Wypróbuj przepis Danuty Kulak

Alicja Kucharska
Danuta Kulak ze Świebodzińskiego Związku Kresowian
Danuta Kulak ze Świebodzińskiego Związku Kresowian Alicja Kucharska
Trzecia część cyklu kulinariów Kresów Wschodnich w wykonaniu pani Danuty Kułak - tym razem poznamy kilka przepisów na pyszne dania!

Panie należące Świe-bodzińskiego Związku Kresowian chętnie dzielą się przepisami, które przypominają im rodzinne strony. Choć Kresy opuszczały jako malutkie dziewczynki, to mimo wszystko przepisy na potrawy regionalne były im przekazywane z pokolenia na pokolenie – głównie przez mamę lub babcię.

Danuta Kulak pochodzi z Wilna. Wraz z mamą zostały przeniesione do Petersburga. – Mamusia pracowała przy odbudowie Petersburga. Miesięczna wypłata pozwalała jej zakupić kilogram chleba razowego. Nie wiem, jak my tam przeżyłyśmy… Rodzina szukała nas przez Czerwony Krzyż, w końcu się udało i po jakimś czasie trafiłyśmy w te okolice – wspomina ze wzruszeniem pani Danuta.

Wariacje na temat potraw

Z latami dzieciństwa kojarzy kołduny, których recepturę wymyśliła wraz z mamą. – Do tej pory robię je w domu. Co najważniejsze, są gotowane w rosole, mają całkiem inny smak. Mamusia zawsze powtarzała, że mogą być z każdego mięsa, ale prawdziwe są z baraniny – wyjaśnia pani Danuta.

Z Petersburga pani Danuta pamięta także zupę ogórkową, ale robioną nieco inaczej. – Ulepszałyśmy ją – dodaje. Najpierw należy obgotować mięso, wylać wodę, by pozbyć się szumowiny. Do mięsa dodać warzywa starte na tarce o grubych oczkach: marchew, seler, pietruszka i razem zagotować. – Następnie do wywaru dorzucamy ogórki. Im dłużej zupa będzie się gotować, tym będzie smaczniejsza. Doprawić zielem angielskim, liściem laurowym oraz goździkami, które zdaniem pani Danuty podkreślają smak potrawy. W Petersburgu zupę przygotowaną w taki sposób nazywało się rasolnikiem. – Mama mówiła, że ta zupa jest rzadka, więc wpadła na to, by dodawać kaszę, by zupę zagęścić – zamiast śmietany. W efekcie powstawała bardzo pożywna zupa. Mięsko był idealne na drugie danie – opowiada pani Danuta.

Goździki do smaku
Jak zaznacza nasza rozmówczyni, zwykle gotuje dania tradycyjne, ale mimo wszystko skomplikowane: bigos, gołąbki w hurtowych ilościach. Zawsze doprawiając danie goździkami. – Mnie i mężowi już wiele nie trzeba, zwykle gotuję, gdy spodziewamy się gości. Przepisów mam masę, gromadzę je i lubię nowinki kulinarne. Znam kilka tricków przydatnych w kuchni. Na przykład, gdy przesolimy zupę wystarczy wrzucić do garnka dużego ziemniaka – to wyciągnie sól – instruuje pani Danuta.

Kołduny pani Danuty

Produkty:
- elementy rosołowe
- włoszczyzna
- pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, goździki, cebula
- mięso mielone
- majeranek
- mleko,
- woda
Sposób przygotowania: elementy rosołowe oczyścić, wrzucić do garnka, zagotować. Wylać wodę i napełnić garnek raz jeszcze. Dodać warzywa i zagotować. Całość przyprawić do smaku.

- Następnie przygotowuję ciasto na pierogi. Mąkę mieszam z gorącą wodą i mlekiem, całość trzeba zagnieść i rozwałkować. Szklanką wykrawać placki - tłumaczy pani Danuta.

Na przygotowane placki nakładać mięsny farsz, tj. mięso mielone wymieszane z cebulą i przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem. - Całość zlepić. Mam swój sposób sklejania, gdzie opuszkami nadaje kołdunom specyficzny kształt. Kołduny wrzucić do rosołu, obgotować. Do smaku dodaję kilka goździków - wyjaśnia pani Danuta.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3