1/8
Mięso indycze dobrze wpływa na zdrowie, warto je spożywać...
fot. pixabay.com

Indyk nie tylko od święta

Mięso indycze dobrze wpływa na zdrowie, warto je spożywać nie tylko przy okazji świąt i ważnych wydarzeń.

2/8
Indyk pieczony w całości, podawany w brytfannie to klasyka...
fot. pixabay.com

Indyk pieczony w całości, podawany w brytfannie to klasyka gatunku. Jedni stawiają tylko na przyprawy, drudzy nadziewają mięso dodatkami. My proponujemy wersję ze śliwkami. Podstawą jest moczenie indyka kilkanaście godzin w solance. Farsz do nadziania korpusu przygotowujemy z połączenia namoczonej bułki z żółtkami, masłem, pianą z białek, śliwkami i wybranymi przyprawami. Zaszytego i nadzianego indyka pieczemy minimum 3 godziny w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza.

3/8
Rosół z indyka można nazwać wersją light. Mięso nie jest...
fot. pixabay.com

Rosół z indyka można nazwać wersją light. Mięso nie jest tłuste, ale nadaje zupie smaku. Najlepiej połączyć kilka części - uda, golonki i skrzydła. Zalane wodą mięso gotujemy w dużym garnku, ściągając w międzyczasie szumowiny. Dodajemy kilka marchwi, 2 pietruszki, selera i opaloną cebulę. Doprawiamy wybranymi przyprawami - najlepiej ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Gotujemy minimum 2 godziny na małym ogniu.

4/8
Kotleciki sprawdzą się jako alternatywa klasycznych...
fot. pixabay.com

Kotleciki sprawdzą się jako alternatywa klasycznych mielonych z czerwonego mięsa. 0,5 kg mięsa mielonego z indyka mieszamy z jajkiem, namoczoną bułką, startą cebulką i przyprawami. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy do momentu zarumienienia.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

20 mln złotych strat. Wiadomo, co czeka sprawcę pożaru Castoramy w Zielonej Górze

20 mln złotych strat. Wiadomo, co czeka sprawcę pożaru Castoramy w Zielonej Górze

Szprotawska biblioteka razem z Nadleśnictwem Szprotawa dba o naszą planetę

Szprotawska biblioteka razem z Nadleśnictwem Szprotawa dba o naszą planetę

Zobacz również

Ten pies pilnie musi przejść operację. Wyrósł mu guz wielkości dyni. Pomóż!

Ten pies pilnie musi przejść operację. Wyrósł mu guz wielkości dyni. Pomóż!

26-letni mieszkaniec Świebodzina przyznał się do zabójstwa dziecka

26-letni mieszkaniec Świebodzina przyznał się do zabójstwa dziecka