Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Z dyni można zrobić dżem, musztardę i keczup. Pyszne ciasto i naleśniki na ostro

Małgorzata Trzcionkowska 68 377 02 20 [email protected]
Pani Magdalena prowadzi gospodarstwo rolne w Lesznie Dolnym. Dynie są jej specjalnością. Mówi, że nadają się do wszystkiego. Można z nich robić potrawy na ostro i na słodko. Są ekologiczne, smaczne i mają mnóstwo witamin. Warto posadzić je w swoim ogrodzie
Pani Magdalena prowadzi gospodarstwo rolne w Lesznie Dolnym. Dynie są jej specjalnością. Mówi, że nadają się do wszystkiego. Można z nich robić potrawy na ostro i na słodko. Są ekologiczne, smaczne i mają mnóstwo witamin. Warto posadzić je w swoim ogrodzie
W Lesznie Dolnym po raz trzeci odbyło się święto dyni pod każdą postacią. Były pyszne przetwory, potrawy, największe okazy, a także lampiony na Halloween.

- Jestem jedynym rolnikiem w okolicach, uprawiającym dynie - opowiada Magdalena Stępień, prowadząca gospodarstwo rolne w Lesznie Dolnym. - Kilka lat temu zakochałam się w tym warzywie i wymyśliłam święto w mojej wsi. Przyjęło się, a dynia staje się coraz bardziej popularna.

Ekologiczną żywność pani Magdaleny można kupić między innymi w Zielonej Górze. Jej produkty nie są pryskane chemią. Rosną na czystym oborniku. Są zdrowe i smaczne. Przy tym rolniczka jest niesłychanie kreatywna. Wymyśla wciąż nowe dyniowe potrawy i przetwory.

Naleśniki na konkurs

- W tym roku rekordy popularności biją musztarda z dyni i keczup - opowiada M. Stepień. - Musztarda jest z gorczycą, a keczup z papryką. Bardzo smakują moim gościom, a rodzina nie chce już jeść gotowych, ze sklepu. Przed świętem dyni wpadł mi do głowy nowy pomysł, na naleśniki dyniowe z różnymi nadzieniami. Wstałam rano w pomysłem i od razu zaczęłam go realizować.

Pyszne dania pani Magdaleny powstają w specjalnym, ekologicznym piecu, opalanym drewnem. Jedzenie tak przygotowane jest zdrowe i nie zawiera szkodliwych związków.

Najsmaczniejsze są średnie dynie

Podczas święta można było podziwiać ogromne, ważące ok. 50 kg okazy. Czy są smaczne? - Nie bardzo, nadają się głównie na paszę - wyjaśnia Paweł Chylak, wiceburmistrz Szprotawy, który również zajmuje się rolnictwem. - Żeby wyrosły tak wielkie okazy, trzeba je pędzić chemicznie i bardzo mocno podlewać. Wyglądają niesamowicie, ale ich smak nie jest rewelacyjny. Najlepsze są dynie średnie.

P. Chylak zaznacza, że w jego domu prawie nie używa się soli. Rodzina preferuje naturalne smaki potraw. Zaznacza jednak, że dynia wcale nie jest mdła i nijaka. Każdy może ją przyprawić ziołami, według swojego gustu i potrzeb. Można je podawać na słodko, na ostro, z innymi potrawami.

Sernik z dyni

Pani Magdalena podpowiada jak można w prosty sposób przygotować sernik z dynią. - Trzeba pokroić ja w plastry i odkroić skórkę - wylicza. - Wybrać pestki, a następnie pociąć w kostki, które można smażyć jak powidła, z odrobiną wody i cukrem. Jeśli dodamy ją do naszego sernika, będzie naprawdę pyszny.

Zupa z dyni

Najbardziej znaną potrawą jest zupa z dyni. Jej wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy przygotować dwa podudzia kurczaka, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, kilogram pokrojonej dyni, obranej ze skórki i bez pestek, jedną cebulę pokrojoną w kostkę, ząbek czosnku, trochę startego imbiru, szczyptę kuminu, chili, łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu, sól i pieprz.

Z kurczaka, marchewki, pietruszki i selera trzeba ugotować rosół. Cebulę podsmażyć. Mięso wyjąć z rosołu, dodać do rosołu cebulę i dynię. gotować aż dynia będzie miękka. Później dodać imbir, kumin, chili, śmietanę, czosnek i zblendować. Przyprawić do smaku. Na talerz można dodać mięso z kurczaka.

Jak zrobić zupę z dyni:

Jej wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy przygotować dwa podudzia kurczaka, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, kilogram pokrojonej dyni, obranej ze skórki i bez pestek, jedną cebulę pokrojoną w kostkę, ząbek czosnku, trochę startego imbiru, szczyptę kuminu, chili, łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu, sól i pieprz.
Z kurczaka, marchewki, pietruszki i selera trzeba ugotować rosół. Cebulę podsmażyć. Mięso wyjąć z rosołu, dodać do rosołu cebulę i dynię. gotować aż dynia będzie miękka. Później dodać imbir, kumin, chili, śmietanę, czosnek i zblendować. Przyprawić do smaku. Na talerz można dodać mięso z kurczaka.

Dyniowe konkursy

Pierwsze miejsce za najlepszą potrawę z dyni, za zupe zdobyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lesznie Górnym.
Drugie miejsce zajęły naleśniki Magdaleny Stępień, trzecie zdobyła Janina Opas za talerz z chlebem, pasztecikami i babeczkami.

Za największą dynię pierwsze miejsce zajęła Elżbieta Kabzińska z Kartowic. Jej okaz miał w obwodzie 3 m. drugie Teresa Lewicka, trzecie Ryszard Lis z Leszna Dolnego.

Zobacz też: Wędkarz złowił rybę - potwora! (zdjęcia)

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska