MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zachwycające ciasto z gruszkami i budyniem. Goście oniemieją z wrażenia. Najlepiej smakuje na drugi dzień, ale trudno tyle wytrzymać

Karolina Głogowska
Ciasto z gruszkami i budyniem to pyszny deser
Ciasto z gruszkami i budyniem to pyszny deser 123rf/olivka888/zdjęcie ilustracyjne
Ciasto z gruszkami i budyniem to zachwycający wypiek, który sprawi, że twoja rodzina i goście oniemieją z wrażenia. Od razu po zjedzeniu pierwszego kęsa, który po prostu rozpłynie się w ustach. Ciasto gruszkowe jest łatwe do zrobienia i warto zapisać ten przepis do ulubionych, bo na pewno będziesz do niego wracać.

W skrócie:

Szukasz pomysłu na proste do zrobienia, ale zaskakujące ciasto? Proponuję wyjątkowy wypiek, wilgotny, pulchniutki i rozpływający się w ustach. To ciasto z gruszkami i budyniem. Najlepiej, jeśli uda ci się po upieczeniu zostawić je na jeden dzień. W tym czasie budyń nawilży delikatne ciasto i całość będzie smakować jeszcze bardziej obłędnie. Mimo wszystko trudno się powstrzymać przed zjedzeniem tego ciasta od razu, ale pozwól mu przynajmniej trochę przestygnąć.

Ciasto z gruszkami i budyniem – najlepszy przepis

Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenie + 45 minut pieczenie

Porcja: forma do tarty o średnicy 24 cm

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki,

  • ¾ kostki schłodzonego masła,

  • 2 żółtka,

  • 1 cukier wanilinowy.

Dodatkowo:

  • 3 gruszki,

  • łyżeczka cynamonu,

  • opakowanie budyniu waniliowego,

  • 250 ml mleka,

  • łyżka cukru.

Jak przygotować ciasto z gruszkami i budyniem?

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj cukier wanilinowy i pokrojone w kostkę masło, wbij żółtka i zagnieć ciasto.

  2. Uformuj z ciasta kulę, podziel ją na dwie części (większą i mniejszą) i włóż do zamrażarki na 30 minut.

  3. Ugotuj budyń na mleku i dodaj łyżkę cukru. Jeśli używasz budyniu z cukrem, nie musisz już go dodawać.

  4. Obierz gruszki, pokrój w kostkę, przełóż do miski i wymieszaj z cynamonem.

  5. Natłuść formę do tarty i wyłóż do niej większą częścią ciasta.

  6. Podpiecz spód przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

  7. Na podpieczony spód wyłóż gruszki i warstwę budyniu.

  8. Mniejszą część kruchego ciasta zetrzyj na wierzch na grubych oczkach tarki.

  9. Piecz ciasto z budyniem i gruszkami przez 45 minut.

  10. Po wyjęciu posyp wierzch cukrem pudrem i zostaw do ostygnięcia. Tartę z gruszkami należy zostawić na kilka godzin, żeby budyń stężał. Najlepsza jest po jednym dniu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska