj pokrojone filety śledziowe, wszystko razem wymieszaj. Odstaw na 2 godziny. Podawaj z pieczywem.
Przepis Andżeliki Knop

7/10
Śledź po japońsku według Koła Gospodyń Wiejskich z Woli...
fot. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Śledź po japońsku według Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki
4 płaty śledzia solonego 
4 łyżki sałatki jarzynowej 
2 jajka ugotowane na twardo 
2 średnie cebule  
2 łyżki majonezu kieleckiego 
1 cytryna 
przyprawy: sól, pieprz, cukier 

Wykonanie
Śledziki wymoczyć około  1 godziny , w tym czasie pokroić cebulkę w wiórki, lekko posolić, posypać 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami octu.  Cebulkę mocno zgnieść i zostawić na 20 minut.
Po tym czasie mocno wygnieść: powinna puścić sok. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Następnie  dodać do niej majonez i wymieszać.   Na talerz nałożyć sałatkę na 4 kupki, następnie każdą owinąć płatem śledziowym.  Na środku powstałej potrawy nałożyć połówkę jajka i przykryć to umiejętnie kopczykiem z cebuli.

8/10
Śledzie po tatarsku Katarzyny Jaworek...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Śledzie po tatarsku Katarzyny Jaworek

Składniki
6 płatów solonych matiasów
1 cebula
4 ogórki kiszone
20 sztuk pieczarek marynowanych
2 łyżki groszku konserwowego
2 łyżki majonezu
1,5 łyżki śmietany 18 proc.
sól
pieprz
sok z połowy cytryny

Wykonanie
Matiasy moczyć godzinę w wodzie.
Następnie osuszyć i skropić obficie sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na ukos na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki także pokroić w małą kostkę. Do salaterki przełożyć cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodać majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na półmisek. Na sałatce ułożyć kawałki śledzi i podawać.
Przepis Katarzyny Jaworek

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Anna i Zbigniew z "Sanatorium miłości" spędzają razem majówkę. Kiedy ślub?

Anna i Zbigniew z "Sanatorium miłości" spędzają razem majówkę. Kiedy ślub?

Rajd rowerowy "Dla Biało-Czerwonej" w Libiążu. Rekordowa frekwencja. Zobacz zdjęcia

Rajd rowerowy "Dla Biało-Czerwonej" w Libiążu. Rekordowa frekwencja. Zobacz zdjęcia

Wielkie świętowanie Dnia Flagi w regionie. Był wojskowy piknik z wieloma atrakcjami

Wielkie świętowanie Dnia Flagi w regionie. Był wojskowy piknik z wieloma atrakcjami

Zobacz również

Rajd rowerowy "Dla Biało-Czerwonej" w Libiążu. Rekordowa frekwencja. Zobacz zdjęcia

Rajd rowerowy "Dla Biało-Czerwonej" w Libiążu. Rekordowa frekwencja. Zobacz zdjęcia

Libiąż. Maszerowali z kijkami dla Biało-Czerwonej. Zawody nordic walking. Zdjęcia

Libiąż. Maszerowali z kijkami dla Biało-Czerwonej. Zawody nordic walking. Zdjęcia