Co trzeci pacjent szpitala w Obrzycach, czyli aż 142 osoby miały objawy silnego zatrucia po zjedzeniu obiadu. O tej sprawie pod koniec 2014 roku było głośno we wszystkich krajowych mediach. Zwłaszcza, że zmarło wtedy dwoje pacjentów. Choć nie wykazano związku ich śmierci z zatruciem, sprawa i tak znajdzie finał w sądzie.
- Skierowaliśmy akt oskarżenia przeciwko kierownikowi firmy, która przygotowywała posiłki dla szpitala. To on podjął decyzję o tym, by obiad przygotować poprzedniego dnia. Odpowie za sprowadzenie niebezpieczeństwa epidemiologicznego przez wprowadzenie do obiegu środka spożywczego - mówi prokurator Sławomir Dudziak.
Kierownik podgorzowskiej firmy miał być kilkukrotnie przestrzegany przez pracowników kuchni o niebezpieczeństwie związanym z wcześniejszym przygotowywaniem oraz sposobem przechowywania posiłków. Mimo to, zdecydował, że obiad trafi do szpitala. Grozi mu za to od sześciu miesięcy do ośmiu lat pozbawienia wolności.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?